کردپرس: سفر اخیر محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به اقلیم کردستان در چارچوب دیدار از عراق، در زمانی که تلاش هایی از سوی آمریکا برای تحت تأثیر قرار دادن روابط میان دو همسایه از طریق فشار بر بغداد و اربیل در جریان است، اهمیت آن را دو چندان کرد. برگزاری دو کنفرانس اقتصادی در اربیل و سلیمانیه با حضور وزیر خارجه ایران و نخست وزیر و معاون وی در تکمیل همایش مشترک اقتصادی اربیل در اردیبهشت ماه سال جاری، بُعد اقتصادی این سفر را دو چنان برجسته کرد. همایشی که به گفته مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان به سه برابر شدن حجم مبادلات اقتصادی فی مابین انجامیده است.
عبدالله آکره یی، مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان در گفتگو با کردپرس در خصوص دیدار محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از اقلیم کردستان و دستاوردهای این سفر، گفت: سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به عراق و اقلیم کردستان از اهمیت بسزایی برخوردار است. این دومین سفر ایشان به اقلیم کردستان می باشد. سفر اخیر، در مقطع حساس کنونی از اهمیت بالایی برخوردار بود و چندین موضوع مهم در دیدارهای انجام شده با نیچروان بارزانی نخست وزیر، قباد طالبانی معاون نخست وزیر، مسرور بارزانی مسئول نهاد اطلاعات و امنیت اقلیم کردستان و دیگر مقامات سیاسی اقلیم کردستان مورد بحث و بررسی قرار گرفتند و خوشبختانه در گفتگوهای انجام شده تفاهمات خوبی مشاهده شد.
آکره یی افزود: دو موضوع مهم در دیدارهای ظریف در اقلیم کردستان برجسته می نمود. اول این که یک هیئت عالی رتبه بازرگانی ایشان را همراهی می کردند که این هیئت در یک کنفرانس بازرگانی در اربیل با حضور تجار، اتاق های بازرگانی و مقامات اقتصادی دولت اقلیم کردستان و با حضور خود وزیر خارجه ایران و نخست وزیر و معاون نخست وزیر اقلیم کردستان، شرکت کرد. این کنفرانس، ادامه و مکمل همایش فرصتهای اقتصادی ایران و اقلیم کردستان عراق بود که 12 و 13 اردیبهشت سال جاری در اربیل مرکز اقلیم کردستان با حضور نیچروان بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان عراق، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، حسن دانایی فر، مشاور معاون اول رئیس جمهوری و دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق ، محمد شریعتمداری وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران، سفیر ایران در عراق، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق، استانداران غرب کشور، وزیر صنعت عراق و اتاق های بازرگانی ایران و عراق برگزار شد.
وی اشاره کرد: در کنفرانس بازرگانی برگزار شده در اربیل با حضور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران بر سر مسائل مهمی از جمله، گسترش و افزایش حجم مبادلات بازرگانی گفتگو شد و نیچروان بارزانی آمادگی کامل اقلیم کردستان برای هر نوع همکاری در راستای گسترش و افزایش مبادلات بازرگانی بر اساس قوانین بین المللی با جمهوری اسلامی ایران را اعلام و تأکید نمود که اقلیم کردستان در این زمینه به هیچ عنوان کوتاهی نخواهد کرد. از سوی دیگر و در بحث سیاسی، روابط میان جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق در دیدارها و نشست ها به صورت تفصیلی مورد گفتگو و تبادل نظر قرار گرفت.
آکره یی تأکید کرد که نفس سفر محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به اقلیم کردستان نشانه ای از عمیق و در هم تنیده بودن روابط فی مابین می باشد و روابط استراتژیک میان اقلیم کردستان و ایران مورد علاقه و تأکید طرفین است.
نزدیک به یک هفته قبل از سفر ظریف به عراق و اقلیم کردستان، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا از بغداد و اربیل دیدار کرد و فشار بر ایران و همراه کردن عراق و اقلیم کردستان با تحریم های یک جانبه آمریکا علیه تهران از مهم ترین اهداف سفر وزیر آمریکایی به عراق، عنوان شد، مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان در این باره گفت: سیاست کلی اقلیم کردستان در روابط خارجی، داشتن روابط حسنه و بدون تنش با همه کشورهای خارجی و به ویژه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه می باشد. دلیل استراتژیک بودن روابط اقلیم کردستان با ایران و ترکیه وجود مرزهای گسترده با این دو کشور می باشد که کریدور و کانال حیاتی اقلیم کردستان برای تجارت و مبادلات بازرگانی با این دو کشور و جهان می باشد. اهمیت روابط با ایران و ترکیه برای اقلیم کردستان استراتژیک می باشد. از نظر تاریخی نیز این ملت ها با هم و در کنار هم زیسته اند و دارای فرهنگ مشترکی می باشند و این با هم بودن چه بخواهیم و چه نخواهیم ادامه خواهد داشت. به همین دلیل روابط میان اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران عمیق و مستحکم است و هیچ کسی نمی تواند بر آن تأثیر داشته باشد.
وی در خصوص حجم مبادلات بازرگانی میان ایران و اقلیم کردستان و موانع بر سر افزایش حجم کنونی و همچنین گفتگوهایی که در کنفرانس های بارزگانی در اربیل و سلیمانیه در این باره صورت گرفته است، گفت: پیش از برگزاری همایش فرصتهای اقتصادی ایران و اقلیم کردستان در اردیبهشت ماه سال جاری، حجم مبادلات بازرگانی میان طرفین کوچک و در سطح پایینی بود و به طور کلی، تجار از رفتار و عملکرد در مرزها از پرویز خان تا باشماق و حاجی عمران ناراضی بودند، اما کنفرانس بارزگانی اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران در اربیل با حضور اتاق های بازرگانی استان های اربیل، سلیمانیه، دهوک و گرمیان و طرف ایرانی و تجار بزرگ، تمامی موضوعات مهم مورد بحث و بررسی قرار گرفتند. پس از این همایش، عملکرد دروازه های مرزی به صورت چشمگیری بهبود یافت و بسیاری از مشکلات رفع گردید و حجم مبادلات افزایش یافت. همچنین پس از این کنفرانس، نشست هایی با گمرکات در مرزهای مورد اشاره انجام شد و در این نشست ها مشکلات و ضعف ها شناسایی شدند. با ورود استانداران به ویژه اربیل و آذربایجان غربی اکثر مشکلات در باشماق، پرویز خان و تمرچین حل و فصل گردید. در مقطع کنونی، برخی مسائل و مشکلات باقی مانده است که آن ها نیز رفع خواهند شد. هم اکنون می توانم اعلام دارم که از زمان برگزاری همایش اقتصادی اربیل میان ایران و اقلیم کردستان، حجم مبادلات بازرگانی افزایش 3 برابری داشته است. هم اکنون 60 درصد مبادلات بارزانی جمهوری اسلامی ایران با عراق، به اقلیم کردستان اختصاص دارد.
عبدالله آکره یی، مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان در پایان گفتگو با کردپرس در خصوص گشایش مرکز تجاری – اقتصادی ایران و اقلیم کردستان در سلیمانیه که پیشتر سعدالله مسعودیان سرکنسول ایران در سلیمانیه برای اولین بار در مصاحبه با کردپرس، خبر آن را اعلام کرد، بر پیگیری جدی این موضوع و اقدامات مشابه از سوی هر دو طرف در راستای گسترش هر چه بیشتر روابط تجاری و بازرگانی میان ایران و اقلیم کردستان تأکید کرد.
*مصاحبه : حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما