به گزارش کردپرس، کردهای سوریه در طی هفت سال جنگ سوریه منطقه ای خودمختار برای خود ایجاد کرده اند اما تصمیم آنی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا به خروج نیروهای آمریکا از سوریه، آینده سیاسی آنها را با خطر مواجه کرده است.
نیروهای به رهبری کردهای سوریه، بخش بزرگی از شمال شرق سوریه را با کمک نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا و البته به قیمت جان باختن تعداد زیادی از این نیروها به کنترل خود در آورده اند و بخشی از این سرزمین را از دست داعش خارج کرده اند.
خروج نیروهای آمریکا از سوریه می تواند کردها را از دو جبهه مورد تهدید قرار دهد؛ از یک طرف نیروهای ترکیه و از یک طرف حمله نیروهای وابسته به دولت مرکزی سوریه و خطر کنترل دوباره این مناطق توسط نهادهای دولت سوریه .
آیا کردها این سرزمین را از دست خواهند داد؟
اقلیت کردهای سوریه عمدتا از جنگ داخلی این کشور کنار بوده اند و به جای آن اقدام به ایجاد منطقه ای خودمختار در شمال سوریه و در نزدیک مرزهای ترکیه کرده اند.
نبرد کردها با داعش به نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها اجازه داده است قلمرو خود را به مناطق دره رود فرات در رقه و میادین نفتی سوریه در استان شرقی دیرالزور گسترش دهند.
دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا روز 19 دسامبر با تصمیم غیرمنتطقه خود در مورد خروج کامل نیروهای آمریکا از سوریه بسیاری را به بهت فرو برد.
این مسئله کردهای سوریه را وادار کرد به دنبال ائتلاف جدید با سوریه باشند تا آنها را در برابر تهدید به حمله ترکیه محافظت کند.
آنکارا جنگجویان کرد نیروهای دموکراتیک سوریه را تروریست خوانده و آنها را اقمار پ.ک.ک می داند که از سال 1984 جنگی را علیه دولت ترکیه به راه انداخته اند.
هرچند بدون توافق قبلی میان روسیه متحد سوریه و ترکیه حامی شورشیان هیچ چیزممکن نیست، اما تحلیلگران احتمال می دهند که شمال سوریه میان طرف های مختلف تقسیم شود.
فابریس بالانشه، جغرافیدان و تحلیل گر مسائل سوریه معتقد است که « منطقه شمال سوریه میان نیروهای دموکراتیک سوریه، ترکها و ارتش سوریه تقسیم خواهد شد.»
دولت سوریه خواهان چیست؟
دولت سوریه امروز با تسلط بر مناطق تحت کنترل شورشیان و جهادیها، دو سوم خاک سوریه را در کنترل دارد و قول داده است در نهاست مناطق شمال شرق سوریه را تحت کنترل خود رد آورد.
دمشق هفته گذشته نیروهای خود را در شمال شرق سوریه مستقر کرد تا از هر گونه حمله ترکیه به منطقه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه یا sdf در منبج جلوگیری کند.
ارتش سوریه روز چهارشنبه اعلام کرد که 400 تن از نیروهای کرد سوریه از منطقه عمدتا عرب نشین منبج بیرون رفته اند. اما یکی از فرقه های نظامی عرب آن هنوز در منبج مانده و نیروهای آمریکا نیز در منطقه حضور داشته و هنوز بیرون نرفته اند.
روزنامه طرفدار دولت سوریه به نام الوطن، روز دوشنبه به نقل از یک دیپلمات عرب در مسکو نقل کرد که شمال شرق سوریه تحت کنترل کامل دولت مرکزی در خواهد آمد. این منبع همچنین گفته که ترکیه،روسیه و متحدان آنها مانند ایران در نشست محتمل اینده در ابتدای سال جاری، در مورد گسترش کنترل دولت مرکزی بر مناطق فراتر از رود فرات گفتگو خواهند کرد.
بالانشه می گوید در نهایت دولت مرکزی سوریه بر شهرهای عمده شمال شرق سوریه مانند قامیشلی و حسکه کنترل کامل خواهد داشت. وی افزود: دولت سوریه همچنین شهر عمدتا عرب نشین رقه و میادین نفتی دیرالزور را نیز کنترل خواهد کرد.
ترکیه چه می خواهد؟
ترکیه قبلا دو عملیات نظامی گسترده در داخل سوریه را هدایت کرده و در آخرین عملیات، سال گذشته نیروهای شورشی سوری وابسته به این کشور منطقه عمدتا کردنشین عفرین در شمال غرب سوریه را از نیروهای کرد گرفتند.
اما هیکو ویمن، تحلیلگر مسائل سیاسی می گوید ترکیه قبل از انجام سومین حمله خود به سوریه، اغلب برای گرفتن اجازه برای استفاده از نیروهای هوایی به دنبال کسب رضایت روسیه خواهد بود.
وی که عضو اندیشکده گروه بحران بین الملل دربروکسل است، افزود: « اگر این اتفاق بیفتد، ترکیه سعی خواهد کرد نوار مرزی سوریه را در اختیار بگیرد.»
وی با تاکید بر این که ماموریت ترکیه با مشکل روبه رو خواهد شد، گفت: « آنچه که ترکیه به دنبال آن است، ایجاد منطقه حائل در مرز خود با سوریه است. اما روشن نیست که فورا آماده کنترل منطقه ای وسیعی باشند که بخشی از آن به ترکیه به عنوان یک متخاصم نگاه می کنند.»
بالانشه نیز پیش بینی کرد که ترکیه بین 12 تا 14 کیلومتر در داخل خاک سوریه پیشروی کند.
چه بر سر خودمختاری کردها پیش خواهد آمد؟
کردهای سوریه بعد از دهها سال در حاشیه بودن، از زمان شیوع بحران در سال 2011 نهادهای مختص به خود را در منطقه تحت کنترل خود بر پا کرده اند.
کردهای سوریه بعد از بیرون رفتن نیروهای دولتی از مناطق عمدتا کردنشین در سال 2012، نهادهای خود را برپا کرده و برنامه درسی برپایه آموزش زبان کردی را که مدتها در آرزوی آن بودند اجرا کردند.
اما از آنجایی که نیروهای وفادار دولتی در سال گذشته پیشروی کردند و دولت مرکزی خودگردانی کردها را رد کرد، کردها با هدف دستیابی به تمرکززدایی در مذاکره با دمشق شده اند.
ویمن با اشاره به این که آمریکا متحد کردها در حال بیرون رفتن از سوریه است، می گوید:« کُردها مطمئنا چیزهای زیادی را از دست خواهند داد.» وی افزود: « مسئله این است که آیا آنها همه چیز را از دست خواهند داد یا خواهند توانست برخی دستاوردها را در معامله با دولت سوریه و با تضمین روسیه حفظ کنند.»
وی اشاره می کند« با توجه به ادامه موفقیت های دولت سوریه و موقعیت آن در مذاکرات با کردها، خوش بینی زیادی وجود ندارد.»
منبع: فرانس پرس
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما