آزادی بیان در ترکیه نیز به همراه سری ثریا اوندر پشت میله های زندان رفت!/محمد شریفی کرجان

سرویس ترکیه - اوندر یکی از مهمترین چهرهایی بود که در طول دوران روند مذاکرات صلح تلاش های بسیار زیادی را برای ایجاد آتش بس و صلح میان PKK – دولت ترکیه انجام داد و نقش سخنگویی هیئت امرالی را برعهده گرفته بود. وی به خاطر همین تلاش ها روز گذشته با پای خود به زندان مراجعه کرد تا یک بار دیگر نشان دهد که آزادی بیان در ترکیه شعاری پیش نیست.

در پی تایید حبس 3 سال و 6 ماه زندان سری ثریا اندر، نماینده سابق آنکارا در پارلمان ترکیه از حزب دموکراتیک خلق و عضو سابق هیئت امرالی در مذاکرات صلح کرد – ترک وی با پای خود بعد از حضور در دادسرای کوجاعلی خود را به زندان کاندرا معرفی کرده و برای گذراندن حبس تا سال 2022 خود را تسلیم زندان کرد. سری ثریا اوندر نه تنها خود را تحویل مقامات زندان کاندرا داد بلکه آزادی بیان در این کشور را نیز با خود به پشت میله های زندان برد.

سری ثریا اوندر شخصی بود که در سال 2015 میلادی در مراسم نوروز در دیاربکر پیام خلع سلاح PKK توسط عبدالله اوجالان را در برابر میلیون ها انسان قرائت کرد. پیامی که امیدهای بسیار زیادی را در دل میلیون ها انسان در ترکیه برای رسیدن به صلح بعد از دهها سال جنگ و درگیری به وجود آورده بود. اوندر یکی از مهمترین چهرهایی بود که در طول دوران روند مذاکرات صلح تلاش های بسیار زیادی را برای ایجاد آتش بس و صلح میان PKK – دولت ترکیه انجام داد و نقش سخنگویی هیئت امرالی را برعهده گرفته بود. حتی وی در یکی از سخنرانی های خود در طول دوران روند مذاکرات صلح به خبرنگاران گفته بود "اگر باد برخلاف جهت شروع به ورزیدن کند احتمال آن وجود دارد که به زندان بیوفتیم". بادی که برخلاف جهت ورزید و کسی که بیشترین تلاش برای صلح در ترکیه را انجام داده بود با پای خود به زندان مراجعه کرد.

سری ثریا اوندر کیست؟

در سال 1962 از یک خانواده ترکمن در آدی یامان به دنیا آمد. در سال 1978 در دوران تحصیل به دلیل شرکت در تجمعات اعتراضی به قتل عام ماراش دستگیر و زندانی شد. بعد از آزادی از زندان در آزمون دانشگاه آنکارا در رشته علوم سیاسی قبول شده و وارد دانشگاه آنکارا شد. در کودتای معروف 12 سپتامبر در آنکارا بود، جزء اولین کسانی بود که دستگیر و راهی زندان شد. بعد از 3 دوره محاکمه به 12 سال حبس محکوم شد. در نتیجه اعتصاب غذاها، اعتراضات و اقدامات مختلف اعتراضی که در زندان انجام داد بعد از 7 سال حبس در زندان های مختلف آزاد شد. بعد از آزادی از زندان وارد عرصه جدید از زندگی خود شده و به فیلم سازی، کارگردانی، بازیگری سینما، سناریو نویسی و آهنگ سازی روی آورده و بعد از آن نیز به صفوف جریان سیاسی کار، آزادی و دموکراسی پیوست. در سال 2011 میلادی در انتخابات پارلمان از منطقه 2. استانبول به صورت مستقل به عنوان نماینده پارلمان انتخاب شده و به مجلس راه پیدا کرد. بعد از عضویت در حزب دموکراتیک خلق ها به عنوان یکی از مهمترین اعضای این حزب به حساب آمده و نقش بسیار فعالی را در روند مذاکرات صلح ایفا کرد. در انتخابات ژوئن و نوامبر 2015 پارلمان ترکیه به صورت متوالی از منطقه 1. آنکارا به عنوان نماینده پارلمان از سوی حزب دموکراتیک خلق ها انتخاب شده و یک بار دیگر به مجلس ترکیه راه پیدا کرد. وی به خاطر سخنرانی هایی که در طول روند مذاکرات صلح داشته متهم به تبلیغ گروه های تروریستی شده و به 3 سال و 6 ماه حبس محکوم شده است.

محکومیت ثریا اوندر از سوی دادگاه شعبه 26. جزایی استانبول یک بار دیگر نشان داد که آزادی بیان در ترکیه داستانی بیش نیست و حتی نماینده پارلمانی که از مصونیت قضایی برخوردار است در این کشور نمی تواند آزادانه به سخنرانی پیرامون مسائل انتقادی از دولت بپردازد. زمانی که به کیفرخواستی که از سوی دادستانی استانبول برای محاکمه سری ثریا اوندر آماده شده بود نگاهی بیندازیم پرونده تشکیل شده برای وی تماماً از سخنانی است که در برنامه های تلویزیونی، میتینگ ها و تجمع های مختلف ایراد کرده است. به عنوان مثال اظهارات وی در تلویزیون NTV که در آستانه انتخابات با مخاطب قرار دادن مردم عنوان شده است به عنوان جرم به حساب آمده و دادستانی استانبول خواستار مجازات به خاطر این سخنان شده است. اوندر در این برنامه تلویزیون با اشاره به احتمال افزایش درگیری های نظامی در ترکیه با حذف حزب دموکراتیک خلق ها از پارلمان هشدار می دهد: «اگر شما ما را در شهرهای خود قبول نکنید، فردا پس فردا یک افسر نظامی به در منزل شما مراجعه کرده و خدای نکرده خواهد گفت: "زنده باد وطن، تسلیت بر شما؛ فرزندتان از دنیا رفت"». این اظهارات به عنوان جرم به حساب آمده و از آن به عنوان تهدید ملت یاد شده است. و یا سخنرانی وی در سال 2013 در مراسم نوروز در برنامه 17 مارس به عنوان تبلیغ برای گروه های تروریستی و عبدالله اوجالان قلمداد شده و برای این سخنان حبس در نظر گرفته شده است.

سری ثریا اوندر یکی از شخصیت هایی بود که تلاش بسیار زیادی برای اتمام درگیری ها در ترکیه و ایجاد صلح در کشور کرد و به دلیل همین تلاش ها روز گذشته با پای خود به زندان رفت. اوندر با این اقدام خود نه تنها خود را که نماد روند مذاکرات صلح ترکیه بود به زندان تسلیم کرد بلکه با خود آزادی بیان در ترکیه را نیز پشت میله های زندان برد تا بعد از این همه بدانند که حتی نماینده های پارلمان در ترکیه نیز حق اظهار نظر برخلاف میل حکومت و دولت در ترکیه را ندارند

خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه/ محمد شریفی کرجان

کد خبر 101232

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha