به گزارش کردپرس، وجود مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر در کشورمان بویژه درمناطق مرزی و مسدود شدن فعالیت معابر مرزی و همچنین عدم موفقیت سیاست های مسئولان در راستای ساماندهی اشتغال در مناطق مرزی کشور بویژه در شهرستان های پیرانشهر و سردشت باعث شده است که در سال های اخیر شاهد حضور گسترده جوانان و بویژه افراد جویای کار در اقلیم کردستان عراق باشیم.
این پدیده نوظهور که از جهات گوناگون می تواند خسارات جبران ناپذیری بر پیکره جامعه ما وارد کند واقعاً نه تنها جای بحث دارد بلکه لازم است تا زوایای مختلف حضور این قشر از جامعه که عموماً افراد بیکار اما صاحب تجربه و فن را شامل می شود، توسط کارشناسان و مسئولان ذیربط در حوزه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
(ش. علیپور) یکی از هزاران استادکاریست که چند سالیست جهت امرار معاش و تأمین مایحتاج زندگی خود مجبور به حضور در اقلیم کردستان عراق شده است او که بر اساس رعایت قوانین مربوط به اقامت مابین کشور ایران و اقلیم کردستان عراق، مجبور است در طول یک ماه یکبار به ایران برگردد، در گفتگوی اختصاصی خود با خبرنگار کردپرس، با اشاره به مشکلات متعدد قشر کارگران ایرانی شاغل در اقلیم کردستان عراق، گفت: بدون شک هدف همه افرادی که حتی به مدت کوتاهی در جستجوی شغل و درآمدی ثابت و پایدار به اقلیم کردستان عراق سفر می کنند، کسب درآمد بیشتر و در نهایت تأمین مایحتاج اعضای خانواده می باشد. اما در واقع اگر آنچه که کسب می کنیم در مقایسه با آنچه که از دست می دهیم را بسنجیم، متوجه خواهیم شد جمع کثیری از کارگران ایرانی شاغل در اقلیم کردستان عراق ماندن در کشور خود را هزاران بار بر سفر به اقلیم کردستان ترجیح می دهند.
این کارگر ایرانی شاغل در اقلیم کردستان در ادامه اظهارات خود ضمن انتقاد شدید از افرادی که در داخل کشور و بویژه در شهرهای مناطق مرزی بعنوان کاریابی فعالیت میکنند، یادآور شد: متأسفانه گاهاً برخی از افراد سودجو و منفعت طلب بعنوان کاریابی اقدام به جذب افراد بیکار در منطقه می کنند و در اغلب موارد با توجیهات کذب، آنها را عازم شهرهای اقلیم کردستان عراق میکنند در حالیکه آنچه را که وعده می دهند با آنچه که کارفرمایان عراقی در عمل بعنوان شروط واگذاری پروژه های کوچک یا بزرگ خود به این افراد، ادعا میکنند گاهاً به اندازه زمین تا آسمان تفاوت دارد و دربسیاری از موارد کارگر اعزام شده نه تنها هیچ سود مادی از حضور خود در اقلیم کردستان نمی برد بلکه براساس برآورد پرداخت عوارضات تردد از مرز دچار زیان مادی هم خواهد شد.
علیپور یکی دیگر از مشکلات حضور کارگران ایرانی در اقلیم کردستان عراق را بروز مشکلات روحی و روانی برای سایر اعضای خانواده که گاهاً بیش از یک ماه از هم فاصله می گیرند، عنوان کرد و گفت: بدون شک گاهاً در نبود پدر یک خانواده مشکلاتی از نظر روحی و روانی برای فرزندان و سایر اعضای خانواده بوجود می آید که گاهی اوقات خسارت های آن هرگز جبران نخواهد شد.
(ن. پدیدار) یکی دیگر از کارگرانیست که در اقلیم کردستان عراق مشغول به کار می باشد در ادامه این گفتگو طی سخنانی گفت: وجود برخی تبعیضات علنی در برخوردهای کارفرمایان عراقی با کارگران ایرانی حاضر در اقلیم کردستان عراق، گاهاً چنان توهین آمیز و همراه با تحقیر است که واقعاً تحمل آن بسیار سخت و سنگین است.
وی ادامه می دهد: در بسیاری از موارد جهت دریافت حق الزحمه های قانونی خود با کارفرمایان عراقی دچار مشکل هستیم و پس از پایان کار با عدم رعایت مفاد قرارداد مواجه می شویم و همچنین افرادی هم که همچنان در اقلیم کردستان کار میکنند شرایط سختی دارند و گاهاً به دلیل محدودیت ویزا بیشتر از ۱۵ روز نمیتوانند در آنجا بمانند و چون برخی از آنها ویزای کاری ندارند نصف حقوق به آنها پرداخت می شود .
بدون شک ادامه این وضعیت و مشکلات بسیار زیادی که کارگران ایرانی شاغل در اقلیم کردستان عراق با آن مواجه هستند می تواند باعث ضررهای جبران ناپذیری بر پیکره خانواده هایی وارد کند که مجبور به تحمل چنین شرایط سخت و دشواری می باشند لذا از مسئولان ذیربط در سطح شهرستان و حتی استان انتظار می رود که با پیگیری های وضعیت این افراد چه در داخل کشور و چه در هنگام اعزام و چه در محل استقرار خود در اقلیم کردستان عراق، وجود این مشکلات را کم رنگتر کنند و یا حتی الامکان با ایجاد بسترهای اشتغال زایی بویژه در مناطق مرزی کشور از سفر این افراد در قالب کارگر یا افراد جویای کار به خارج از کشور مخصوصاً اقلیم کردستان عراق جلوگیری کنند.
علیپور، در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد: بعنوان فردی که بیش از 4 سال سابقه کار در اقلیم کردستان عراق و بویژه فعالیت در شهر کرکوک را در کارنامه خود دارم به هموطنانم توصیه میکنم که اولاً تحت هیچ شرایطی جهت انجام کار کشور خود را ترک نکنند و یقین داشته باشند که آنچه در رؤیای حضور در اقلیم کردستان عراق در ذهن آنها می گذرد با واقعیت های موجود تفاوت بسیار زیادی دارد و حتی الامکان در صورت نیاز هم حتماً قبل از عزیمت، از شرایط کار و موقعیت محل آن و مهمتر از همه صداقت کارفرمای خود اطمینان کامل داشته باشند و گرنه نه تنها از حضور در اقلیم سودی عاید آنها نخواهد شد بلکه بدون شک متضرر هم خواهند شد.
متأسفانه در چند سال اخیر حضور افراد ایرانی جویای کار بویژه ساکنان مناطق مرزی و اللخصوص شهرستان های پیرانشهر و سردشت در اقلیم کردستان عراق روند رو به رشدی داتشه است که بنا به اظهار جمع کثیری از این افراد، مابین اقلیم کردستان عراق بعنوان مأمن و پناهگاه آنها در راستای کسب درآمد، با انچه که از رؤیا تا واقعیت در ذهن کارگران ایرانی می گذرد تفاوت بسیار زیادی وجود دارد.
نظر شما