ایلامی‌ها متولی قدیمی‌ترین مسجد کُردها در تهران هستند

سرویس ایران-مسجد «آقا محمود»که متولی آن کُردهای فیلی هستند،قدیمیترین مسجدی است که متعلق به کُردها بوده و از قدیم الایام بعنوان پایگاه مذهبی خود از آن استفاده نموده اند.

به گزارش کُردپرس ، وقتی از خیابان ناصر خسرو تهران به سمت چهار راه گلوبندک حرکتی می کنید،کوچه معروف "مروی"در سمت چپ خیابان به دلیل سبک و سیاق سنتی خود خودنمایی می کند.این کوچه از قدیم الایام محل و بازاری در دست کُردها و عرب ها بوده و در چند سال اخیر با توسعه و زیباسازی فضای کوچه تبدیل به محیطی برای حضورگردشگران و توریست ها شده است.
کوچه برخلاف ظاهر سنتی اش محل فروش وسایل و لوازم آرایشی و مدرنی است که تقابل سنت و مدرنیته ایرانی را به خوبی به نمایش می گذرد.
"مروی" تقریبا گذر تنگ و معوجی دارد و انتهایش به سمت خیابان پشتی که بسیار معروف و تاریخی است؛یعنی پامنار منتهی می شود.این کوچه در بین دو خیابان موازی ناصر خسرو و پامنار واقع شده، کوچه مروی حکم گذرگاه بین این دو خیابان تاریخی را ایفا می کند.پس از عبور از کوچه مروی و تقریبا در انتها و نبش خبابان پامنار مسجد(آقا محمود)واقع شده است.
مسجد آقا محمود در اواسط دوره قاجاریه ساخته شده و از آن زمان تا به امروز گروه های مختلفی سرپرستی آن را بر عهده گرفته اند.در اواخر دوره قاجار،مسجد به 《آقا میرزا محمود کرمانشاهی》 اهدا می شود و کُردها برای اولین بار متولی مسجدی در تهران می شوند.این مسجد بعدها در اختیار گروه های دیگری قرار می گیرد تا اینکه در سال 1350 تولیت آن به کُردهای فیلی داده می شود.مسجد محمود امروز جزء آثار میراث فرهنگی کشور معرفی شده و بنا به گفته متولیش، مسجد متعلق به کُردها بود و دوباره تولیتش به کوردها رسید.سال پنجاه شمسی وقتی کُردهای فیلی از عراق به ایران مهاجرت می کنند و متولی مسجد آقا محمود می شوند این بار حسینیه عزاداری کُردهای فیلی را در آن راه اندازی می کنند و از آن زمان تا به امروز مسجد آقا تبدیل به مرکز مذهبی و عزاداری کُردهای شیعه در تهران می شود.
آقای فتاحی متولی مسجد با نگاهی به تاریخ تاسیس هیات عزاداری کُردهای فیلی در عراق می گوید:هیات کُردهای فیلی ابتدا در بغداد تاسیس شد.سال 1346 در بغداد ما هیات عزاداری امام حسین را در خیابان جمهوری بغداد برپا کردیم و مرکزیتی را برای خود در آنجا به وجود آوردیم. چند هیات کُردهای فیلی در آنجا وجود داشت که یکی از آنها هیات ما به نام"شباب جمهوری"بود.
وی ادامه داد:بعد از سال 50 شمسی، صدام حسین به دلیل دشمنی با ایران تسویه حساب های سیاسی را انجام داد و ما را بعنوان افراد ایرانی از عراق اخراج کردند.
وی افزود:عده کثیری بودیم که برخی به تهران آمدیم و برخی ها دوباره برگشتند و عده ای هم در ایران ماندند.
متولی مسجد کُردهای فیلی آقا محمود با اشاره به چگونگی بنیانگذاری هیات عزاداری کُردهای فیلی در مسجد آقا محمود تهران خاطر نشان کرد:از سال 50 حسینیه و هیات کُردهای فیلی را در تهران بنیانگذاری کردیم.ابتدا دو،سه سالی در منزل شخصی مبادرت به تشکیل دستجات عزاداری نمودیم و بعد از مدتی به مسجد آیت الله میرزا محمد سقفی که برادر خانم حضرت امام(رض) بود،نقل مکان کردیم.
وی تصریح کرد:منزل آیت الله سقفی در همین خیابان پامنار و جنب مسجد آیت الله کاشانی بود، با ایشان ارتباط نزدیکی داشتیم.با کسب اجازه از این عالم بزرگوار در مسجد سقفی مستقر شدیم و هیات کُردهای فیلی را بنا نهادیم.
فتاحی با اشاره به رسیدن تولیت مسجد آقا محمود کوچه مروی تهران به کُردهای فیلی گفت:مسجد آقا محمود قبل از ما در اختیار کربلایی های مقیم تهران بود.بعد از مدتی آنها زمینی برای خود در چهار راه گلوبند خریداری کردند و به آنجا رفتند.پس از آن ما بوسیله آیت الله حکیم شهید محراب، و امام جماعت و متولی اینجا هماهنگ کردیم تا اینجا در اختیار کُردهای فیلی قرار گرفت.
وی ادامه داد:هیات کُردهای فیلی مستقر در مسجد آقا محمود بعد از مدتی انشعاب زیادی پیدا کرد و در مناطق مسعودیه،بی سیم،دولت آباد،قرچک،کاشان نیز حسینیه هایی به همین نام تاسیس گردید.
وی با یادآوری دوستی نزدیک آیت الله حکیم مرجع تقلید شیعیان عراق با کُردهای فیلی اظهار کرد:
آیت الله حکیم علاقه بسیاری به هیات کُردها داشتند و همیشه به زیارت کُردهای فیلی مخصوصا در این ایام می آمدند.
فتاحی با بیان این مطلب که حسینه کُردهای فیلی در مشهد مقدس هم به تازگی افتتاح شده است،گفت:در جوار حرم امام رضا حسینه ای به نام حسینیه کُردهای فیلی در فلکه آب، کوچه عیدگاه مشهد مقدس افتتاح شده و فاصله اش تا حرم بصورت پیاده چند دقیقه است.
وی افزود:این حسینیه آماده خدمت رسانی به زوار و شهروندان کُرد است و زائرین می توانند به آن سر بزنند.متولی مسجد آقا محمود با اشاره به فعالیت های مسجد آقا محمود تهران توضیح داد:بحمدالله مسجد آقا محمود یکی از مساجد فعال تهران است و در فعالیت های فرهنگی مذهبی،عترت و قرآن حضور خوبی دارد.این مسجد در زمان انقلاب نقش ارزنده ای برای انقلاب داشت و در مراسمات و راهپیمایی ها و استقبال از امام نقش فعالی ایفا کرد.
وی ادامه داد:امروز مسجد آقا محمود توانسته است به عنوان پایگاهی مذهبی با حضور همه اقشار جامعه با هر مقام و جایگاهی مراسمات آیینی و فرهنگی را به نحو احسنت انجام دهد و در راستای خشنودی خدا،رسول مکرم اسلام و ائمه اطهار حرکت کند.
کد خبر 105160

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha