سرویس کردستان- امروز همایش شهرداران و شوراهای اسلامی در استانداری کردستان برگزار شد. از مجموع مباحث مطرح شده در این جلسه از سوی مسئولان و شهردارها و با توجه به مشکلات شهرداریهای استان به نظر میرسد ادامه حیات این نهاد خدمت رسان در گرو اصلاحات جدی ساختاری است.

به گزارش کردپرس، جمع بندی کلی از اظهار نظرهای مسئولان اجرایی و اعضای شورای شهر و شهرداران حاضر در این جلسه نشان میدهد شهرداریهای استان کردستان از نظر مالی ورشکسته و از نظر ساختاری هم تقریبا به اوج ناکارآمدی رسیده اند. البته زیاد هم لازم نیست برای پی بردن به شواهد و قرائن این موضوع دنبال دفتر و حساب و کتاب و آمار بگردیم. نگاهی ساده و از منظر یک شهروند به خدمات ارایه شده از سوی شهرداریهای استان کردستان و در راس آنها شهرداری سنندج همه زوایای این ورشکستی و بحران را روشن میکند. بدهیهای سنگین، حقوقهای معوق کارگران زحمت کش، نبود حتی یک طرح جامع توسعه شهری در شهرهای استان کردستان، ضعف جدی در مدیریت، فساد اداری گسترده و ... همه نشان دهنده این است که شهرداریها اگر میخواهند خدمات رسانی متوسط در سطح شهرها داشته باشند باید از نظر ساختاری و تفکر مدیریتی حاکم بر آنها زیر و رو شوند. با روال فعلی با هزار جلسه مشابه دیگر هم کاری پیش نمیرود.
درآمد پایدار و زدودن فساد اداری کلید رهایی
«کردپرس» در دو ماه گذشته هم چندین گزارش در مورد وضعیت درآمدی شهرداریها و ضرورت اندیشیدن منابع درآمدی پایدار برای عبور از بحرانهای مالی در شهرداریهای استان منتشر کرده است. متاسفانه دلخوشی مسئولان شهرداری در استان کردستان به طور خاص به سهم شهرداریها از مالیات بر ارزش افزوده است. آماری که امروز مدیر کل امور مالیاتی استان کردستان از این درآمد داده است به مثابه ریختن آب پاکی روی دست دلخوشان به این منبع درآمدی است. براساس اعلام علیرضا الوندی، در 9 شهرداری استان سهم مالیات برارزش افزوده از 29 میلیارد تومان در 9 ماهه سال گذشته به 38 میلیارد تومان در 9 ماهه امسال افزایش داشته است. شهرداران استان بهتر است باردگیر این رقمها را با خود مرور کنند. براساس اعلام رییس کمیسیون سرمایهگذاری شورای شهر سنندج، شهرداری سنندج در حال حاضر 125 میلیارد تومان بدهی دارد. یعنی تنها رقم بدهی شهرداری سنندج حدودا 2.5 برابر کل درآمد شهرداریهای استان از مالیات بر ارزش افزوده است. بنابراین راهکارهای معطوف به تلاش برای افزایش سهم درآمدی شهرداریها از این محل راه به جایی نمی برد. البته کسی منکر تلاش برای افزایش سهم از این منبع درآمدی نیست اما نباید روی آن حساب ویژه باز کرد. شهرداریها باید به فکر ایجاد درآمدهای پایدار و فراهم کردن حضور بخش خصوصی در توسعه شهری باشند و لازمه این کار کاستن از حجم فساد اداری و ساختاری در این نهاد است. تدوین برنامه مدون برای جذب سرمایه و افزایش درآمدهای مستقل شهرداری راهکاری است که در استان کردستان فراموش شده است و اگر این مسائل مورد توجه قرار نگیرد در بر همین پاشنه زنگ زده کنونی در شهرداریهای استان خواهد چرخید.
نیروهای ناکارآمد و تضیع حقوق کارگران
براساس اعلام معاون عمرانی استانداری کردستان در همایش مذکور در حال حاضر 70 درصد نیروهای شهرداریهای استان کردستان فاقد تخصص هستند و از آن بدتر برای هر پست 3 نفر در این نهاد مشغول کار است. به عبارت دیگر کار یک نفر را در شهرداریهای استان کردستان 3 نفر انجام میدهند. این در حالی است که بخش مهمی از درآمدهای این نهاد از محل عوارض و مالیاتهای مردم تامین میشود و ادامه این روند تضییع حقوق بیتالمال به حساب میآید. این مازاد نیروی فاقد تخصص در حالی است که تیغ تیز تعدیل و معوق شدن حقوق و محرومیت از بیمه و ... در شهرداریهای استان همواره بر گردن کارگران زحمت کش این نهاد است که بر اساس این اعداد و ارقام و آمار ظاهرا تنها نیروهایی که کار خود در شهرداریها با درستی انجام دادهاند همین کارگران هستند. شهرداریها به عنوان یکی از نهادهای مهم در توسعه شهری باید از نقشی مهم در رفع مشکلات،آماده سازی زیرساختها برای جذب سرمایهگذاری و کمک به توسعه اقتصادی شهرها برخوردار باشند، اما در استان کردستان خود آنها تبدیل به نهادهای سربار در مسیر توسعه شدهاند. جالب اینکه این اتفاق در حالی رخ داده که نهاد شورای اسلامی شهر و روستا برای نظارت بر کار شهرداری و جلوگیری از ایجاد چنین وضعیی تاسیس و اعضای آن مستقیما از سوی مردم انتخاب شدهاند. اما آنچه از شواهد بر میآید است است که این نمایندههای مردم، هم ظاهرا وظیفه نمایندگیشان را فراموش کردهاند یا شاید آگاهی نسبت به آن ندارند. به هر حال آنچه مسلم است اینکه شهرداریهای استان کردستان نیازمند پوست اندازی جدی هستند و دستگاههای نظارتی دیگر از جمله سازمان بازرسی و ... هم باید تا دیر نشده و همه امکانات برای کنترل بحران از دست نرفته به این مسئله ورود کنند.
- 30.0640620033333 دقیقه پیش
- دیروز
- دیروز
- دیروز
- دیروز