به گزارش کُردپرس، در حالی 《برهم صالح》رییس جمهور جمهوری فدرال عراق به ایران سفر کرده است که دو هفته از بازگشت کامل تحریم آمریکا علیه ایران می گذرد. پیشترصالح در ایام انتخابات ریاست جمهوری عراق با تشریح مواضعش نسبت به تحریم های آمریکا علیه ایران گفته بود: «من به عنوان نامزد ریاست جمهوری عراق و همچنین به عنوان یک شهروند عراقی می گویم، ایرانی ها در زمان جهاد علیه صدام آغوش خود را به روی ما گشودند. برای همین شکی نیست که ما با ملت ایران ابراز هم دردی می کنیم و نمی خواهیم که هیچ آزاری به آنها برسد. اعمال تحریم ها علیه ایران تبعاتی برای عراق خواهد داشت و تنها محصور به ایران نخواهد بود. بنابراین چرا نباید عراق در موضع دفاع از همسایه اش، ایران، نباشد، در حالی که ما روابط درهم تنیده تاریخی با ایرانی ها داریم.»
این اظهارات وی قبل از انتخابش بعنوان رییس جمهور، با مواضع امروزش در دیدار با رییس جمهور و مقام معظم رهبری تکمیل شد و اینامر نشان دهنده این موضوع است که لایه های تاثیر گذار دولت عراق، درتحریم های ظالمانه آمریکا خود را در کنار ملت ایران می دانند.
حال جدای از بخش سیاسی و دیپلماتیک، موضوع عمده ای که دوطرف به آن اذعان داشتند ارتقاء مبادلات تجاری و اقتصادی است امری که به گفته دکتر روحانی از ۱۰ میلیارد دلار، می تواند تا ۲۰ میلیارد دلار هم افزایش یابد.
هم اینک هشت گذرگاه مرزی شیب، زرباطیه، منذریه، مندلی، شلمچه، حاج عمران، پنجوین و پرویزخان دو کشور را به یکدیگر ارتباط داده است که این سوای از گذرگاه های غیر رسمی است و در شرایط تحریمی امروز می توانند نقش بسزائی در دور زدنتحریم های آمریکا علیه ایران باشند. اما در این میان نقش گذرگاه های رسمی و غیر رسمی با اقلیم کُردستان عراق بسیار مهم است موضوعی که 《دکتر کسرایی》استاد جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس در گفت و گو با کُردپرس هم به آن اشاره کرد و اظهار کرد: سفر آقای صالح در این شرایط دارای اهمیت سیاسی و اقتصادی فراوانی است و این اهمیت از جنبه توجه به منطقه اقلیم کُردستان عراق نیز مهم است. ایران در این شرایط تحریمی می تواند امید زیادی به مرز با اقلیم کُردستان داشته باشد. دکتر کسرایی ادامه داد: با توجه به آنکه هم فشار نسبت به اینمنطقه کمتر است و هم کنترل زیادی بر این منطقه وجود ندارد و هم با توجه به کلیت سرزمینی عراق حساسیت ها نسبت به این منطقه وجود ندارد، اقلیم کُردستان می تواند نقش مهمی در موضوع تحریم ها ایفا کند.
در اینسو و در فضای داخلی هم مدیران مرزی می توانند کمک زیادی به وضعیت موجود داشته باشند. 《دکتر محمد هادیفر》در یادداشتی برای کُردپرس می نویسد: مرزها نقش بسزایی در زمانتحریم ها دارند. خصوصا مرزهای غربی کشور و همسایگی با کشور عراق که ظرفیت بسیار بزرگی در تامین برخی نیازمندی های کشور می تواند داشته باشد. کاهش شدید واحد پولی در قیمت کالا تاثیر مستقیم گذاشته و موجب انتقال کالای ارزان قیمت به کشورهای همسایه می شود، این مبادله می تواند دوطرفه باشد با کمی هوشمندی می توان گفت عراق در بین کشورهای همسایه بهترین بارانداز اقتصادی ایران است. وی ادامه می دهد:مرز نشینی فرصت بزرگی برای کمک به رفع بعضی مایحتاج صنعتی می باشد وقت آن فرارسیده که مدیران استان های مرزی و اتاق های بازرگانی آنها گردهمایی های مشترک بین تولید کنندگان داخل وفعالین اقتصادی مرزی برگزار کنند و آن بخش ازنیازمندی های تولید کنندگان داخلی که قابل تولید در داخل نیست و سوداگران اقتصادی هر روز به بهانه تحریم آنها را گران می کنند را توسط همین مرز نشینان تامین کنند.جنگ اقتصادی مرز نمی شناسد در این جنگ تمام عیار اقتصادی مرز معنا ندارد.
حال می توان گفت با سفر دکتر برهم صالح و اظهارات اخیر مقامات عراقی مبنی بر پیرویی نکردن از تصمیمات آمریکا علیه ایران، مسئولان کشور عزم خود را جزم کنند و با رایزنی و ایجاد سازوکارهای لازم، شرایط لازم برای دورزدن تحریم ها را فراهم نمایند و از بازار اقتصادی عراق به درستی منافع ملی را تامین نمایند.
نظر شما