به گزارش خبرگزاری کردپرس، محمدعلی قاسمی، شاعر، نویسنده و منتقد ایلامی در معرفی این رمان به مبحث دگربودگی در رمان نوجوان اشاره و عنوان کرد: دگربودگی در زیست همه انسانها جاری و ساری است؛ از ادبیات و آموزش گرفته تا سیاست و مسائل اجتماعی.
وی افزود: انسان زمانی میتواند خود را پیدا کند که در مقایسه با دیگری به کشف شخصیت یا وجود خویش نائل شود و به عبارتی، تا دیگری نباشد، خودبودگی برای فرد معنایی نخواهد داشت.
رییس حوزه هنری ایلام ادامه داد: گاه دگربودگی ارتقا از وضعیت ممکن به وضعیت پویاست و هایدگر از اولین فیلسوفانی بوده که به خودبودگی پرداخته است و اشتراوس در این باره میگوید که انسان در زیست خود همواره 2 استراتژی دارد، یکی خودآمیختگی با دیگری و دوم مقابله و مرزبندی و تقابل با دیگری یا غیرخودآمیختگی.
قاسمی به دوران پست مدرنیسم و ژاک دریدا نیز پرداخت و توضیح داد: ژاک دریدا معتقد است که زمانی دگربودگی رواج مییابد که مفاهیم، موضوعات و مسائلی که به نوعی نسبت به قرائت رایج محرومند، نویسنده با به میان کشیدن این موضوعات و ترویج آنها، این حصار محرومیت را بشکند و با ارائه مطلوبهای جدید، دگربودگی موردنظر را نمایان سازد.
دگربودگی در رمان سبز و سرخ و سپید
قاسمی پس از این مقدمه به رمان سبز و سرخ و سپید شکربیگی پرداخت و گفت: حال سؤال این است که شکربیگی آگاهانه این دگربودگی را در رمان خود آورده یا ناخودآگاه بوده است؟ که به زعم من نویسنده آگاهانه این کار را نکرده است و ناخواسته موضوع دگربودگی در داستان تنیده شده است.
وی افزود: طرح روی جلد به سرعت معنای دگربودگی را به ذهن متبادر میکند و نشان میدهد که راوی بینام رمان از ایستایی خود خسته است.
این منتقد ایلامی یادآور شد: موضوع دگربودگی را در ادبیات نوجوان ایران کمتر مشاهده کردهایم که یک علت آن نگاهی پاکاندیشانه است که به حوزه ادبیات کودکان وجود دارد و معتقد است که چون شخصیت و ذهنیت کودک و نوجوان پاک است، ما حق نداریم جز با پاکی به آن ورود کنیم در حالی که در غرب (آلمان و انگلیس) اینگونه نیست و دگربودگی در ادبیات کودک و نوجوانشان رواج دارد.
قاسمی که به گفته خودش قصد نقد اثر را نداشت و تنها دیباچهای بر آن به منظور معرفی رمان عرضه کرد، در تحلیلی گذرا بر سبز و سرخ و سپید گفت: خواننده تا صفحه 22 کتاب وقتی متن را میخواند میبیند که نویسنده به بهترین وجه و با ظرافتی خاص و هنرمندانه تنیدن داستان و تقابل فضاهای اکشن خیالی راوی با قهرمان فیلمهای وسترن و اکشن (وینسنت) را انجام داده است.
پرداختن به بمبارانهای ایلام و اوج جاذبه رمان
وی افزود: از آن پس و با شکسته شدن آنتن تلویزیون در داستان و چرخیدن آن به سمت کشور عراق، اوج جاذبه در متن ایجاد شده است و ما وارد فضای دیگری میشویم که تصویرگر جنگ شهرها و بمبارانها در دوران دفاع مقدس است.
او گفت: در صفحه 45 دوباره فضا با یک بمباران دیگر عوض میشود و خواننده از این صفحه و با استفاده از نشانهها و کلمات کُردی استفاده شده در دیالوگها متوجه میشود که راوی یک نوجوان ایلامی است که در صدد دستیابی به آرزو و آمالی است که هنوز به آن نرسیده و درگیر یک دگربودگی با قهرمان فیلمهای وسترن و اکشن به نام وینسنت است. راوی یک وینسنت اقلیمی است که در حال و هوا و خلقیات دنیای نوجوانی خودش سیر میکند.
قاسمی در مورد ادامه رمان گفت: باید بگویم که داستان تا صفحه 46 در اوج خودش سیر میکند و دارای زیبایی و زاویه دید تازهای در رمان دفاع مقدس است اما پس از آن سیر داستان پذیرفتنی نیست که در مجالی دیگر به آن خواهیم پرداخت.
به گزارش کردپرس، در جشن رونمایی از رمان سبز و سرخ و سپید اثر حسین شکربیگی، آقایان محمدرضا رستمپور، مهرزاد میرزایی، وحید اسلامی و یاسر بابایی نکاتی در مورد رمان حسین گفتند و بر قابلیت تبدیل این رمان به یک فیلم سینمایی تأکید شد.
نظر شما