لزوم وساطت سازمان ملل برای حل مناقشه کرکوک

سرویس جهان- گروه بحران بین الملل در گزارش خود بر لزوم تلاش دوباره سازمان ملل برای حل اختلافات اربیل و بغداد بر سر مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک تاکید کرده است.

به گزارش کردپرس، یکی از اختلافات دامنه دار و معلق میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق که در قانون اساسی این کشور نیز ماده ای برای به سرانجام رساندن آن گنجانده شده، مناطق مورد مناقشه در استان های کرکوک، نینوا و دیالی عراق است. بر اساس ماده 140 قانون اساسی عراق، پروسه ای برای حل مناقشه بر سر کرکوک در نظر گرفته شده است اما این روند هیچ وقت اجرا نشد.

گروه بحران بین الملل که تحقیقاتی پیرامون مسائل مختلف سیاسی انجام داده و توصیه های لازم ارائه می کند، در جدیدترین گزارش خود اوضاع را برای بررسی وضعیت مناظق مورد مناقشه و استفاده از ظرفیت سازمان ملل برای حل این اختلافات مناسب دانسته است.

دفتر نمایندگی سازمان ملل در عراق موسوم به یونامی، در سال های 2008 و 2009 گزارش مفصلی درباره وضعیت مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک تهیه کرده است. اکنون گروه بحران بین الملل توصیه کرده است سازمان ملل با توجه به این که نماینده جدید آن در عراق معرفی شده دست به ادقام مهمی بزند و مقامات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق را برای حل این موضوع سر میز مذاکره بنشاند.

گروه بحران درباره علت این اقدام گفته است اقدام دو طرف برای تشکل دولت های جدید و تلاش برای نزدیک شدن هرچه بیشتر دو طرف فرصت خوبی برای پرداختن و در نهایت حل مسئله مناطق مورد مناقشه است.

گروه بحران بین الملل درباره اهمیت این موضوع گزارش داد که تسلط کردها بر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه در سال 2014 و نیز تسلط دوباره ارتش عراق بر این مناطق در پی برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان نشان داد که زمینه برای ایجاد آشوب بر سر این موضوع هنوز وجود دارد و اگر برای حل آن تلاش نشود، ممکن است آتش این اختلاف دوباره شلعه ور شود.

گروه بحران بین الملل درباره این که چه کاری می توان برای حل مسئله مناطق مورد مناقشه انجام داد، نوشت: سازمان ملل باید تلاش های خود را برای حل بحران مناطق مورد مناقشه که از یک دهه پیش آغاز شد از سر بگیرد و با همکاری شرکای بین المللی و منطقه ای تلاش کند دو طرف را بر سر میز مذاکره حاضر کرده و این مسئله را حل نماید. این گزارش تاکید کرده است تلاش جدید باید در راستای حل همیشگی و امضای توافق دائمی میان اربیل و بغداد بر سر مسئله مناطق مورد مناقشه باشد.

در این گزارش کرکوک اصلی ترین منطقه مورد مناقشه معرفی شده و گفته شده که اقلیم کردستان عراق تلاش می کند آن را به این منطقه خودمختار الحاق کند اما دولت های پی در پی در عراق مانع از این اقدام شده اند. در این گزارش اشاره شده که دولت های پی در پی در عراق بیم دارند اقلیم کردستان بعد از تسلط همیشگی بر کرکوک، از نفت آن در راستای اعلام استقلال استفاده کند.

در این گزارش با اشاره به این که برهم صالح، رییس جمهور جدید و کُرد عراق تمایل خود را برای حل مسئله کرکوک نشان داده وبرخی گروههای سیاسی پارلمان عراق نیز از این اقدام حمایت می کنند، تاکید شده است که این مسئله باید حمایت بیرونی را نیز همراه داشته باشد.

گروه بین الملل بحران با اشاره به این که اربیل و بغداد در طول یک سال گذشته اقداماتی را برای عادی سازی روابط انجام داده اند، از نماینده جدید سازمان ملل خواسته شده که کارش را با توجه به این مسئله آغاز کند.

در این گزارش تاکید شده که تنها دو راه وجود دارد؛ یا این که اقدام جدید برای حل مسئله مناطق مورد مناقشه با میانجیگری سازمان ملل آغاز شود و یا این مسئله همان طور رها شود. خطر گزینه دوم این است که با توجه به این که کردها تمایل خود را برای ضمیمه کردن مناطق مورد مناقشه به اقلیم کردستان از دست نداده اند، این مسئله در آینده می تواند منشأ بحران جدید باشد. پس بهترین راه این است که تلاش شود ابتدا با ایجاد توافق دو طرف بر سر منابع طبیعی این مناطق مانند کرکوک، تقسیم منابع صورت بگیرد تا زمینه برای توافق سیاسی نیز بر سر وضعیت پیچیده این مناطق فراهم شود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 103214

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha