به گزارش خبرنگار کرد پرس شهرستان بانه یکی از شهرهای مرزی استان کردستان در چند سال گذشته به واسطه داشتن 84 کلیومتر مرز مشترک با کشور عراق، بازارچه مرزی سیرانبند،2 معبر موقت مرزی هنگه ژاله و گله سوره بستر مناسب را برای مبادلات مرزی فراهم کرده و مرزنشینان از مزایای مرزی در هر برهه از زمان به روشهای مختلف بهره مند می شدند.
در سالهای اخیر دولت برای مرزنشینان شعاع 15 کیلومتری مرز دفترچه های کولبری صادر کرد و کولبران در این مناطق با استفاده از دفترچه های کولبری هفته یک یا 2 بار به بازارچه های مشخص می رفتند و برای هر بار 100 یا 150 هزار تومان دریافت می کردند و قرار شد طرح ساماندهی کولبران را در دستور کار قرار دهد به این منظور بیمه کولبران و مناسب سازی راهها در دستور کار قرار گرفت اما اجرایی نشد.
بعد از آن دولت طرح ساماندهی مبادلات مرزی را در دستور کار قرار داد بر اساس این طرح روستانشینان شعاع 20 کیلومتری مرز از مزایای این طرح برخوردار می شوند و ماهانه به ازای هر نفر 700 هزار تومان به حساب مرزنشینان وارد می شود و هر کارت الکترونیکی نیز 4 نفر از اعضای خانوار در تحت پوشش قرار می دهد.
در طرح ساماندهی مبادلات مرزی کالا به نام مرزنشین وارد می شود و از تخفیفات گمرکی نیز برخوردار می شود و کالا به نام مرزنشین وارد می شود.
طرح ساماندهی مبادلات مرزی برای نخستین بار در سیرانبند بانه اجرایی شد و در مراحله اول و دوم این طرح برای هر نفر 290 هزار تومان به حساب مرزنشینان واریز شد و همه روستاییان شعاع 20 کیلومتری مرز از مزایا این طرح برخوردار شدند اما در مرحله سوم این طرح مرزنشینان بخش آرمرده که جمعیت آن 9350 نفر از هیچ مبلغی به حسابشان واریز نشده و مرزنشینان این بخش برای احقاق حقوق از دست رفته خود در راهروهای فرمانداری بانه سرگردان هستند.
ماجرای از چه قرار است؟
گفته می شود فرمانداری بانه در هنگام واردات برای جلوگیری از ازدحام جمعیت در بازارچه سیرانبند نماینده ای به بخش های معرفی کرده همه شوراها و دهیاران را موظف کرده که کارت های پیله وری جمع آوری و تحویل نماینده بخش بدهند در بازارچه کالا را با نام مرزنشنین وارد کند و نماینده ها سود بازرگانی حاصل از ورادات کالا را نیز به حساب مرزنشین واریز کنند.
در مرحله اول و دوم این طرح سود بازرگانی حاصل از واردات کالا به حساب همه مرزنشینان واریز شده اما در مرحله سوم در بخش آرمرده این سود بازرگانی به حساب مرزنشینان واریز نشده و نماینده بخش آن را به حساب شخصی خود واریز کرده و مرزنشینان علارغم پیگیرها و نشست های با نماینده بخش و قول های مساعد نماینده همچنان از حق خود برای گرفتن این سود ناچیز محروم ماندند.
معرفی نماینده از طرف فرمانداری
دهیاران روستای کوچر در این باره به خبرنگار کرد پرس گفت: فرمانداری بانه افرادی را به عنوان نماینده به ما معرفی کرد و من نیز کارت های پیله وری مردم روستا را جمع و به نماینده تحویل دادم کارت ها در بازارچه ثبت شد و قرار شده بعد از سه روز کارت ها شارژ شود.
امید شریف پور افزود: پول حاصل از سود بازرگانی به صورت نقدی پرداخت می شد که بعدا نماینده بخش به حساب مرزنشینان واریز می کرد اما در مرحله سوم در شهریور ماه نماینده بخش پول ها را به حساب مرزنشینان واریز نکرد.
وی اظهار داشت: برای حل این مشکل به فرمانداری مراجعه کردیم که به ما گفتند از این شخص شکایت کنید و مردم روستا هم از من حقشان را می خواهند.
شریف پور اضافه کرد: در روستای کوچر 53 کارت پیله وری صادر شده که 143 نفر در تحت پوشش قرار داده است.
یک عضو شورای اسلامی شهر آرمرده با تایید این موضوع گفت: برای بازپس گیری سود بازرگانی مرزنشینان بخش چندین بار با نماینده بخش در بازارچه نشست های با حضور بخشدار و معتمدین برگزار کردیم اما این فرد به ما وعده سر خرمن می دهد.
زاهد رسولی افزود: عوامل فرمانداری بانه از این موضوع اطلاع دارند اما تاکنون برای حل مشکل مرزنشینان اقدامی انجام نشده و مردم بخش نیز به دنبال حق خود هستند.
وی اظهار داشت: این فرد چندین بار به ما وعده داده که پولهای را به حساب مرزنشینان واریز می کنند اما تاکنون حتی به نفر ریالی پرداخت نشده است.
وی گفت: شهر آرمرده سه هزار نفر جمعیت دارد و 420 کارت با پوشش 1352 نفر تحویل نماینده بخش دادیم.
دهیار روستای کانی بند نیز در این باره به خبرنگار کرد پرس گفت: در دوره اول اجرای طرح ساماندهی مبادلات مرزی دهیاران به عنوان نمایندگان مردم روستاها در بازارچه کارت ها را تحویل صاحب بارهای می دادند در دوره دوم نیز فرمانداری به ما اعلام کرد که باید هر بخش نماینده ای داشته باشد.
ظاهر غفوری افزود: فرمانداری و صاحب بارها در مرحله دوم یک نماینده به ما معرفی کردند در دوره سوم پول مردم بخش آرمرده پرداخت نشد اما همه بخش های پرداخت شد.
وی اظهار داشت: علارغم پیگیرهای که تاکنون انجام دادیم نمایند بخش پول حاصل از سود بازرگانی بخش را پرداخت نکرده و دوبار نیز وعده داد در دی ماه پول را پرداخت کند اما به وعده خود عمل نکرد.
غفوری ادامه داد: نماینده بخش باردیگر وعده داد که به صورت نوبتی پول مردم بخش را پرداخت کنند و در این باره توضیح نداده و گفت باید در این باره از بخشدار سوال کنید.
وی با اشاره به تغییر بخشدار آرمرده گفت: باتوجه به اینکه بخشدار آرمرده تغییر کرده ما نمی توانیم موضوع را از طریق وی پیگیری کنیم و از فرمانداری بار دیگر موضوع را پیگیری کردیم.
وی افزود:2 هفته کارت ها را تحویل ندادم اما فرمانداری ما را موظف کرد که یک نماینده داشته باشیم درحالی که یکی از عوامل فرمانداری به ما گفته که فرمانداری در این موضوع نقشی نداریم و مقصر اصلی خودتان هستید و به فرمانداری ارتباطی ندارد.
غفوری اظهار داشت: در روستای کانی بند 43 دفترچه الکترونیکی برای 157 نفر صادر شده و در مرحله سوم به ازای هر نفر 270 هزار تومان در بخش های دیگر پرداخت شده است.
بخشدار قبلی و بخشدار جدید آرمرده نیز این موضوع را تایید کردند اما علارغم پیگیرهای زیاد هیچکدام از بخشداران درباره این موضوع اظهار نظر نکردند.
علارغم پیگیری خبرنگار کرد پرس برای دسترسی به آمار دفترچه های پیله وری صادر شده این بخش، بخشدار آماری ارائه نکرد.
در شهرستان مرزی بانه 9 هزار کارت الکترونیکی پیله وری برای مرزنشنینان شعاع 20 کیلومتری مرز صادر شده است.
اگر به هر نفر 270 هزار تومان سود بازرگانی تعلق بگیرد و بر اساس جمعیت بخش سود بازرگانی مرزنشینان در مرحله سوم حدود 2 میلیارد و 500 میلیون تومان است که این فرد آن را تاکنون به مرزنشینان پرداخت نکرده است.
نظر شما