کشت نشایی، راهکاری مناسب برای کاهش مصرف آب است

سرویس کردستان- برداشت چغندر که کشت آن به صورت نشایی بود در دهگلان آغاز شد. این اولین بار است که این نوع کشت در این شهرستان آزمایش می شود. کشت نشایی محصولات کشاورزی در مقایسه با کشت مستقیم، از نظر عملکردی و نیز مصرف آب بسیار مقرون به صرفه تر بوده بنابراین می طلبد کشاورزان نگاه ویژه ای به این نوع کشت داشته باشند.

به گزارش کردپرس؛ در تولید محصولات کشاورزی به کارگیری هر روشی که منجر به کاهش میزان مصرف آب آبیاری و سموم شیمیایی می شود از اهمیت بالایی برخوردار است و در این ارتباط یکی از روش های کشت که می تواند موثر باشد استفاده از تکنیک نشایی محصولات زراعی و باغی است.

چغندر قند با نام علمی Beta vulgaris گیاهی دو ساله است که در برابر تغییرات محیط سازگاری نسبتاً بالا دارد و عواملی از قبیل تغییرات حرات، نور، طول روز و آب در رشد و نمو و مقدار محصول ریشه و درصد قند آن تاثیر می گذارد.

کشت چغندر قند و تغییر سیاست کشاورزی

سروه سدری، کارشناس ارشد خاک شناسی در این باره به کرد پرس می گوید: کشت چغندر قند می تواند سیاست کشاورزی مناطق را تغییر دهد، این گیاه در تناوب بسیار مهم بوده، بعد از کشت آن شرایط خاک بهتر شده و می تواند برای محصول بعدی مفید باشد.

به گفته این کارشناس ارشد خاک شناسی، فراورده های تولید شده فرعی چغندر قند همچون تفاله مجدداً به کشاورزی برگشت می یابد و تولیدات دامی و حاصلخیزی خاک را افزایش می دهد.

این کارشناس تاکید زیادی بر تغذیه گیاهی این محصول دارد، وی معتقد است: تغذیه گیاهی در چغندر قند از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که مصرف صحیح مواد غذایی در خاک تاثیر بسیار در عملکرد و مقدار قند دارد.

مزایای کشت نشایی

وی گریزی به چالش تامین آب آبیاری در بسیاری از مناطق می زند و در ادامه با بیان اینکه پژوهشگران همواره در تلاشند تا علاوه بر حفظ رشد پایدار تولید محصولات زراعی هرگونه تهدیدی را که به محیط بستگی دارد به کاهش برسانند، به تعریف مزایای کشت نشایی ورود می کند.

"از جمله مزایای کشت نشایی،ایجاد شرایط مناسب و فرصت کافی برای تهیه بستر کشت در بهار، 30 تا 40 درصد صرفه جویی در مصرف سموم دفع آفات نباتی، صرفه جویی در مصرف کودهای شیمیایی به ویژه ازت، افزایش قدرت رقابت محصول چغندر قند با علف هرز، کمک به حفظ محیط زیست، 35 تا 40 درصد صرفه جویی در مصرف آب آبیاری و 50 درصد صرفه جویی در مصرف علف کش ها ست".

مدیریت منابع آب در کشت نشایی

"سدری" در ادامه سخنان خود مقایسه ای از میزان مصرف آب در کشت مستقیم چغندر قند و کشت نشایی ارائه می دهد، مقایسه ای که مدیریت منابع آب در کشت نشایی را به خوبی عیان می سازد: "در کشت مستقیم چغندر قند برای آبیاری یک هکتار مزرعه به استثنای آب اول، 800 تا 1000 متر مکعب آب مورد نیاز است سپس در طول 45 روز اول پس از کاشت 5 هزار تا 6 هزار متر مکعب آب مورد نیاز است در حالی که در روش کشت نشایی با استفاده از گلدان، مصرف آب به شدت کاهش و در مجموع 3500 تا 4000 متر مکعب در هکتار در مصرف آب صرفه جویی می شود".

به گفته وی، در دهگلان کشت چغندر قند هم به صورت نشایی و هم برای آبیاری آن پس از انتقال از خزانه به زمین به صورت آبیاری تیپ صورت گرفته که یکی از بهترین روش های کاهش مصرف آب در تمام محصولات ردیفی است.

این کارشناس در ادامه می گوید: "عملکرد این محصول پس از برداشت، 80 تن در هکتار بوده که با توجه کودی و تغذیه مناسب، انتخاب روش مناسب آبیاری، کاهش علف هرز و کاهش سموم شیمیایی باعث افزایش عملکرد افزایش میزان قند و کاهش مصرف آب و کاهش آلودگی محیط زیست می شود".

*گفت و گو: ظریفه احمدی

کد خبر 101660

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha