کرکوک همچنان کانون اختلاف میان اقوام عراقی

سرویس جهان- هفته نامه اهرام ویکلی نوشت: «مناقشه اخیر بر سر برافراشتن پرچم اقلیم کردستان عراق در کرکوک و دخالت نخست وزیر معتدل و جدید عراق در این زمینه، نشان داد که کرکوک همچنان یکی از کانون های اختلافات میان اقوام ترکمن، عرب و کُرد در این کشور است.»

به گزارش کردپرس، کردهای عراق در سال 2014 از خلاء ایجاد شده پس از خروج ارتش عراق از کرکوک به دنبال حمله داعش به این شهر استفاده کرده و کنترل این منطقه نفت خیز و مناقشه برانگیز را به دست گرفتند اما تنها پس از گذشته سه سال از کنترل آن و پس از برگزاری رفراندوم مناقشه برانگیز استقلال در اقلیم کردستان و این شهر، نیروهای عراقی توانستند نیروهای پیشمرگ را از این شهر بیرون کنند. برخی احزاب کرد عراق مانند حزب دموکرات کرکوک را شهر اشغال شده می دانند و معتقدند تنها پس از عادی شدن اوضاع به آن شهر باز می گردند.

یکی دیگر از احزاب کرد عراق به نام اتحادیه میهنی که طرفداران زیادی در کرکوک دارد چند هفته پیش اقدام به برافراشتن پرچم اقلیم کردستان بر فراز ساختمان های خود در کرکوک کرد. برافراشتن پرچم اقلیم کردستان از زمان کنترل این شهر از سوی نیروهای عراقی در 16 اکتبر 2016 ممنوع شده بود. این مسئله مناقشه جدیدی در مورد کرکوک برپا کرد و بار دیگر نشان داد که چه قدر اقدام ساکن کرکوک اعم از کردها، ترکمانها و اعراب در مورد سرنوشت این منطقه نفت خیز حساس هستند. سرنوشت این شهر بر اساس ماده 140 قانون اساسی عراق که بر سرشماری، عادی شدن اوضاع در شهر و برگزاری رفراندوم در آن تاکید داشته است، می بایست تا 31 دسامبر 2007 معلوم می شد و به گفته طارق حرب، حقوقدان عراقی که با هفته نامه اهرام ویکلی مصاحبه کرده، «برگزاری رفراندوم در کرکوک به ساکنان آن این امکان را می داد که بین ماندن شهر تحت کنترل بغداد و یا پیوستن آن به منطقه خودمختار اقلیم کردستان یکی را انتخاب کنند.»

عماد اوغلو، شهروند 45 ساله ترکمن ساکن کرکوک به این هفته نامه گفته است «برافراشتن پرچم اقلیم کردستان در کرکوک برای برانگیختن احساسات مردم و فشار بر بغداد برای حل مسئله کرکوک صورت گرفت. وجود نفت در کرکوک اقلیم کردستان را بر آن داشته است تا برای کنترل آن تلاش کند. حضور نیروهای عراقی در کرکوک از تسلط دوباره اقلیم کردستان بر آن جلوگیری کرده است.»

اما جلال حسن مصطفی، کارشناس مقیم سلیمانیه معتقد است «مسئله کرکوک فقط به اربیل و بغداد منتهی نمی شود بلکه بخشی از این مسئله به نفوذ کشورهای همسایه باز می گردد. کرکوک مرکز تقابل استراتژیک میان عناصر ساکن در آن است که باعث بوجود آمدن دریچه ای برای اعمال نفوذ کشورهای همسایه در آن شده است.»

فاتح سنگاوی مدرس دانشگاه توسعه انسانی در اقلیم کردستان نیز معتقد است «نفوذ خارجی از حل شدن مسئله کرکوک جلوگیری می کند و این منطقه در حال حاضر نمی تواند به بخشی از اقلیم کردستان تبدیل شود. نفت موجود در کرکوک عامل ادامه تنش بر سر کنترل این شهر است و این مردم هستند که هزینه این تقابل و تنش را پرداخت می کنند.»

تانیا خیلانی، فعال مدنی کرد با اشاره به پروژه بیرون کردن کردها از کرکوک توسط رژیم صدام موسوم به «تعریب» می گوید مسئله کرکوک به بازگرداندن هویت و بازپس گرفتن زمین مربوط می شود.

ترکمن های کرکوک هم مدعی هستند که آنها نیز هدف پروژه تعریب قرار گرفته اند اما کردها نیز در دوران تسلط بر کرکوک میان عناصر ساکن در این شهر تبعیض قائل شده اند.

خلیل الحدیدی، عضو عرب شورای استانی کرکوک معتقد است کرکوک هم در دوران صدام و هم پس از سقوط آن دستخوش تغییر بافت جمعیت شده است. وی مدعی است که کردها سعی کرده اند با تغییر بافت جمعیت آن تلاش کنند این منطقه مورد مناقشه را به اقلیم کردستان الحاق کنند.

وی در مورد آینده کرکوک معتقد است «بهتر است کرکوک همچنان به عنوان یک استان عراقی باقی بماند.»

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 104481

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha