امروز وخامت حال و کمبود منابع آب به گفتگویی عمومی میان اقشار مردم تبدیل شده است خانواده ها به عنوان اولین و کوچکترین نهاد اجتماعی عواقب ناشی از کمبود منابع آب را پذیرفته و درک نموده اند و تمامی افکار متحد القول و جهت یافته خواستار اصلاح شیوه های مصرف آب در بخش های مختلف با اولویت بخش کشاورزی می باشند. بخش کشاورزی با مصرف بیش از ۹۰ درصد منابع آب دارای بیشترین سهم و قاعدتا اصلاح سیستم های مصرف می تواند منجر به صرفه جویی در منابع آب و رسیدن به تعادل ما بین منابع و مصارف گرد که این نقطه بهره برداری متداوم را سبب خواهد بود.
از مهمترین راهکارهایی ایجاد تعادل و جلوگیری از مصرف بی رویه و نه کم مصرف کردن استفاده از ابزارهای کنترل مصرف از جمله کنتورهای هوشمند آب و برق و حجمی می باشد که به بهره برداران اجازه می دهد تا سقف پروانه بهره برداری از منابع آب تحت اختیار استفاده نمایند.
جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز و در توالی آن انسداد چاه های غیر مجاز موجود از مهمترین راهکارهایی ایجاد ثبات در منابع آب زیرزمینی می باشند.چاه های غیر مجاز در بسیاری از موارد صرفا وسیله ای برای افزایش ثروت منفعت طلبان می باشد که بدون رعایت قانون و پرداخت هر گونه هزینه ای به صورت نامحدود در جهت تامین منافع از منابع آب بهره برداری می نمایند و برخورد قاطع با این افراد از وظایف شرعی و اخلاقی تمامی بهره برداران مجاز وعموم مردم می باشد.در همین راستا در سال ۹۷ و سال ۹۸ از برنامه های اصلی شرکت آب منطقه ای کردستان پیگیری و برخورد با دارندگان چاه های غیر مجاز می باشد و در کنار انسداد چاه های غیر مجاز دادخواست دریافت خسارات وارده به آبخوان نیز تسلیم مراجع قضایی می گردد تا بازدارندگی لازم را به همراه داشته باشد. راهکار سوم و شاید اولویت دار فعالیت های فرهنگی و اطلاع رسانی می باشد که تمامی طوایف جامعه را در برخواهد داشت و نتیجه آن آگاه سازی جامعه نسبت به وضعیت موجود و ایجاد حساسیت در آینده در مواجه با منابع آب می باشد. استقرار و تقویت گروه های گشت و بازرسی حفاطت از منابع آب نیز در راستای اجرای برنامه های تعادل بخشی در تمامی محدوده های مطالعاتی استان فعال و به صورت شبانه روزی نسبت به رصد و برخورد با تخلفات اقدام می نمایند.
از سایر اقدامات پیشگیرانه در راستای حفاظت و صیانت از منابع آب می توان به موارد ذیل اشاره نمود؛
ساماندهی شرکت های حفاری چاه آب دارای مجوز و پروانه صلاحیت از سوی وزارت نیرو در قالب انجمن های صنفی و کنترل تمامی فعالیت ها
برخورد قاطع با دارندگان دستگاه های حفاری غیر مجاز از جمله تراکتور های حفاری غیر مجاز
تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی
استفاده از پساب ها در تامین آب بخش صنعت
بهره گیری از جایگاه معتمدین و ائمه جمعه و جماعت و شوراها و دهیاران به نفع منابع آب
اصلاح الگوی کشت از محصولات پر آب طلب با محصولات جایگزین و کم آب طلب
برگزاری جلسات شورای حفاظت از منابع آب در فرمانداری ها جهت ساماندهی فعالیت ها و استفاده از ظرفیت تمامی دستگاه ها
تعریف و آزاد سازی حرایم کیفی و کمی منابع آب شرب و قرق این منابع
اجرای سیستم های آبیاری در سطح مزارع بدون افزایش سطح زیر کشت
*مجری طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب شرکت آب منطقه ای کردستان
نظر شما