به گزارش کرد پرس، به گفته کارشناسان، صنعت گردشگری سلامت پس از صنایع پولسازی مانند نفت، خودرو سازی و آی تی چهارمین و حتی در برخی آمار ها سومین صنعت پر درآمد در دنیا به شمار می رود. یکی از مولفه های مهم برای بهره گیری از مواهب این صنعت، توان در حوزه سلامت و پزشکی است. کشورمان در سه دهه اخیر در حوزه پزشکی به سرعت رشد کرده و رتبه 19 دنیا را در این عرصه به خود اختصاص داده است. اما در حوزه بهره مندی از مواهب صنعت توریسم سلامت رتبه ایران با تنها نیم درصد از درآمدهای آن 41 است. این آمار نشان می دهد متولیان این بخش باید کلاه شان را کمی بالاتر بگذارند و سیاستگذاری هایشان را در این حوزه تغییر دهند.
کردستان می تواند به کمک کشور بیاید اما....
عدم معرفی و بازاریابی حرفه ای،حضور دلالان و سود جویان و عدم رعایت اخلاق حرفه ای و استاندارد های شغلی در برخی مراکز درمانی از عوامل عدم رشد این صنعت و استفاده از ظرفیت های پزشکی کشور است. این موارد با شدت بیشتری در استان کردستان وجود دارد و در این میان توجه به این نکته مهم است که استان کردستان با دارا بودن 240 کیلومتر مرز با عراق، دارا بودن مراکز درمانی مناسب و بهره مندی از پزشکان توانا می تواند دروازه ورود ایران به بازار صنعت گردشگری سلامت باشد.
بر اساس برخی گزارش ها حجم تجارت در این صنعت در دنیا سالانه بالغ بر 640 میلیارد دلار است. بر این اساس سهم کشورمان از این تجارت با وجود همه ظرفیت های بالقوه اش، در سال گذشته تنها نیم درصد بوده که با شور بختی امسال به جای افزایش به حدود «2 دهم درصد» کاهش یافته است. در این میان سهم استان کردستان ازصنعت توریسم سلامت«تقریبا هیچ» بوده است.
البته متولیان دانشگاه علوم پزشکی هم آمار نصفه و نیمه ای از جذب توریست های سلامت در استان ارایه می دهد و معاون درمان علوم پزشکی استان کردستان سهم این استان را در صنعت گردشگر سلامت در سال جاري بالغ بر ٤٢٠ نفر عنوان می کند و به کرد پرس می گوید: «این افراد در مراكز دولتی استان بستري و اقدامات درماني براي آنها انجام شده كه اين جداي از بخش سرپايي و خصوصي است و تمامي افراد مراجعه كننده از اقليم كردستان عراق هستند.»
هومن قصری مرزي بودن با اقليم كردستان عراق و مشتركات فراوان فرهنگي و مذهبي و زباني مردم را با استان كردستان سبب تمايل بيشتر بيماران اقليم به كردستان می داند و می افزوید: «برخي اقدامات تشخيصي و درماني با توجه به فوق تخصصي بودن، چون صرفا در مناطق قطب و يا مركز كشور وجود دار لازم است بيماران به آنجا ارجاع داده شوند كه از جمله آنها مي توان به پيوند مغز استخوان ، PETاسكن و پيوند كبد اشاره كرد.» اما کارشناسان بر این باورند با توجه به ظرفیت های استان کردستان انتظار این است که این صنعت در استان دارای رشدی قابل قبول باشد و از متولیان امر انتظار دارند دیدگاهشان را به این صنعت تغییر دهند و هدفگذاری هایشان را متناسب با ظرفیت ها انجام دهند. این نقد البته به کل کشور هم وارد است و به طور کلی ایران نتوانسته از ظرفیت های این حوزه استفاده کند. شاید یکی از ضعف های ساختاری در این میان به کردستان بر می گردد و اگر مسئولین کشوری می خواهند حرفی در این صنعت برای گفتن داشته باشند باید «کردستان را دریابند». چرا که این استان اولا از امکانات پزشکی مناسب برخوردار است؛ دوما با توجه به دو مرز مهم سیرانبند و باشماق و امنیت مثال زدنی می تواند دروازه ورود گردشگران سلامت به سایر استان ها باشد. در مرحله سوم هم البته نیاز به افزایش میزان سرمایه گذاری های زیرساختی در این حوزه در استان به شدت احساس می شود. مسئولین استانی اگر وقت کردند و از پشت میزهایشان بلند شدند باید مسئولین کشوری را راضی کنند که استان کردستان را به عنوان یک استان ویژه در توسعه گردشگری سلامت مورد توجه قرار دهند و ضعف های ساختاری در این زمینه را با سرمایه گذاری در استان کردستان جبران کنند.
دست سودجویان را باید کوتاه کرد
یکی از مشکلاتی که به باور کارشناسان در این حوزه باید به صورت جدی خصوصا در استان کردستان مورد توجه قرار بگیرد و به نوعی گام اول در حوزه توسعه این صنعت در استان و کشور هم به شمار می آید؛ کوتاه کردن دست سودجویان و دلالان این عرصه است که گاه هزینه های درمانی در کشور را برای بیماران خارجی چندین برابر افزایش می دهند.
شریف زاده در این باره می گوید: «در استان کردستان یکی از آسیب های جدی گردشگری سلامت سود جویی دلالان در مرزها است. دلالان با اخذ مبالغ دو برابری و سه برابری از گردشگران سلامت مانع مراجعه بعدی این افراد به کشور می شوند و حتی بعضا پروسه درمانی 800 هزار تومانی با 22 میلیون تومان انجام شده است.»
یکی از راهکارهای حذف این آسیب از نظر کارشناسان برقراری ارتباط با اتاق بازرگانی سلمیانیه عراق است.
کاوه خدا کرمی از فعالان این صنعت می گوید: «اتاق بازرگانی سلیمانیه هیچ تعاملی با اتاق بازرگانی سنندج ندارد. باید کمیته ای در راستای شناساندن و کسب اعتبار برای برندها و کالاهای ایرانی در کردستان عراق تشکیل شود.» این موضوع هم به نوعی به ضعف اتاق بازرگانی سنندج و کمیته گردشگری این اتاق بر می گردد.
گزارش: سحر ملایی
نظر شما