به گزارش کردپرس، واکنش های اخیر صندوق بین المللی پول و حمایت های ضمنی این نهاد از ایران، با نوعی خوشبینی در برخی خبرگزاری ها و توسط دولت مردان دولت آقای روحانی بازتاب یافته است و در اینجا این سوال مطرح می شود آیا صندوق بین المللی پول از ایران در برابر تحریم های ترامپ حمایت می کند؟ آیا می توان به صندوق بین المللی پول خوشبین بود؟
آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره در تلاش برای براي به انزوا كشاندن اقتصاد ايران و كاهش قدرت اقتصادي ايران بوده است.
اعمال نفوذ بر نهادهاي اقتصادي جهاني از راهکارهای دولت های امریکایی برای تحت فشار قرار دادن ایران بوده است. یکی از این نهادها صندوق بین المللی پول است.
صندوق بین المللی پول چیست؟
صندوق بینالمللی پول،که بر اجرای سامانه پولی بینالمللی نظارت دارد یکی از معتبرترین منابع ارزیابی و پیشبینی وضعیت اقتصادی جهان است.
طرح تأسیس صندوق در کنفرانس برتون وودز در سال ۱۹۴۴ که ساختار اقتصادی جهان بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت به وجود آمد هیچ ارتباط تشکیلاتی با سازمان ملل ندارد.
این سازمان اهداف مهمی چون بسط همکاری بینالمللی در زمینه مسائل پولی و رفع محدودیتهای ارزی، تثبیت نرخهای ارز، و تسهیل کارکرد نظام پرداختهای چند جانبه بین کشورهای عضو را دنبال میکند.
دولت ایران جزو ۴۴ کشور دعوت شده به کنفرانس برتون وودز در سال ۱۹۴۴ بود و اعضای هیئت چهار نفره اعزامی آن در کمیسیونهای مربوط به تهیه اساسنامه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی شرکت داشتند.
نخستین استفاده ایران از منابع مالی صندوق در سال ۱۳۳۰ در اثر مشکلات ارزی حاصل از ملی شدن صنعت نفت بود که دولت در مقابل سفتههای ریالی معادل ۲۵ درصد سهمیه اعتباری خود در صندوق، دلار به دست آورد. به دلیل کوتاهی مدت اعتبارات صندوق، دولت ایران موظف بود هر ساله بخشی از اعتبار مزبور و دیگر اعتبارات دریافتی خود به دلار را بازخرید کند.
از نتایج عضویت ایران در صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، موظف شدن دولت به محاسبه جداول موازنه پرداختهای کشور بود که نخستین بار بنا به درخواست صندوق انجام گرفت و دولت متعهد به ارائه اطلاعات اقتصادی لازم به صندوق شد.
اولین واکنش صندوق بین المللی پول:
همکاری با سیف و بانک مرکزی ایران را ادامه میدهیم
وزارت خزانه داری آمریکا بیست و پنجم اردیبهشت ماه «ولیالله سیف» رییس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، را به طور یکجانبه در فهرست اشخاص تحریم شده قرار داد.
این اقدام پس از تصمیم هجدهم اردیبهشت رییس جمهوری آمریکا برای خروج از توافق هسته ای برجام و اعمال دوباره تحریم ها علیه ایران در دوره های 90 و 180 روزه صورت گرفت.
اما در واکنش به این اقدام، مرکز ارتباطات صندوق بین المللی پول در پاسخ به مکاتبه انجام شده در این خصوص، اعلام کرد که همکاری خود را با ایران ادامه خواهد داد. این نهاد بین المللی همچنین اعلام کرد که ایران یکی از اعضای صندوق بین المللی پول است و صندوق مطابق با مقررات خود، با سیف به عنوان رییس کل و بانک مرکزی ایران همکاری خواهد داشت.
دومین واکنش صندوق بین المللی پول:
ترامپ درباره تحریم ایران تجدید نظرکند
در دومین واکنش به اقدامات اخیر دولت ترامپ علیه ایران، کریستین لاگارد رئیس صندوق بین المللی پول دیروز جمعه در نشست پایانی همایش بین المللی سن پترزبورگ از سیاست ها ی امریکا در خصوص ایران و روسیه انتقاد کرد و با اعلام اینکه هدف آمریکا از تحریم ها مشخص نیست خواستار تغییر سیاست آمریکا شدو
وی با بیان این که نمی دانیم این تحریم ها علیه اشخاص حقیقی، سهم آنها در شرکت ها، گروه های اقتصادی یا شرکت های بزرگ است یا خیر ؟، اظهار داشت: این پرسش هایی است که جوابی برای آنها ارایه نشده است.
آیا صندوق بین المللی پول از ایران حمایت می کند؟
زمانی که دولت مصدق به خاطر ملی کردن صنعت نفت با مشکلات عدیده ی اقتصادی روبرو بود هیچ کدام از نهادهای اقتصادی بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول حاضر به همکاری با ایران نشدند و تنها پس از کودتای 28 مرداد که توسط آمریکایی ها انجام شد و پس از سرنگونی دولت مصدق، صندوق بین المللی پول حاضر به پرداخت وام به ایران شد.
شاید جمله مشهور جفری ساچس مدیر مرکز توسعه پایدار دانشگاه کلمبیا بیانگر این حقیقت باشد که نمی توان به صندوق بین المللی پول خوشبین بود.
ساچس صراحتا می گوید: «صندوق بینالمللی پول ابزاری است که با آن خزانهداری آمریکا در کشورهای در حال توسعه دخالت میکند.
نظر شما