زهر چشم القاعده از ترکیه در ادلب/ محمد شریفی کرجان

سرویس ترکیه - تحریر الشام در تلاش است تا با حمله به مواضع ارتش آزاد سوریه نارضایتی خود را از ترکیه، به خاطر اقدامات اخیر این کشور که با توافق روسیه در ادلب انجام داده است، نشان دهد و این برهه از زمان بهترین فرصت برای در تنگنا قرار دادن ترکیه است که در تلاش برای انجام یک حمله همه جانبه به منبج و شرق فرات است.

سرویس ترکیه - تحریر الشام در تلاش است تا با حمله به مواضع ارتش آزاد سوریه نارضایتی خود را از ترکیه، به خاطر اقدامات اخیر این کشور که با توافق روسیه در ادلب انجام داده است، نشان دهد و این برهه از زمان بهترین فرصت برای در تنگنا قرار دادن ترکیه است که در تلاش برای انجام یک حمله همه جانبه به منبج و شرق فرات است.

پیش از هر چیز باید گفت تحریر الشام، جبهه فتح الشام، جبهه النصره یا هر اسم دیگری که داشته باشد، ریشه این گروه در نهایت به یک نقطه می رسد و آن هم القاعده و شاخه های سوری آن است. گروهی که اکنون در ادلب تحت عنوان تحریر الشام به وجود آمده است در واقع شاخه سوری القاعده در این شهر است که ابتدا برای فرار از لیست گروه های تروریستی به جبهه فتح الشام و سپس به هیئت تحریر الشام تغییر نام داد. ایگور کوروبوفدر یک مقام امنیتی روسیه در خصوص جبهه تحریرالشام می گوید: «این گروه تروریستی متشکل از هفتاد گروه تروریستی کوچکتر است و با محوریت جبهه النصره تأسیس گردیده است، که در حال حاضر دارای 25 هزار عضو است. این گروه تروریستی در 8 ژانویه 2017 با ادغام گروه های تروریستی کوچک از جمله جبهه فتح الشام فعالیت خود را آغاز کرد.»

اگر چه ترکیه مدتی قبل این گروه را در لیست گروه های تروریستی خود جای داده است، ولی با نگاه به گروه هایی که در این گروه تروریستی ادغام شده اند مشخص می شود که پیش از این شاهد همکاری بسیاری از این گروه ها با ترکیه در عملیات های گذشته نیروهای مسلح ترکیه در خاک سوریه بوده ایم. زمانی که تحریرالشام با نام فتح الشام شناخته می شد، یکی از نیروهایی بود که از عملیات سپر فرات ارتش ترکیه در جرابلس – مارع – الباب حمایت کرد. همچنین تحریر الشام از عملیات شاخه زیتون ارتش ترکیه در عفرین نیز حمایت کرد و حتی یکی از شرط های این گروه برای اجازه دادن به ارتش ترکیه جهت ورود به منطقه تحت حاکمیت آنان ، تسخیر عفرین یعنی مکانی بود که کردها در آن اعلام خودمختاری کرده بودند.

در پی اعلام تحریر الشام به عنوان گروه تروریستی از سوی ترکیه و پس از آن توافق رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیهبا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سوچی، تحت عنوان ایجاد منطقه حائل امنیتی در ادلب، این گروه در موضع ضعف قرار گرفت. ترکیه که پیش از این با انجام اقدامات نظامی در دو حمله خود به مناطق شمال سوریه و تحرکات نظامی در ادلب راه را برای تحریر الشام هموار کرده بود، این بار این گروه تروریستی را در موضع ضعف شدیدی قرار داده بود که آنان را مجاب می کرد تا از مناطق تحت کنترل خود در ادلب خارج شوند. هر چند تحریر الشام در آن تاریخ مخالفت آشکار خود را اعلام نکرد و در خصوص خروج نیروها و سلاح های سنگین خود از منطقه همواره چراغ خاموش حرکت کرد، اما تحولات اخیر که بعد از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه رخ داده است، این فرصت را به این گروه وابسته به القاعده داد تا به خاطر اقداماتی که ترکیه در چند وقت اخیر علیه آنان انجام داده است، از این کشور زهر چشم بگیرد.

با تقویت احتمال یک حمله نظامی به منبج توسط نیروهای ارتش ترکیه پس از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، ترکیه اقدام به اعزام بخش عمده ای از نیروهای تحت امر خود در سوریه به اطراف منبج کرده است که یکی از این گروه ها نیز جبهه آزادی بخش ملی سوریه تحت امر ارتش آزاد سوریه است. بعد از آن که ارتش آزاد سوریه بخشی از نیروهای خود را از ادلب، حلب و عفرین به سمت منبج سوق داد، این فرصت برای تحریرالشام به وجود آمد تا انتقام اقدامات اخیر ترکیه را که در ادلب علیه این گروه انجام داده است، بگیرد. از همین رو، با تضعیف نیروهای ارتش آزاد سوریه در ادلب، گروه تحریر الشام از سه روز پیش حملات شدیدی را علیه جنبش نورالدین زنکی تحت امر ارتش آزاد سوریه آغاز کرد. (گفتی است گروه نور الدین زنکی یکی از مهم ترین گروه هایی بود که در تشکیل تحریر الشام حضور داشت ولی بعدها از این گروه جدا شده و با پیوستن به گروه جبهه آزادی بخش ملی سوریه به ارتش آزاد سوریه پیوست). تحریر الشام با استفاده از وضعیت بحرانی که در منطقه به وجود آمده و توجه نیروهای ارتش آزاد سوریه که به دستور نیروهای مسلح ترکیه به سمت شرق فرات و منبج معطوف شده است، حملات سنگینی را علیه گروه های تحت حمایت ارتش ترکیه در ادلب آغاز کرده است. به گفته رسانه ها تا کنون 11 روستا در اطراف ادلب که در کنترل ارتش آزاد سوریه بودند،به کنترل هیئت تحریر الشام درآمده و 97 تن در درگیری های میان دو طرف کشته شده اند.

پیامد این درگیری ها برای ترکیه بسیار هشدار دهنده است. قبل از هر چیز افزایش درگیری ها باعث شکست توافقنامه سوچی خواهد بود؛ توافقی که با تلاش دیپلماتیک فراوان ترکیه به دست آمده است و یکی از مهم ترین دستاوردهای ترکیه در سیاست خارجی این کشور در حوزه سوریه است که توانست مانع عملیات گسترده روسیه و سوریه در ادلب علیه گروه های مخالف سوری شود. افزایش درگیری ها در ادلب وضعیت این شهر را یک بار دیگر بحرانی کرده و گزینه حمله نظامی برای از بین بردن گروهک های مسلح در این شهر را مطرح خواهد کرد. همچنین، ترکیه برای این که بتواند تمام تمرکز خود را به شرق فرات و منبج معطوف کند نیازمند آرامش و ثبات نسبی در ادلب است. یک ادلب پرتنش هم نیروهای مسلح ترکیه و هم نیروهای تحت امر ارتش ترکیه در سوریه را به دو قسمت تقسیم خواهد کرد، که باعث تضعیف ترکیه در هر دو جبهه خواهد شد. از طرف دیگر، در صورت قطع ارتباط نیروهای ارتش آزاد سوریه در خطوط عفرین – ادلب، دسترسی نیروهای ارتش آزاد و ارتش ترکیه از عفرین به ادلب و ادلب به عفرین بسیار سخت خواهد بود و شرایط دشواری را برای ترکیه به وجود خواهد آورد.

در واقع تحریر الشام در تلاش است تا با حمله به مواضع ارتش آزاد سوریه نارضایتی خود را از ترکیه، به خاطر اقدامات اخیر این کشور که با توافق روسیه در ادلب انجام داده است، نشان دهد و این برهه از زمان بهترین فرصت برای در تنگنا قرار دادن ترکیه است که در تلاش برای انجام یک حمله همه جانبه به منبج و شرق فرات است.

بیشتر بخوانید:

درگیری ارتش آزاد سوریه با گروه تحریر الشام در ادلب و مرزهای عفرین – حلب

افزایش کشته های درگیری های اخیر ادلب به 97 تن

کد خبر 103061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha