به گزارش خبرنگار کرد پرس بازارچه مرزی سیرانبند بانه دومین بازارچه مرزی استان کردستان است این بازارچه یکی از بازارچه های موفق در امر صادرات کالا به اقلیم کردستان عراق است و سالانه هزار تن کالا از این بازارچه به اقلیم کردستان عراق صادر می شود.
سابقه تجارت
بازارچه سیرانبند بانه از گذشته های خیلی دور سابقه درخشانی در امر صادرات و واردات داشته طبق اسناد گذشته این بازارچه دهه چهل نخستین مرز رسمی بین ایران و عراق بوده که بسیاری از بازرگانان کردستان از طریق این بازارچه کالاهای مانند روغن نباتی قو و کبریت ممتاز به اقلیم کردستان صادر شده و کالاهای مانند صابون و چای وارد می کردند.
در دهه 70 نیز بیش از 200 تاجر در این مرز فعالیت می کردند که با توجه به نبود امکانات و فراهم نبودن زیرساخت ها بسیاری از تجار کالاهای خود را از مرزهای دیگر صادر می کنند و در حال حاضر حدود 20 تاجر در این بازارچه مشغول به فعالیت هستند.
تلاش مقامات استانی
تلاش برای رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه از سال 90 تاکنون بارها در سطح مقامات استانی و کشوری مطرح شده و گاهی روز شمار رسمی شدن مرز به سه یا چهار روز رسمی اما بعد از گذشت زمان مقرر نتیجه ای حاصل نشده و این بازارچه بلاتکلیف مانده است.
در سال 95 نیز استانداران کردستان و سلیمانیه نیز در بازارچه دیدارهای داشتند که مقرر شد که سیرانبند بانه تا یک ماه دیگر رسمی می شود و در آذر ماه امسال نیز مقام استانی با سفر به اقلیم کردستان عراق این موضوع را مطرح کردند که استاندار کردستان بعد از سفر اعلام کرد سیرانبند بانه تا یک ماه دیگر رسمی می شود اما تاکنون این امر محقق نشده است.
رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه نقش بسیار زیادی در اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه خواهد داشت و زمینه را برای بازرگانانی استان های همجوار نیز فراهم می کند.
بررسی اجرای طرح تردد مسافر
هفته پیش نیز فرماندار بانه اعلام کرد: در راستای اجرای طرح تردد مسافر از سیرانبند بانه به اقلیم کردستان عراق دیداری با مقامات استانی اقلیم انجام می شود.
محمد فلاحی با بیان اینکه رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه و اجرای طرح تردد مسافر از مهمترین مطالبات مردم بانه است می افزاید: دیدار و رایزانی های در سطح معاون استاندار و مسئول گذرنامه استان سلیمانیه و معاون سیاسی سیاسی و امنیتی استاندار کردستان و مسئولانی شهرستانی خواهد بود.
وی اظهار داشت: همه زیرساخت برای اجرای طرح تردد مسافر در سیرانبند فراهم شده و انبار کالاها نیز به اتمام رسیده و گمرک نیز در بازارچه مستقر شده است.
ایجاد گذرگاه
از طرف دیگر حسن دانایی فر سفیر سابق ایران درعراق و دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق با سوریه در بازید از بازارچه سیرانبند بانه گفته بود این بازارچه به لحاظ قانونی رسمی است و اما امکانات لازم برای تبدیل شدن به یک مرزی رسمی را ندارد و باید به گذرگاه تبدیل شود.
وی افزود: تردد مسافر از سیرانبند به اقلیم کردستان عراق نیاز به تفاهم 2 طرف دارد که باید تلاش کنیم خواسته مردم بانه برای اجرای طرح مسافری از بازارچه تحقق یابد.
وی تاکید کرد: بازارچه مرزی سیرانبند بانه جایگاه خاصی در روابط اقتصادی 2 کشور دارد و باید تلاش کنیم این جایگاه تقویت و زمینه را برای فعالیت بیشتر تجار در این منطقه فراهم کنیم
رایزنی در سطح کشوری
رئیس اتحادیه صادرکنندگان بانه در گفت وگو با خبرنگار کرد پرس می گوید: تلاش برای رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه از سال90 آغاز شده اما تاکنون این امر محقق نشده و بازرگانان همچنان به تحقق این امر امیدوار هستند.
بختیار صالحی می افزاید: با توجه به اینکه رایزانی ها برای رسمی شدن بازارچه در سالهای در سطح مقامات استانی بودن این امر محقق نشده اما این امسال پیگیری و رایزانی ها در سطح مقامات کشوری 2 طرف انجام می شود.
وی اظهار داشت: امیدوارم امسال این امر محقق شود چراکه رسمی شدن بازارچه یکی از مهمترین مطالبات مردم بانه است که و راه برای صادرات و واردات کالا هموارتر می شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان بانه با اشاره به ضرورت شیفتی کردن کارمندان گمرک بازارچه می گوید: یکی از مهمترین مشکلات بازارچه سیرانبند بانه کمبود نیرو در گمرک است و این امر باعث شده که بسیاری از کالاها حداقل 24 ساعت در جاده منتظر بمانند.
وی می افزاید: اکنون در سیرانبند بانه حدود 20 نفر صادر کننده فعال هستند و روزانه بیش از 200 کامیون انواع کالا به انجام تشریفات گمرکی به اقلیم کردستان عراق صادر می شود.
صالحی با بیان اینکه کامیون های حامل بار تا زمانی که تشریفات گمرکی انه انجام نشود حق ورود به بازارچه را ندارند اظهار می کند:بیش از 90 درصد بارها تره باره است و باید در کمترین زمان ممکن این کالاها به دست مصرف کننده برسد اما در برخی مواقع که بازارچه تعطیل می شود کالا حداقل 24 ساعت در ورودی بازارچه می مانند که با توجه به سرمای هوا این کالاها احتمال دارد خراب شوند و سالم به مقصد نرسند.
وی می گوید: در صورتی که بازارچه مرزی سیرانبند بانه رسمی شود بازرگانان بیشتری برای صادرات از این بازارچه اقدام می کنند و امکانات بیشتر به بازارچه اختصاص داده می شود و زمینه اشتغالزایی افراد بیشتری را فراهم می کند.
صالحی اضافه می کند: در حال حاضر بازارچه سیرانبند بانه از امکانات بهداشتی، سالن غذا خوری و مکانی برای استراحت رانندگان ندارد.
وی اظهار می کند: رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه سبب توسعه و آبادانی بازارچه می شود و رویه های ترانزیت، صادراتف خروج موقت اضافه می شود و شغل های بیشتری در بازارچه ایجاد می شود.
صالحی خاطر نشان می کند: شرایط کنونی بازارچه و جاده منتهی به سیرانبند بانه مناسب یک بازارچه رسمی نیست و امکانات بازارچه نیز در حد تخلیه و بارگیری است که نیاز به امکانات بیشتری دارد.
تلاش برای رسمی شدن بزارچه مرزی سیرانبند بانه به دوو ماراتن مسئولان تبیدل شده اما وعده انها همچنان در امروز و فردا خلاصه شده امیدواریم این بار رایزانی و پیگیری های مسئولان نتیجه مطلوبی داشته باشد و راه برای تحقق مطالبه مردمی فراهم شود و شاید بیشرفت اقتصادی استان باشیم.
گزارش از زینب طلائی
نظر شما