به گزارش کردپرس،پیش بینی شده است با توجه به عادی شدن روابط میان اربیل وبغداد، اختصاص بودجه از سوی بغداد به اقلیم کردستان و پیشرفت صنعت نفت وگاز در این منطقه، کردهای عراق با رفاه بیشتری در سال جدید میلادی مواجه شوند.
اقلیم کردستان عراق پس از بحران ناشی از جنگ با داعش، ورود آوارگان و کاهش قیمت نفت از سال 2014، به دنبال برگزاری رفراندوم چالش برانگیز و مناقشه برانگیز استقلال در 25 سپتامبر 2017، با چالش بزرگتری روبه شد و اربیل 50 درصد از قلمرو تحت کنترل حکومت اقلیم کردستان عراق را به دنبال تصمیم دولت عراق به بازگرداندن مناطق مورد مناقشه به حوزه اختیارات بغداد از دست داد. این منطقه با از دست دادن درآمد چاه های نفت، اقدامات تنبیهی دولت عراق و برخی همسایگان، مسدود شدن ارتباطات جهان و غیره، تنگنای اقتصادی شدیدی را تجربه کرد.
اما به نظر می رسد که پس از گذشت یک سال و اندی از برگزاری رفراندوم، روابط اقلیم کردستان با بغداد و کشورهای همسایه بهبود یافته است. برخی از شرکت های نفتی فعال در اقلیم کردستان نیز ضمن ابراز رضایت از همکاری با اربیل به دلیل پرداخت به موقع دستمزدها، قول داده اند با افزایش سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز، تولید منابع انرژی را بیشتر کنند.
شرکت داناگاز امارات در آخرین گزارش درباره بیلان فعالیت خود در اقلیم کردستان، ضمن اعلام کسب درآمد بیشتر از فعالیت در اقلیم کردستان مژده داد که در آینده ای نزدیک صادرات گاز طبیعی اقلیم کردستان عراق عملی خواهد شد. میادین گاز طبیعی اقلیم کردستان عراق عمدتا در اختیار داناگاز امارات و کنسرسیومی از چند شرکت بین المللی است.
البته با توجه به عدم تشکیل دولت جدید در اقلیم کردستان پس از گذشت بیش از سه ماه از برگزاری انتخابات عمومی و نیز عدم تعیین هیئت رئیسه پارلمان و برگزاری جلسات آن، این مسئله می تواند بر فعالیت های اقتصادی تاثیر منفی داشته باشد.
اختلافات سیاسی بویژه میان دو حزب اصلی اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان عراق نیز در سال جدید میلادی هم ادامه داشته است و کار به گروگان گیری سیاسی و بازداشت نیروهای متقابل کشیده شده است. تعیین سهم احزاب از مهم ترین چالش ها برای تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان است. انتصاب یک نخست ویر جدید برای اقلیم کردستان با پیشینه امنیتی نیز باعث شده با مسئله آینده اقلیم کردستان و بویژه آزادی های مدنی با احتیاط برخورد شود.
اما برخی رسانه های بین المللی هم در مورد آینده اقلیم کردستان در سال جدید میلادی ابراز خوش بینی کرده اند. سایت المانیتور در گزارشی پیرامون وضعیت اقلیم کردستان در سال جدید میلادی نوشت: با توجه به تعامل خوب میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق، رفاه و ثبات بیشتری در انتظار اقلیم کردستان و مردم آن خواهد بود.
با این حال، استقرار نیروهای معارض کشورهای همسایه اقلیم کردستان در مناطقی از این منطقه خودمختار عراق تهدیدی برای ادامه ثبات در این منطقه توصیف شده است. در این مورد به حضور نیروهای ارتش ترکیه در عمق خاک اقلیم کردستان و بمباران پیوسته مناطقی از اقلیم کردستان از سوی ترکیه اشاره شده است.
سایت پترولیوم اکونومیست در تحلیل پیرامون وضعیت اقلیم کردستان در سال 2019 میلادی، با اشاره به این که میزان صادرات نفت از این منطقه به بالای 400000 بشکه در روز رسیده این مسئله را نشانه بهبود وضعیت در این منطقه دانسته است.
این سایت با بررسی گزارش های عملکرد شرکت های خارجی در طی سال گذشته میلادی در اقلیم کردستان، پیش بینی کرده است میزان تولید نفت در این منطقه روزانه 100000 بشکه افزایش پیدا کند و میزان صادرات نفت از این منطقه به بیش از نیم میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند.
در گزارش پترولیوم اکونومیست رضایت بغداد به پرداخت سهم بودجه اقلیم کردستان، فعال تر شدن شرکت های عظیم روسی در این منطقه و همچنین توافق اربیل و بغداد بر سر نفت کرکوک از جمله نشانه های بهبود وضعیت اقلیم کردستان در سال جدید میلادی عنوان شده است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما