صنایع تبدیلی کشاورزی وضعیت زندگی روستائیان را بهبود می بخشد

سرویس کردستان - روستائیان از وجود برخی مشکلات مانند بیکاری، کمبود درآمد ، کاهش سطح کیفی زندگی و مشکلاتی از این دست رنج می برند در این زمینه به نظر می رسد صنعت به عنوان اصلی ترین ابزار در توسعه و توسعه مناطق عقب‌مانده نقش محوری را به خود اختصاص داده و می تواند به حل مشکلات کمک کند.

به گزارش کردپرس، استان کردستان با مساحت 29 هزار و 137 کیلومتر مربع دارای 10 شهرستان شاما 29 شهر و یک هزار و 677 روستای دارای سکنه است که جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 600 هزار نفر دارد که 30 درصد آن ساکن روستا هستند. 747 هزار و 591 هکتار از مساحت استان اراضی زراعی و 43 هزار و 982 هکتار آن باغات مثمر و غیر مثمر است. حدود 1/3 میلیون واحد دامی وجود دارد که از تراکم 17/1 واحد دامی در هکتار برخوردار است و این حدودا دو برابر تراکم دامی در سطح کشور است.

سالانه در کردستان 232 هزار و 111 تن شیر خام، 27 هزار تن گوشت قرمز، 82 هزار تن گوشت مرغ، 6 هزار تن تخم مرغ، 1322 تن عسل ، 350 هزار تن سیب زمینی، ۹ هزار و ۲۳۰ تن انواع آبزیان، بیش از یک میلیون تن گندم و ... تولید می شود. در مجموع سالانه قریب به 2 میلیون و 900 هزارتن محصولات کشاورزی در استان برداشت و تولید می‌شود.

این آمارها نشانگر آن است کردستان در حوزه کشاورزی تولیدات قابل توجهی دارد و از این لحاظ در رتبه های بالای کشوری قرار دارد که بیشتر آنها بصورت خام از استان خارج می شود. جهت بهره مندی بیشتر مردم استان از اقتصاد حوزه کشاورزی این استان نیازمند تعداد واحدهای صنایع تبدیلی بیشتری است.

در حال حاضر ۱۲۸ واحد در این استان به عنوان صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در حال فعالیت هستند اکنون ۱۱۹ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی با ظرفیت ۷۹۰ هزار و ۵۶۰ تن در استان فعال است در یک سال گذشته مجوز احداث ۶۵ واحد تولیدی با ظرفیت ۵۰۰ هزار تن صادر شده است. با صدور مجوز تاسیس برای ۶۵ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی، ظرفیت این صنعت در استان به یک میلیون و ۲۹۰ هزار و ۵۶۰ تن می‌رسد.

یکی از اهرم‌های کاهش ضایعات ۳۰ درصدی محصولات کشاورزی در استان از مرحله تولید تا مرحله سفره، توجه به توسعه صنایع تبدیلی است. صنایع تبدیلی به صنایع گفته می شود که فرآورده های کشاورزی را تبدیل به مواد و کالای نیمه ساخته و یا آماده مصرف می‌سازد. این صنایع ضایعات محصولات کشاورزی را کاهش میدهند.

امروزه توسعه روستایی یکی از مباحث مهم در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها محسوب می شود این در حالی است که روستاییان از وجود برخی مشکلات مانند بیکاری، کمبود درآمد ، کاهش سطح کیفی زندگی و مشکلاتی از این دست رنج می برند در این زمینه به نظر می رسد صنعت به عنوان اصلی ترین ابزار در توسعه و توسعه مناطق محروم نقش محوری را به خود اختصاص داده و می تواند به حل مشکلات کمک کند.

اهمیت صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به لحاظ ایجاد ارزش افزوده کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، اشتغال زایی، امنیت غذایی با تولید مواد غذایی سالم بر کسی پوشیده نیست و یکی از حلقه های مهم توسعه کشاورزی به شمار می رود. صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی به صنایع اطلاق می گردد که به فراوری محصولات کشاورزی و زراعی باغی دامی و شیلاتی پرداخته و دربرگیرنده تغییرات فیزیکی شیمیایی نگهداری بسته بندی و توزیع است.

مطابق ماده ۸ قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی توسعه و حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چهارچوب سیاست‌های صنعتی کشور به عهده وزارت جهاد کشاورزی است این وزارتخانه از عملکردهای اصلی آن توسعه انسانی در کانون های محصولات کشاورزی با مشارکت بهره برداران بخش با گرایش توسعه صادرات غیرنفتی است.

با توجه به نیاز به توسعه روستاها و نیاز روزافزون جامعه به غذا و رشد جمعیت و کاهش منابع غذایی، یکی از مهمترین مسائلی که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است لزوم گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی روستایی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان می گوید: باید از خام فروشی محصولات تولیدی بخش کشاورزی خارج شده و با ایجاد صنایع تبدیلی و غذایی، دستیابی به ارزش افزوده بیشتری برای تولید کنندگان و بهره برداران فراهم کنیم. باید سیستم دولتی و بخش خصوصی و بانک های عامل به عنوان حلقه های سرمایه گذاری در استان به هم متصل شوند تا بتوانیم در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی به اهداف و نتیجه مورد انتظار دست یابیم.

خالد جعفری ادامه می دهد: با توجه به نیاز به توسعه روستاها و نیاز روزافزون جامعه به غذا و رشد جمعیت و کاهش منابع غذایی، یکی از مهمترین مسائلی که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است لزوم گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی روستایی است.

این مسئول بیان می کند: تولید یا برداشت محصولات کشاورزی معمولاً در یک زمان مشخص و کوتاه، ولی مصرف در زمان طولانی‌تری صورت می‌گیرد که صنایع تبدیلی می‌تواند با حفظ و نگهداری محصولات، در آنها به گونه‌ای تغییر و تبدیل ایجاد نماید تا امکان مصرفشان در طی سال میسر باشد. باید در بخش کشاورزی علاوه بر تولیدِ با کیفیت محصولات کشاورزی، با ایجاد صنایع فرآوری، اطمینان از سلامت محصول برای مصرف کننده ایجاد شود.

وی اضافه می کند: پنج کشتارگاه صنعتی، دو واحد بسته بندی تخم مرغ، چهار واحد بسته بندی گوشت مرغ و ماهی، ۱۲ کارخانه تولید خوراک دام و طیور، هفت انبار فنی سیب زمینی، ۱۲ سردخانه، ۱۵ کارخانه فرآورده‌های لبنی و ۲ واحد تولید کود‌های آلی و زیستی واحد‌های فرآوری در استان کردستان هستند.

وی می افزاید: با استفاده از این واحد‌ها از جمله محصولاتی که سالانه فرآوری می‌شود حدود ۸۰ هزار تن محصول زراعی، ۵۱۱ هزار تن دام و طیور، دو تن شیلات، ۳۸ هزار تن محصولات باغی است.

جعفری اظهار می کند: در این استان ۱۲8 واحد فراوری و صنایع تکمیلی کشاورزی پروانه بهره برداری گرفته اند که سالانه ۳۳ درصد از دو میلیون و ۹۰۰ هزار تن محصول تولیدی کشاورزی در استان را فرآوری می کنند که عمده این محصولات به خارج از استان صادر می شود.

وی می افزاید: در صورت بهره برداری از طرح‌های جدید، میزان ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی کردستان در هر سال تا سقف یک میلیون و ۲۹۰ هزار و ۵۶۰ تن افزایش می‌یابد و ۹۱۶ فرصت شغلی جدید نیز ایجاد می‌شود تا تعداد اشتغال این بخش به ۲ هزار و ۱۱۲ شغل مستقیم برسد.

بخش کشاورزی در استان کردستان در راستای کمک به ایجاد توسعه در این استان یکی از اولویت‌های اصلی است. توجه به صنایع تبدیلی ضروری است و نظارت بر اجرای طرح های آب وخاک کشاورزی وآبیاری تحت فشار درحوزه شهرستان ها بر اساس برنامه های ابلاغی همچنین هدایت و حمایت مراکز خدمات کشاورزی دهستان های تابعه و نظارت بر حسن اجرای برنامه ها بسیار مهم و ضروری است.

نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی در توسعه بخش کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده این بخش بسیار سازنده و مهم است که کاهش ضایعات، افزایش اشتغال، توسعه صادرات، کاهش ریسک در بخش اقتصادی، تکمیل زنجیره بازاریابی را به همراه خواهد داشت.

بدون تردید ایجاد صنایع تبدیلی یکی از سودمندترین ارتباطات بین دو بخش صنعت و کشاورزی است. این صنایع از میزان بیکاری های دایمی و فصلی در مناطق روستایی می کاهد. همچنین زمینه مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی را فراهم آورده و به افزایش تولیدات، بهره وری، ایجاد فرصت های شغلی، تامین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخش های اقتصادی و کاهش نابرابری های منطقه ای منجر خواهد شد. لذا این گونه صنایع می تواند پیشنیاز استراتژی صنعتی شدن و تامین کننده امنیت غذایی در کشور باشد.

با وجود پتانسیل های کردستان در حوزه کشاورزی می توان با سوق دادن سرمایه گذاران به سمت و سوی صنایع تبدیلی وضعیت اقتصادی را بهبود بخشید.

کد خبر 105686

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha