چند و چون برخی بخش های لایحه بودجه ۹۸

سرویس ایران-هزینه‌های دولت در سال 97 نسبت به تولید ناخالص داخلی 14 درصد است اما سال آینده این رقم ، 12 درصد است ؛ بنابراین برای دولت سال مالی بسیار سخت و مشکلی در پیش رو است.

به گزارش کُردپرس سید حمید پورمحمدی، معاون اقتصادی سازمان و برنامه و بودجه با حضور در نشست فراکسیون شفاف سازی مجلس با بیان اینکه لایحه بودجه سال 98 دو ویژگی یعنی سخت‌ترین بودجه بعد از انقلاب و شفاف‌ترین بودجه‌ای است که ارائه شده، گفت: بودجه خوشبینانه و با توجه به تحریم‌ها با یک میلیون بشکه نفت در روز بسته شد و این در حالی است که سال 97 بودجه با دو میلیون و 410 هزار بشکه و در سال 96 با دو میلیون و 500 هزار بشکه بسته شد یعنی میزان صادرات نفت را به ناچار به یک میلیون بشکه نفت در روز کاهش دادیم.
بودجه و منابع درآمدی دولت
حال با این وجود یکی از منابع درآمدی دولت ، مالیات است و اینکه در شرایط رکود امروز، اگر فشار مالیاتی بیش از حد به مردم وارد شود مطلوب نیست و در واقع هزینه تبعات سیاسی و اجتماعی آن بیشتر از وصول مالیات است.یکی دیگر از مسیرهای درآمدها ، واردات است اما واردات خودرو و 1300 قلم ممنوع شده است. همچنین یک مسیر دیگر سود شرکت‌های دولتی است اما آنها مانند کشتی به گل نشسته هستند و نباید فشار بیشتری به آنها وارد کرد. مسیر دیگر درآمد واگذاری سهام شرکت‌های دولتی است که با توجه به شرایط فعلی مشتری نداشتند بنابراین فشار سنگینی مبنی بر اینکه دستگاه‌ها و مردم بودجه بیشتری می‌خواهند و اینکه منابع به شدت محدود بود، وارد شد. هزینه‌های دولت در سال 97 نسبت به تولید ناخالص داخلی 14 درصد اما سال آینده 12 درصد است بنابراین سال بسیار سخت و مشکلی در پیش رو است.
وضعیت واقعی درآمدها و شرایط کشور
مردم نسبت به معیشت خود نگران هستند، بازارها متلاطم و منابع دولت نیز محدود است.دستگاه‌ها انتظار بودجه بیشتری دارنند اما مقدور نیست بر اساس برآورد اولیه حداقل منابع برای اداره کشور حدود 437 هزار میلیارد تومان بود و بودجه اولیه را به طور تقریبی 447هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شد اما سران قوا و سایر مسئولین ورود کردند و 7 هزار میلیارد تومان آن کاهش یافت. بودجه در سطر اول حدود 407 هزار میلیارد تومان شد؛ بودجه امسال 386 هزار میلیارد تومان و سال آینده 407 هزار میلیارد تومان است که تنها 5 درصد رشد داشته این در حالی است که حقوق و دستمزد کارگران، کارکنان دولت و بازنشستگان لشکری و کشوری را باید حدود 20 درصد افزایش پیدا نمود و سایر دستگاه‌ها باید هزینه کمتری کنند تا نیازها رفع شود.
اما دولت سختی‌های زیادی برای تدوین لایحه بودجه سال 98 متحمل شد. از لحاظ منابع درآمدی بودجه سال 98 در دو سقف پیش‌بینی شد، یعنی یکی سقف 407 هزار میلیارد تومان و دیگری 447 هزار میلیارد تومان که از این میزان مالیات‌ها 126 هزار میلیارد تومان و متوسط رشد مالیاتی 11 درصد است؛ دولت رشد مالیات شرکت‌ها را منفی کرد و به خاطر شرایط تورمی مالیات بر ارزش افزوده افزایش خواهد یافت. همچنین دولت در قالب اصلاحات ساختاری حدود 50هزار میلیارد تومان مالیات به نرخ صفر می‌دهد.
میزان یارانه‌های بودجه‌ای، فرابودجه‌ای پنهان حدود 936 هزار میلیارد تومان است
پورمحمدی معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه با یادآوری اینکه میزان یارانه‌های بودجه‌ای، فرابودجه‌ای پنهان حدود 936 هزار میلیارد تومان است، می گوید : در حالی که بودجه 407 هزار میلیارد تومان است، حدود 936 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان و فرابودجه‌ای پرداخت می‌کنیم این در حالی است که بر اساس بررسی‌ها، یارانه‌ها به هدف اصابت نکرده و اقشار پردرآمد بهره‌وری بیشتری از این موضوع دارند.معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: یکی از مباحثی که مرکز پژوهش‌ها به آن تأکید دارد این است که چرا یک میلیون بشکه پیش‌بینی نکردیم و 1.5 میلیون بشکه را لحاظ کردیم زیرا ممکن است نتوانیم 500 هزار بشکه نفت را صادر کنیم؛ سازمان برنامه و بودجه ملاحظات کارشناسی داشته و همچنین با ملاحظات سیاسی و اجتماعی و اندکی نیز به ملاحظات اجرایی توجه دارد.
اگر از تمامی ظرفیت‌ها استفاده شود می‌توان 1.5 میلیون بشکه نفت به فروش برسد
اما واقعیت این است دولت و سازمان برنامه و بودجه نمی‌تواند صرفا به میزان صادرات نفتی که آمریکا پیش‌بینی کرده اکتفا کند بلکه باید تمامی ساز و کارها شکل بگیرد تا بتوان نفت بیشتری را صادر کند.دولت نباید روی این موضوع نقطه ضعف نشان دهد و بگوید، نمی‌تواند نفت بیشتر صادر کند زیرا اگر از تمامی ظرفیت‌ها استفاده گردد می‌توان 1.5 میلیون بشکه نفت به فروش رساند.
ویژگی های بودجه ۹۸
پورمحمدی با بیان اینکه بودجه 98، 5 ویژگی دارد، اظهار کرد: در شرایط سخت به معیشت و سلامت مردم و همچنین عدالت اجتماعی توجه شده که برای این منظور تمامی درآمدهای نفتی سهم دولت 21 میلیارد دلار است و سال گذشته 27 میلیارد دلار بود که 6 میلیارد آن کاهش یافت؛ 14 میلیارد دلار از 21 میلیارد دلار را به کالاهای اساسی مردم یعنی دارو و تجهیزات پزشکی و نهاده‌های دامی و کشاورزی اختصاص و همچنین علیرغم رشد 5 درصدی بودجه حقوق کارکنان و بازنشستگان را 20 درصد افزایش دادیم.
حذف 39 ردیف دائمی بودجه
اما یکی از خصوصیات لایحه بودجه سال آینده ،حدف 39 ردیف دائمی بودجه است.همچنین جدول 17 که در مورد کمک‌ها بود نیز به طور کلی از بودجه حذف گردید، البته دولت تعداد محدودی را تنها برای شرایط خاص نگه داشته است.
تولید و اشتغال
دولت برای لایحه بودجه سال آینده، 7 محور برای موضوع اشتغال یعنی کشاورزی، مسکن و صنعت و معدن برنامه‌ریزی کرده که به گفته دولتی ها علیرغم محدودیت‌ها بودجه آموزش، محیط زیست و فرهنگ را قابل توجه دیده و بودجه آموزش و پرورش را 27 درصد افزایش داده و همچنین با توجه به وضعیت نامناسب مدارس به ویژه در مناطق محروم ، 118 درصد بودجه نوسازی و تجهیز مدارس را افزایش داده است. همچنین با توجه به حساسیت محیط زیست رشد بودجه آن را 70 درصد پیش‌بینی کرده و افزایش 63 درصدی بودجه حوزه فناوری را نیز در دستور کار قرار داده است.
پیشبینی ۶۲ هزار میلیارد برای حوزه عمران
اما در لایحه بودجه نود و هشت، 62 هزار میلیارد تومان برای حوزه عمران پیش‌بینی شده که باید با سازوکار مشارکتی بخش خصوصی این حوزه را تقویت کرد.سازمان‌برنامه و بودجه برای این کار ، شرکت ها را در گروه های 10 گانه دسته بندی کرده و به عنوان مثال شرکت های اقتصادی 288 شرکت است که شرکت ها را طبقه بندی و در پیوست 3 برای بررسی قرار داده است.
کد خبر 104300

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha