کردپرس: مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان (پارتی) پنجشنبه (1 آذر ماه 1397) در صدر هیئتی از این حزب راهی بغداد پایتخت عراق شد. در این سفر دو روزه که مسرور بارزانی عضو دفتر سیاسی پارتی و رئیس نهاد اطلاعاتی اقلیم کردستان نیز حضور داشت، بارزانی بیش از 10 دیدار رسمی با مقامات عالی رتبه دولتی و حزبی عراقی از جمله عادل عبدالمهدی نخست وزیر، احمد حلبوسی رئیس مجلس نمایندگان، حیدر العبادی نخست وزیر سابق و رهبر ائتلاف نصر، نوری المالکی معاون پیشین رئیس جمهور و نخست وزیر اسبق و رهبر ائتلاف دلت قانون، عمار حکیم رهبر جریان الحکمه الوطنی، هادی عامری رهبر سازمان بدر و صالح مطلک دبیر کل جبهه گفتگوی ملی عراق و برخی دیگر از سیاسیون عراقی انجام داد و پس از آن راهی نجف اشرف شد و با مقتدی صدر رهبر جریان صدر دیدار و گفتگو کرد. بارزانی پس از دیدار با مقامات عراقی، راهی ابوظبی شد و روز یکشنبه با محمد بن زاید ولی عهد امارات دیدار و گفتگو کرد.
دیدار مسعود بارزانی از بغداد اولین سفر وی پس از برگزاری رفراندوم استقلال کردستان به پایتخت عراق بود و اهمیت انجام این سفر نیز از این منظر تحلیل و بررسی می شود.
برخی از شخصیت های احزاب کردستانی منتقد حزب دمکرات این سفر را حزبی خوانده و تاکید داشتند که در راستای منافع حزبی صورت می گیرد، اما چرخش بارزانی در عرصه سیاسی عراق و بازگشت به بغدادی که در ایام برگزاری رفراندوم بر این امر تاکید داشت که از این پس فقط می توانند به عنوان یک همسایه خوب با آن رابطه داشته باشند و سخن گفتن از تلاش برای حل اختلافات فی مابین از طریق دیالوگ و مشارکت فعالانه در تشکیل دولت جدید و حاکمیت و در طرف مقابل نیز، استقبال در سطح عالی از وی، نشان از آغاز فصل تازه ای از روابط اقلیم کردستان به ویژه حزب دمکرات با بغداد در چارچوب عراق یکپارچه، امیدها به گذار از مرحله بحرانی گذشته در روابط فی مابین را افزایش داد.
خبرگزاری کردپرس در این باره گفتگویی با دکتر فرصت صوفی نماینده پیشین فراکسیون حزب دمکرات کردستان در پارلمان کردستان و عضو کمیته اصلاحات در دولت اقلیم کردستان انجام داده است.
دکتر فرصت صوفی عضو کمیته اصلاحات در دولت اقلیم کردستان در گفتگو با کردپرس در خصوص اهداف سفر اخیر مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان به بغداد و دیدار و گفتگو با مقامات دولتی و رهبران حزبی عراقی و همچنین آینده روابط اربیل – بغداد پس از این دیدار، گفت: انجام این سفر در عرصه سیاسی عراق بسیار تأثیرگذار بود و توجه ویژه رسانه ای به آن نیز اذعان به این مهم است. جناب بارزانی تنها رهبر حزب دمکرات کردستان نیست، بلکه ایشان شخصیتی کاریزماتیک و تاثیرگذار در کردستان به شمار می آیند و دارای جایگاه و تاثیرگذاری کردستانی، عراقی، منطقه ای و جهانی است. بر این عقیده ام که پس از انجام این سفر، حصول توافق میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق بسیار آسان تر خواهد بود. این سفر بدون شک بر حل و فصل مشکلات و اختلافات بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
عضو پیشین پارلمان کردستان از فراکسیون حزب دمکرات کردستان (پارتی) در پارلمان کردستان، تاکید کرد: از هر زاویه ای سفر بارزانی به بغداد تحلیل و بررسی گردد این سفر تاثیرگذار بود و مطمئناً آثار آن بر ماهیت روابط اربیل – بغداد در آینده خود را نشان خواهد داد.
کادر برجسته حزب دمکرات کردستان ضمن اشاره به تنش ها در روابط اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق طی نزدیک به دو سال اخیر، این مرحله را برای اقلیم کردستان مرحله ای دشوار توصیف کرد و دلیل رویدادهای پیش آمده را عدم پایبندی به قانون اساسی عراق و عدم اجرایی کردن آن به طور کامل و همچنین عدم اجرای کامل سیستم فدرالی و عدم حل و فصل مشکلات دانست و تصریح کرد: وقایع روی داده این مهم را برای همگان آشکار ساخت که بدون توافق و هماهنگی و در نظر داشتن مصالح ملی و حل مشکلات هر دو طرف اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق ضرر خواهند کرد و ثبات عراق نیز تضمین نخواهد شد.
وی ابراز امیدواری کرد که سفر رهبر حزب دمکرات کردستان به بغداد و دیدار و گفتگو با رهبران دولتی و حزبی آغازی بر حل و فصل اختلافات و مشکلات فی مابین در راستای حصول ثبات و اتحاد در عراق باشد.
دکتر صوفی با تاکید بر این که سفر بارزانی به بغداد زمینه ساز حل اختلافات به صورت ریشه ای خواهد بود، اشاره کرد سفر های دیگر از جمله از سوی هیئت های تخصصی در ارتباط با مسائل فی مابین و هیئت های دولت اقلیم کردستان به بغداد انجام خواهد شد.
نماینده پیشین حزب دمکرات کردستان در پارلمان کردستان در پاسخ به انتقاداتی که سفر بارزانی به بغداد را سفری حزبی خوانده و تاکید کرده اند وی می توانست به همراه دیگر احزاب این سفر را انجام دهد، گفت: همان گونه که اشاره کردم جناب مسعود بارزانی شخصیتی فراحزبی و فراجناحی است و روابط و تعامل با وی در این چارچوب تعریف می شود. مهم تر از این که چه شخصیتی وی را همراهی می کند، جایگاه شخص ایشان است و جناب بارزانی در این سفر در خصوص منافع حزب دمکرات کردستان مذاکره نکرده است، بلکه در خصوص منافع مردم کردستان و مناطق مورد مناقشه و نفت و نیروهای پیشمرگ و سهم بودجه ای اقلیم کردستان و اجرایی کردن قانون اساسی مذاکره کرده است. پیام این سفر و مذاکرات انجام شده از سوی جناب بارزانی، ملی است.
عضو کمیته اصلاحات در دولت اقلیم کردستان در ادامه افزود که در آینده امکان سفر هیئت مشترک احزاب کردستانی به بغداد با حضور شخص مسعود بارزانی وجود دارد و گفت: پس از مدتی طولانی رهبر بارزانی از بغداد دیدار کردند و این دیدارها با سفر به اردن، امارات متحد عربی و عربستان ادامه خواهد یافت و در این سفرها با ملک و رهبران سیاسی این کشورها بر سر گسترش و تعمیق روابط دیدار و مذاکره خواهد داشت.
پس از انجام سفر مسعود بارزانی به بغداد و دیدار و گفتگو با مقامات دولتی به ویژه نخست وزیر و رهبران حزبی، گزارش های تائید نشده از انجام مذاکرات جدی در این دیدارها در خصوص وضعیت و آینده کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه، نیروهای پیشمرگ، نفت و حصول توافق هایی در این رابطه میان طرفین منتشر شد، فرصت صوفی بدون اشاره به جزئیات، اشاره کرد که در موارد مذکور تفاهم هایی حاصل شده است، اما توافقی صورت نگرفته است.
وی خاطرنشان ساخت که دغدغه و تمرکز مسعود بارزانی پایان دادن به وضعیتی است که پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت نیروهای عراقی و خروج نیروهای پیشمرگ بر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه عراق حاکم شده است.
از سوی دیگر و پس از تنش های پیش آمده میان حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان بر سر تصدی منصب ریاست جمهوری عراق و تغییر سیاست و رویکرد حزب دمکرات در مقابل اتحادیه میهنی در ارتباط با حضور در قدرت، تحلیل گران، سفر مسعود بارزانی به بغداد را تلاشی با هدف تقویت جایگاه حزب تحت رهبری وی در بغداد و حاکمیت عراق در مقابل حزب اتحادیه میهنی و همچنین تغییر بیشتر موازنه سیاسی به نفع حزب دمکرات در اقلیم کردستان تحلیل نمودند، فرصت صوفی از کادرهای مطرح حزب دمکرات کردستان به شدت این تحلیل و تفسیرها را رد کرد و گفت: بر خلاف تحلیل های این چنینی که سفر جناب بارزانی به بغداد را در چارچوب منافع حزبی تحلیل می کنند و چنین برداشت هایی از آن دارند، حزب دمکرات کردستان در صحنه سیاسی اقلیم کردستان روابط با دیگر احزاب را گسترش خواهد داد و سفر اخیر جناب بارزانی به هیچ عنوان ارتباطی با رقابت ها با اتحادیه میهنی کردستان ندارند، بلکه برخلاف این تحلیل ها، حزب دمکرات کردستان در کنار اتحادیه میهنی کردستان خواهد بود و روابط میان دو حزب گسترش می یابد.
*مصاحبه : حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما