به گزارش کردپرس، کردهای سوریه در حال پایان دادن به حکمرانی داعش در شرق سوریه هستند و دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا که سلاح و تجهیزات در اختیار کردها قرار داده می خواهد این افتخار را به نام خود ثبت کند. او می خواهد هرچه زودتر اعلام کند که وی تنها کسی است که داعش را صد در صد شکست داده است. اما واقعیت این است که کردهای سوریه در جنگ 4 ساله با داعش نزدیک به 10000 تن از زنان و مردان مبارز خود را از دست داده اند اما آمریکایی ها فقط 6 تن از نیروی 2000 نفره خود را در سوریه از دست داده اند.
آنها که نزدیک به 1000 تبعه اروپایی عضو داعش را به اسارت خود در آورده اند، همزمان که از اروپا می خواهند مانع حمله ترکیه به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه شود، هشدار داده اند ممکن است نتوانند به سبب تهدیدات موجود و کمبود امکانات از این افراد نگاهداری کنند و فرار این افراد ممکن است امنیت اروپا را تهدید کند.
کردهای سوریه که در حال حاضر امکان مراوده با دنیای خارج را به حد کافی ندارند مجبورند از هزاران تن از اسرای داعش به همراه خانواده هایشان نگاهداری کنند. آن طور که مقامات کرد سوریه به رسانه های خارجی از جمله الجزیره و نیویورک تایمز گفته اند، کردها تاکنون 7 کمپ برای نگاهداری از اسرای داعش و زنان و کودکان آنها ایجاد کرده اند که 4 کمپ آن در نزدیکی پایگاه های نظامی آمریکا در استان دیرالزور سوریه قرار دارند.
مقامات کُرد سوریه خود را آماده جشن گرفتن پیروزی بر هیولای داعش کرده اند و آن طور که نیروهای کرد گفته اند کمی بیش از 500 عضو داعش در محدوده ای کمتر از یک کیلومتر مربع در حال مقاومت در برابر نیروهای کرد-عرب سوریه هستند و هر لحظه تعداد بیشتری از این افراد خود را تسلیم نیروهای سوریه دموکراتیک می کنند. اما شاید کردها دوست نداشته باشند جنگ با داعش به آخر برسد زیرا آمریکا به بهانه شکست داعش ممکن است خروج از سوریه را تسریع کند و ترکیه نیز که مترصد خروج آمریکا از سوریه است عملیات نظامی خود علیه کردها را که ماههاست در تدارک آن است، آغاز کند.
کردهای سوریه ظاهرا نتوانسته اند دمشق را نیز راضی کنند در مقابل برخی امتیازات در مرز ترکیه نیرو مستقر کند و از کردها محافظت کند. آن طور که آلدار خلیل، یکی از بنیانگذاران مدیریت خودگردان کردی در شمال سوریه به رسانه های اروپایی گفته است حتی آنها حاضر شده اند بخشی از منابع نفتی سوریه را نیز در اختیار دمشق قرار دهند اما بشار اسد دو روز پیش بر تسلط کامل ارتش بر تمامی مناطق سوریه از جمله 25 درصد خاک این کشور تحت کنترل کردها بدون دادن هیچ امتیازی تاکید کرد. روسیه هم طبق معمول بر مذاکره و حقوق کردها تاکید دارد اما در عمل هیچ اقدامی نکرده است.
اما کردها قصد دارند از آخرین کارت فشاری که در دست دارند برای ایجاد ائتلافی جدید در حمایت از خود استفاده کنند. این کارت فشار اسرای اروپایی و آمریکای داعش است که در حال حاضر در اختیار کردها قرار دارند. کردها از چند ماه گذشته هشدار داده اند ممکن است به دلیل امکانات محدود کردها این افراد از کمپ های تحت نظر کردها بگریزند و همان طور که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا روز دوشنبه توییت کرد اولین جایی که این اعضای داعش می خواهند بروند اروپا خواهد بود.
کردها همزمان دو درخواست و یک تهدید مطرح کرده اند: آنها از اروپا خواسته اند 1000 عضو داعش به همراه نزدیک به 5000 زن و کودک اعضای داعش را تحویل بگیرند و در این کشورها تحت نظر داشته باشند و نیز به همان اندازه ای که آمریکا در سوریه نیرو مستقر کرده- کمی کمتر- نیرو در شمال سوریه مستقر کنند و با ایجاد کمربندی امن در برابر ترکیه، از جان کردهایی که نگذاشتند داعش به اروپا برسد محافظت کنند. آنها تهدید کرده اند که اگر این کار را نکنند- همان طور که برخی کارشناسان غربی هم هشدار داده اند- کردها ممکن است نتوانند و یا نخواهند از این افراد بالقوه بسیار خطرناک برای امنیت اروپا و جهان، نگاهداری کنند و آنها را رها کنند.
البته برخی سران کرد سوریه از جمله الهام احمد، رییس مشترک شورای سوریه دموکراتیک، شاخه سیاسی نیروهای کرد-عرب سوریه گفته اند نمی خواهند این افراد را عامدانه رها کنند. با این حال، کسانی مثل کینو گابریل، سخنگوی نیروهای سوریه دموکراتیک هشدار داده اند کردها امکانات و لسجتیک لازم برای نگاهداری از هزاران عضو داعش را ندارند و کشورهای اروپایی باید آنها را بپذیرند.
اما ظاهرا تهدید کردها بر اروپا کارگر نیافتاده است زیرا آن طور که رسانه هایی مانند رویترز، واشنگتن تایمز و الجزیره انگلیسی گزارش داده اند کشورهای قدرتمند اروپایی مانند انگلیس، فرانسه و آلمان که ترامپ در سخنان خود به آنها توصیه کرد اعضای داعش را بازگردانند، حاضر به پذیرش این افراد نیستند و تاکید کرده اند این افراد باید در همان جایی محاکمه و نگاهداری شوند که دستگیر شده اند.
به نظر می رسد که کشورهای اروپایی نه از کارت فشار کردها ترسیده اند و نه به درخواست کردها و حتی آمریکا درباره اعزام نیرو به شمال سوریه پاسخ مثبت داده اند. اگر وضع به همین منوال پیش برود و همان طور که برخی کارشناسان اروپایی در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس بر آن تاکید کرده اند، کردهای سوریه چاره ای ندارند برای جلوگیری از تسلط ترکیه بر مناطق کردنشین، با گرفتن کمترین امتیاز حضور دوباره دولت سوریه را در این مناطق بپذیرند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما