کردپرس- اخیراً اسماعیل حسن زاده، رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران گفته است: "وقتی یک جوان شهرستانی که تازه به تهران آمده و مشهور شده، علیه وزیر حرف میزند یا از زمین و زمان صحبت میکند باید در یک برنامه کالبدشکافی شود. ما یک مشکل با رسانهها داریم که لذت میبرند مسائل را وارونه جلوه دهند." با برنامه تهران ورزشی از رادیو تهران.
با مصاحبه این مسئول محترم ناخواسته یاد جمله ای از کتاب معروف "قلعه(مزرعه)حیوانات" افتادم:" همه در برابر قانون برابرند، بعضی ها برابر ترند."
اما نقد این دیدگاه:
به زعم و باور نگارنده کرامت انسانی جزو گوهر و ذات انسان است، که حتی تعبیر حق برای آن ناروا است، چرا که پشت تعبیر حق و به ویژه نقض حق، یک مفهوم اخلاقی وجود دارد؛
باید توجه کنیم که کرامت ذاتی به مثابه امری هنجاری است، یعنی گذارهای که در طرح حقوق بشر و حقوق شهروندی با آن سروکار داریم این است که انسان باید کرامت داشته باشد و رفتار با کرامت با انسان صورت گیرد. از نظر انسانشناسی اینکه ما بگوییم که انسان را موجودی مقدس میدانیم، باید توجه داشته باشیم این مفاهیم توصیف هستند؛ بسیار مهم است که بدانیم این گذارهها «بایدانگار» نیست بلکه «هست انگار» هستند.
برابری"Equality"، یکسان انگاری میان همگان است، این مفهوم در کنار مفهوم آزادی دو مفهومی است که در دنیای معاصر از بیشترین محبوبیت برخوردار بوده است. بسیاری از کنشهای اجتماعی در دنیای معاصر بر محور این دو مفهوم واقع شدهاند.
در راستای این موضوع مهم در فصل سوم قانون اساسی که به موضوع حقوق ملت اختصاص دارد، اولین اصل یعنی اصل نوزدهم قانون اساسی چنین بیان می دارد:« مردم ایران از هر قوم و قبیله ای که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ و نژاد و زبان و مانند این ها سبب امتیاز نخواهد بود».
همچنین در منشور حقوق شهروندی در مواد ۹ و ۱۰ - که ارجاع به اصول قانون اساسی دارد- چنین آمده است:
ماده ۹ – "حیثیت و اعتبار شهروندان مصون از تعرض است. هیچ شخص، مقام یا رسانهای بهویژه آنهایی که از بودجه و امکانات عمومی استفاده میکنند نباید با رفتار یا بیان اهانتآمیز نظیر هجو و افترا، حتی از طریق نقلقول، به اعتبار و حیثیت دیگران لطمه وارد کند."
ماده ۱۰- "توهین، تحقیر یا ایجاد تنفر نسبت به قومیتها و پیروان ادیان و مذاهب و گروههای مختلف اجتماعی و سیاسی، ممنوع است."
بنابراین با توجه اصل فوق و مواد منشور باید بیان داشت که، نژاد پرستی، برتری جویی قومی و قبیله ای در هر شکل و به هر شیوه ای مردود و باطل است و هیچ کس نباید به بهانه اینگونه اختلافات ادعای برتری بر دیگران را در مواجهه با قانون ابراز نماید.
بسیار مهم است که بپذیریم صفاتی هستند که بیشتر از نژاد و... شایسته افتخار و تحسین اند! شرافت انسان به انسانیت است نه به نژاد، قومیت یا جنسیت! همه انسان ها در انسان بودن برابرند لذا تحقیر و توهین به دیگران به خاطر نژاد و عقیده و دیدگاه هرگز جایز نیست!
حال اینکه شخصی حقوق خوانده که منصب دولتی(به معنی عام)_رئیس کمیته انظباطی فدراسیون فوتبال_ با چنین ادبیاتی به بیان صحبت پرداخته اند، باید به ایشان متذکر شد شهرستانی یا تهرانی بودن از اسباب ایجاد حق نیستند، آنچه مهم است و ایشان فراموش کرده اند این است که همه آحاد ملت در برابر قانون برابراند و هیچ کسی به واسطه نژاد، جنس، قومیت، مکان زندگی بر دیگری برتری ندارد!
اما سخن اخر، به فرمایش ایشان کالبد شکافی لازم است، اما کالبد شکافی صحبت های ایشان به عنوان مسئول نهادی انضباطی نه صحبت های یک ورزشکار راجع به وضعیت معیشت مردم!
نظر شما