به گزارش خبرنگار کردپرس، رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان قروه شامگاه سه شنبه در نشست خبری با خبرنگاران به مناسبت فرارسیدن هفته منابع طبیعی به سیمای منابع طبیعی شهرستان اشاره کرد و خواستار فرهنگ سازی برای حفاظت از مراتع که در واقع نقش اساسی در چرخه طبیعت دارد و جلوگیری از نابودی آن شد.
بهزاد شریفی پور هفته منابع طبیعی را با هدف ایجاد عزم ملی برای توسعه فضای سبز جامعه شهری و روستایی و ارتقای آن دانست و اظهار داشت: شهرستان قروه از نظر تقسیمات حوضه های آبخیز جزو سرشاخه های سفیدرود است که به دو زیر حوضه اصلی شور و تلوار تقسیم می شود.
به گفته او میزان بارندگی سالانه با احتساب میانگین 341 میلی متر در سال برابر 939 میلیون و 805 هزار و 740 مترمکعب بوده که روان آب حاصل از آن میزان 32 درصد برابر 300 میلیون و 737 هزار و 775 مترمکعب است.
شریفی پور میزان نفوذ آب سالانه با احتساب ضریب 40 درصد برابر 375 میلیون و 922 هزار و 297 مترمکعب دانست و افزود: از این میزان تبخیر و تعریق حاصل بارش با احتساب 28 درصد برابر 263 میلیون و 145 هزار و 607 مترمکعب است.
اقلیم و استعدادهای منطقه
او در ادامه با بیان اینکه اقلیم و توده هوایی شهرستان سرد و نیمه خشک است به ناهمواریهای شهرستان اشاره کرد و گفت: ارتفاعات، تپه ماهورها و دشت های مسطح از جمله این ناهمواریها هستند که ارتفاعات در ضلع جنوبی و شمالی شهرستان واقع شده و قسمت های میانی دارای زمین های تپه ماهوری و دشت های مسطح است.
دیگر موردی که شریفی پور به آن پرداخت مربوط به استعدادهای شهرستان شامل اراضی کشاورزی و دشت حاصلخیز بود که به عنوان بزرگترین دشت کردستان شناخته شده است.
رئیس منابع طبیعی قروه در ادامه پیشنهاد اجرای طرح های صنوبرکاری به عنوان بادشکن مزارع باتوجه به بادخیز بودن منطقه و همچنین وجود چاه ها و اراضی مزروعی در کنار ترویج زارعت چوب داد.
مطابق اظهارات بهزاد شریفی پور اکوسیستم های طبیعی شهرستان شامل دشتی که غالب آن زراعت دیم و آبی، تپه ماهوری که تلفیقی از زراعت دیم و مراتع نیمه تراکم و کم تراکم است در کنار کوهستانی که تشکیل شده از مراتع کم تراکم و نیمه تراکم، هستند.
پوشش گیاهی منطقه
همچنین به گفته او شهرستان قروه از نظر پوشش گیاهی، مرتعی بوده و فاقد پوشش گیاهی جنگلی است و مساحت کل مراتع شهرستان 167 هزار هکتار معادل 54 درصد مساحت کل شهرستان بوده و این میزان شامل 18 هزار و 370 هکتار مراتع درجه یک، 50 هزار و 100 هکتار مراتع درجه دو، 81 هزار و 830 هکتار مراتع درجه سه و 16 هزار و 700 هکتار مراتع درجه چهار می شود.
شریفی پور با اشاره به اینکه تیپ گیاهی غالب مراتع شهرستان گون است، عنوان کرد: در مراتع تراکم گونه های علفی خانواده گرامینه به دلیل فشار چرایی بیش از ظرفیت مراتع در حال انقراض بوده و همچنین در مراتع نیمه تراکم گونه های خوراکی، صنعتی و دارویی هر ساله مورد بهره برداری قرار می گیرند.
در خصوص ارزش اقتصادی مراتع شهرستان بنا به سخنان رئیس منابع طبیعی قروه می توان به تولید 46 هزار و 760 تن علوفه به ارزش بیش از 96 میلیارد ریال در سال اشاره کرد.
همچنین شریفی پور ارزش زیست محیطی مراتع شهرستان را بالغ بر 581 میلیارد ریال و ارزش غیرعلوفه ای مراتع را 290 میلیارد ریال در سال عنوان کرد و گفت: در مراتع شهرستان قروه سالانه بیش از 500 کیلوگرم کتیرای سفید مفتولی به ارزش 250 میلیون ریال تولید می گردد.
بهره برداران مراتع
تعداد خانوار بهره بردار مرتعی در شهرستان باتوجه به اظهارات این مقام مسئول 8 هزار و 397 خانوار با جمعیت 67 هزار و 176 نفر بوده که میزان وابستگی بهره برداران به منابع طبیعی در شهرستان 87 درصد است.
270 هزار و 845 واحد دامی تعداد دام موجود وابسته به مرتع است که شریفی پور با اشاره به آن تصریح کرد: مراتع شهرستان تعداد 59 هزار و 517 واحد دامی به عنوان ظرفیت مجاز را در خود جای می دهد و در نتیجه میزان 211 هزار و 328 واحد دامی مازاد بر ظرفیت در مراتع شهرستان تعلیف می نمایند.
او در ادامه از اینکه 97 درصد از مراتع شهرستان در قالب اجرای ممیزی مراتع، به عنوان بهره بردار شناسایی شده اند خبر داد و به تهیه و تصویب 37 هزار و 505 هکتار طرح مرتعداری ویژه برای 25 روستای برخوردار اشاره داشت.
معضل رسوبات
شریفی پور میزان فرسایش در حوضه آبخیز شهرستان را 4 میلیون و 699 هزار و 28 تن در سال دانست و میزان رسوب را هم یک میلیون و 602 هزار و 66 تن در سال عنوان کرد.
به گفته او نسبت تحویل رسوب 48 درصد بوده و رسوبات حوضه شامل 40 درصد دانه درشت و 60 درصد ریزدانه است.
نکته دیگری که شریفی پور به آن پرداخت این بود که از نظر سیل خیزی شهرستان وضعیت بحرانی ندارد و در این میان تنها ضلع شرقی قروه نسبت به سایر مناطق از لحاظ سیل خیزی نیمه بحرانی است.
حساس بودن خاک بعضی از زیرحوضه ها به فرسایش، رگبارهای تند، تجاوز به حریم آبراهه ها و تبدیل حریم ها به زمین های زراعی، پوشش ضعیف گیاهی و شیب های تند و پایین بودن زمان تمرکز در فیزیوگرافی حوضه ها از جمله عوامل سیل خیزی شهرستان هستند که رئیس منابع طبیعی قروه به آن ها اشاره داشت.
فعالیت های حفاظتی
بهزاد شریفی پور در ادامه به مجموعه فعالیت ها در امور حفاظت پرداخت و از تشکیل پرونده تخریب و تصرف عدوانی به تعداد 86 فقره برای بیش از 136 هکتار، 35 فقره پرونده دام به میزان 5 هزار و 170 واحد دامی خبر داد.
او همچنین از تشکیل 14 فقره پرونده حمل و قاچاق چوب به میزان 83 هزار و 605 کیلوگرم و یک فقره قطع درخت برای 5 اصله، صدور رأی برای 51 مورد رفع و تصرف از اراضی ملی به میزان 611 هزار و 349 هکتار گفت.
شریفی پور دیگر مورد مرتبط به بخش حفاظت را مربوط به آتش سوزی در مراتع دانست که به گفته او آتش سوزی آفتی است به جان عرصه های منابع طبیعی که در کمترین زمان رخ می دهد اما بیشترین خسارت را به بار می آورد.
فعالیت های عملکردی
او در بخش آبخیزداری به اجرای پروژه های احداث 19 سازه گابیونی با حجم هزار و 887 مترمکعب، 4 سازه بتونی با حجم 424 مترمکعب در روستای پیرباباعلی و خاکبرداری از حوضچه های پروژه پخش سیلاب و احداث بند خاکی روی رودخانه میهم اشاره کرد.
در حوزه مرتع هم اجرای 100 هکتار کپه کاری مراتع و 22 هکتار تبدیل دیمزار کم بازده جهت اصلاح و احیای مراتع در روستای پیرباباعلی از جمله اقداماتی هستند که شریفی پور از آن سخن گفت.
او در بخش آموزش از تشکیل کلاش آموزشی در مدارس و ترویج طرح خانه تکانی کاغذی و صدور بیش از 130 فقره کارت همیار طبیعت خبر داد.
اما در حوزه معدن آن طور که شریفی پور اظهار داشت 47 درخواست استعلام معادن صورت گرفته که تنها 5 مورد با واگذاری و توسعه سینه کار به مساحت 12.5 هکتار موافقت گردید.
رفع تداخلات و دیگر امور مرتبط
دیگر بخش مربوط به استعدادیابی بود که رئیس منابع طبیعی به آن پرداخت. در این حوزه برای 13 مورد درخواست ادارات و اشخاص جهت واگذاری به مساحت حدود 27 هکتار تشکیل پرونده صورت گرفته است.
همچنین در بخش بهره برداران هم شریفی پور از عقد قرارداد با 5 بهره بردار محلی جهت برداشت کتیرا و مقدار 301 کیلوگرم کتیرای برداشت شده گفت و در ادامه به تعداد 547 فقره استعلام صادره برای گواهی مستثنیات اشاره کرد.
او در خصوص کمیسیون تداخلات هم بیان کرد: رفع تداخلات در سطح 7 روستا به مساحت حدود 6 هزار و 954 هکتار در دست اجرا بوده و همچنین در سطح 7 روستا هم رفع تداخلات و ابلاغ نقشه به مساحت 13 هزار و 226 هکتار صورت گرفته است.
شریفی پور همچنین به احاله مدیریت ایستگاه تولید بذر دوسر به مدت 7 سال به شرکت تعاونی تولیدی با 9 حلقه چاه و 200 هکتار برای گیاهان مرتعی پرداخت.
برنامه های هفته منابع طبیعی
به گفته رئیس منابع طبیعی قروه پوشش گیاهی منابع طبیعی در حفاظت از آب و خاک نقش بالایی داشته و مؤثر بوده و لذا شعار امسال هفته منابع طبیعی «منابع طبیعی بزرگترین سرمایه ملی» انتخاب شده است.
بهزاد شریفی پور از توزیع و کاشت نهال، اجرای طرح خانه تکانی کاغذی، تبلیغ و ترویج فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی و ... در هفته منابع طبیعی خبر داد و گفت: در این مدت برنامه های اجرایی بسیاری توسط منابع طبیعی و آبخیزداری از ۱۴ اسفند ماه آغاز و انجام خواهد شد.
او با اشاره به روزشمار هفته منابع طبیعی و آبخیزداری در سال جاری، تصریح کرد: «روز درختکاری»، «منابع طبیعی، مردم، احیاء و توسعه جنگل ها و مراتع»، «منابع طبیعی، مردم، ائمه جمعه و جماعات» و «منابع طبیعی، مردم، حفاظت و حمایت» از جمله روزشمار مرتبط در این مدت است.
همچنین «منابع طبیعی، مردم، آبخیزداری و مقابله با سیل و خشکسالی»، «منابع طبیعی، مردم، بسیج و همیاران طبیعت» و «منابع طبیعی، مردم و مجامع علمی و دانشگاهی» از دیگر روزشمارهای هفته منابع طبیعی است که شریفی پور عنوان کرد.
او در ادامه به اجرای طرح خانه تکانی کاغذی و نتایج مثبتی که همراه خواهد داشت اشاره کرد و گفت: این طرح در راستای ترویج فرهنگ بازیافت کاغذ، درختکاری و حفظ منابع طبیعی بوده و در واقع با بازیافت کاغذ سالانه از قطع درختان بسیاری جلوگیری خواهد شد.
شریفی پور همچنین از غرس نهال به یاد 5 هزار و 400 شهید کردستان گفت و یادآور شد: در ابتدای این کار برای شهدای شهرستان نهال کاشت می شود و سپس به مرور به تعداد شهدای کردستان غرس نهال صورت می گیرد.
رئیس منابع طبیعی قروه در خاتمه خواستار همکاری مردم و فرهنگ سازی در راستای حفاظت از منابع طبیعی و کاهش قاچاق چوب با اطلاع رسانی صحیح و آموزش های اصولی شد./
نظر شما