در پی اعلام خروج نیروهای ارتش آمریکا از سوریه و افزایش تحرکات نظامی ترکیه برای انجام یک حمله نظامی به منبج و شرق فرات، یک هیئت بلند پایه از مقامات ترکیه متشکل از مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، حلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، هاکان فیدان، رئیس سرویس اطلاعات ملی ترکیه و ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه برای دیدار با مقامات روسی به مسکو سفر می کنند. این سفر بسیار مشابه به سفر تقریبا یک سال پیش هیئت ترک به روسیه پیش از آغاز حمله به عفرین است.
مهمترین موضوعی که هیئت ترک برای طرح آن به مسکو می رود بدون شک منبج خواهد بود. هدف از سفر هیئت ترکی به روسیه دقیقا همان هدفی است که هیئت سال گذشته در پی آن بود. یک سال پیش هیئتی از مقامات ترکیه برای بحث درباره مسئله عفرین به روسیه سفر کرد و یک روز پس از آن که روسیه با باز شدن حریم هوایی سوریه بر روی جنگنده های ترکیه موافقت کرد، جنگنده های ارتش ترکیه حمله هوایی را به عفرین آغاز کردند. اکنون نیز در حالی که ترکیه دست به اعزام تجهیزات و نیروهای بسیار زیادی به منطقه زده و در آماده باش کامل نظامی به سر می برد، هیئت ترک برای بحث پیرامون این موضوع به مسکو سفر می کند که آیا مرزهای هوایی این کشور بر روی ترکیه باز خواهد شد یا نه.
با خروج نیروهای آمریکایی از سوریه طبیعتاً کنترل مرزهای هوایی سوریه به دولت مرکزی و در واقع به روسیه منتقل می شود. باز شدن مرزهای هوایی سوریه بر روی جنگنده های ارتش ترکیه در حمله به مواضع YPG نقش حیاتی بازی کرده و اگر منطقه پرواز ممنوع در سوریه اعلام شود و هیئت ترک نتواند روس ها را به باز کردن حریم هوایی سوریه بر روی خود متقاعد کند، سیر عملیات ها و روندی که ترکیه برای آن در نظر گرفته است به طور کامل به هم خواهد ریخت. باز هم خاطرنشان می شود، حمله ارتش ترکیه به عفرین یک روز بعد از دیدار هیئت ترک از مسکو آغاز شد. تاریخ 19 ژانویه 2018 حلوصی آکار رئیس ستاد فرماندهی نیروهای مسلح وقت ترکیه به همراه هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) به روسیه سفر کرده و با وزیر دفاع و فرماندۀ ارتش این کشور دیدار کردند. 20 ژانویه 2018 جنگنده های ارتش ترکیه با بمباران مناطقی از عفرین رسماً عملیات شاخه زیتون را آغاز کردند.
از طرف دیگر، با خروج نیروهای آمریکایی از سوریه موازنه در این کشور تغییر خواهد کرد. یکی از مهمترین سوالاتی که در این دیدار بر روی میز مذاکرات خواهد آمد طرح این سوال است که خلاء به وجود آمده از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را چه کسی پر خواهد کرد. نگرانی که از اولین روز طرح خروج نیروهای آمریکایی از سوریه از سوی مقامات ترکی طرح شده و با اظهارنظرهای مسکو مبنی بر تحویل مناطقی که آمریکایی ها از آن خارج می شود به دولت مرکزی سوریه به یک دغدغه و اختلاف نظر با آنکارا تبدیل شده است. ترکیه به هیچ عنوان راضی نخواهد بود مناطقی که آمریکایی ها از آن خارج می شوند به بشار اسد داده شود، از همین رو تلاش خواهد کرد تا جایگزین دیگری برای این طرح پیدا کند.
مسئله ورود نیروهای ارتش سوریه به منبج که تازه ترین تحول سوریه به حساب می آید، به همراه مسئله ادلب و تل رفعت نیز از دیگر موضوع های قابل طرح در این دیدار خواهد بود. به خصوص موضوع تل رفعت که مستقیماً با مسئله منبج و عملیات احتمالی ارتش ترکیه در ارتباط است. ارتش ترکیه اگر بخواهد یک حمله نظامی به منبج انجام دهد باید خیالش از تل رفعت و نیروهای YPG که بعد از کنترل عفرین توسط ارتش ترکیه به آنجا عقب نشینی کرده اند راحت باشد. تل رفعت در یک موقعیت بسیار استراتژیک نسبت به منبج قرار گرفته و حضور نیروهای YPG در آن منطقه می تواند به عملیات ارتش ترکیه به منبج آسیب وارد کند. به همین دلیل هیئت ترکیه در کنار موضوعات اصلی در سفر به روسیه نیم نگاهی نیز به تل رفعت خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
کردها، ترک ها و عرب ها / صلاح الدین خدیو
کردها و عرب ها علیه ترکیه / بیستون عباسی
نظر شما