به گزارش کردپرس، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در یک سفر رسمی در شهر بغداد، پایتخت عراق به سر می برد، در مصاحبه با شبکه ماهواره ای الفرات این کشور که شامگاه شنبه پخش شد، اظهار داشت: سفرهای متعددی به عراق داشتم از جمله سفر چند روز پیش جایی که در بغداد، اربیل، سلیمانیه، کربلای معلی و نجف اشرف به گرمی مورد استقبال قرار گرفتم و سفر موفقیت آمیزی بود.
ظریف در رابطه با سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق نیز تصریح کرد: سفر برنامه ریزی شده دکتر روحانی به عراق نخستین سفر ایشان به این کشور در دوران ریاست جمهوری خود می باشد و من بر این باورم که این سفر یک سرآغاز جدید برای روابط ما با عراق است.
وزیر خارجه ایران در این باره افزود: توافقنامه سال 1975 در الجزایر در رابطه با مرزها یک توافق بین المللی است میان ایران و عراق است و صدام با خروج از آن مرتکب اشتباه شد اما دوباره به موضع قبلی بازگشت و بار دیگر آن را پذیرفت؛ با این حال مسئله امروز ما این نیست بلکه انجام ترتیبات لازم برای استفاده از اروند رود است به ویژه آن که در صورت اتمام چنین کاری، شهرهای بصره و خرمشهر شکوفاتر خواهند بود.
ظریف همچنین خاطر نشان ساخت: ما با عراق به ویژه در رابطه با مرز دارای توافق های زیادی داریم که اجرا شده و مرزبندی پاک شده در دوره صدام را مشخص کرده جایی که با طرف عراقی بر سر تعیین مرزها به توافق رسیدیم؛ سفر دکتر روحانی در وهله نخست برای تقویت روابط میان دولت ها و ملت های عراق و ایران و ایجاد امکانات مشترک اقتصادی است و در زمینه ترانزیت نیز ایران می تواند یک ارتباط خوبی میان دریای عمان و عراق برقرار کند؛ همچنین 32 کیلومتر راه آهن میان شلمچه و بصره وجود دارد که متصل خواهند شد (احداث خواهد شد) و این مسئله تحول بسیار مهمی در زمینه انتقال انرژی، نفت و صنایع ایجاد خواهد کرد.
وی در رابطه با توافقنامه الجزایر همچنین توضیح داد: توافقنامه الجزایر روابط میان عراق و ایران را به ویژه در زمینه مرزها مشخص می کند و ما نیازمند تعیین این چارچوب به ویژه در اروند رود هستیم.
ظریف ضمن اعلام این که سفر به نجف اشرف و دیدار با آیت الله العظمی سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق از جمله برنامه های سفر دکتر روحانی است، اظهار داشت: ملت و دولت عراق دارای حاکمیت در این کشور هستند و ما نیز برای همکاری با عراق و ایجاد فرصت های مشترک برای مردم دو کشور اینجا هستیم؛ ما در ایران می خواهیم از تحقق منافع مشترک دو کشور در منطقه استفاده کنیم، از عراق نیز یک پیام منطقه ای خواهیم فرستاد و بر این باوریم که عراق محل تضاد و تعارض نیست بلکه محل همکاری می باشد.
وزیر خارجه ایران همچنین تاکید کرد: آن چه برای ما مهم است بهبود اوضاع دو کشور و گسترش امنیت در منطقه است چرا که عراق یک عنصر مهم در منطقه به شمار می آید و بدون آن نیز در منطقه امنیت وجود نخواهد داشت.
ظریف ضمن تاکید بر این که آمریکا به عراق فشار می آورد تا روابط خود با ایران را قطع کند، از مواضع ملت و دولت این کشور قدردانی کرده و در این باره افزود: زمانی که در بغداد و دیگر شهرهای عراق بودم، احساس کردم که مسئولان و ملت عراق، بازرگانان و کارآفرینان همگی مخالف تحریم ایران هستند و تحریم ها را به ضرر ملت های عراق و ایران می دانند؛ واقعا هم همینطور است و این تحریم ها برای مردم عراق هم ضرر دارد، ما به دنبال روابط فراگیر با عراق هستیم، ما دو کشور دارای مشترکات زیادی هستیم و به همین دلیل نیز می توانیم روابط راهبردی، اقتصادی و بین المللی داشته باشیم.
وزیر خارجه ایران همچنین خاطر نشان ساخت: تحولات در جریان در عراق بسیار مهم هستند و ما در عراق شاهد هم پیمانی های غیر طائفی و مدنی هستیم که این بسیار مهم است؛ من در گفت و گوی خود با دو هم پیمانی اصلاح و سازندگی این مسئله را بیان کردم و امیدوارم در سفر دکتر روحانی نیز این روابط ادامه پیدا کند؛ این دو هم پیمانی در مسیر درست حرکت کردند و ملت عراق نیز باید از آن حمایت کند، ما نیز از ملت عراق پشتیبانی می کنیم.
وی در مورد پیشنهاد عراق شامل درخواست منطقه ای برای یک گفت و گوی امنیتی منطقه ای با حضور این کشور، ایران، ترکیه، مصر و عربستان سعودی نیز اظهار داشت: ما از همه درخواست ها و پیشنهادها برای همکاری منطقه ای حمایت می کنیم، همکاری منطقه ای نیز باید فراگیر باشد و علیه هیچ کدام از اطراف نباشد، گفت و گو با همگان باشد منظورم کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و سایر کشورهای نزدیک منطقه همچون عراق، مصر، سوریه و اردن است، به همین دلیل نیز این پیشنهاد شما یک شروع خوب است.
در رابطه با جزئیات استعفای خود از منصب وزیر خارجه نیز ظریف ضمن تاکید بر این که هدف وی از این اقدام حفظ جایگاه وزارت خارجه ایران بوده، تصریح کرد: بر این باورم که تحولات به وجود آمده و پشتیبانی بزرگ ملت ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، شخصیت های سیاسی و نظامی و همینطور ریاست جمهوری و در راس آنها رهبر انقلاب اسلامی، جایگاه وزارت خارجه و لزوم ادامه کار و تعامل سازنده به ویژه با منطقه را نشان دادند.
وزیر خارجه ایران در این باره افزود: امروز وزارت خارجه با شرایط جدید خود آمادگی کامل دارد که به نیابت از جمهوری اسلامی ایران، روابط با کشورهای منطقه را تقویت کند؛ در چارچوب سیاست خارجی که نظام مقرر می کند و تمامی مسئولان در آن شرکت دارند هیچ گونه مشکلی وجود ندارد با این حال برخی ناهماهنگی ها و سلایق وارد قضیه می شوند که این مسئله نیز حل و فصل شد.
وی همچنین تاکید کرد: قانون اساسی ما در تعیین سیاست های خارجی به ویژه در چارچوب سیاست های کلی نظام کاملا مشخص است جایی که این سیاست ها باید در شورای عالی امنیت ملی تدوین شود و به تصویب رهبری برسد؛ خطوط کلی آن نیز در دستان رهبری است.
ظریف ضمن تکذیب این که دلیل استعفای وی مربوط به سفر اخیر بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به ایران باشد، تصریح کرد: من دو هفته پیش در سوریه بودم و با آقای اسد و وزیر خارجه وی ولید المعلم دیدار کردم، دارای رابطه قوی با مسئولان سوری هستم و طی روزهای آینده نیز به سوریه سفر می کنم.
وزیر خارجه ایران همچنین خاطر نشان ساخت: سیاست ایران در منطقه، ثابت است و تغییر نکرده؛ ما همواره در کنار ملت های منطقه در عراق، سوریه، لبنان، بحرین، یمن و افغانستان هستیم، هیچ گاه نمی پذیریم که خارجی ها بر منطقه حکمرانی کنند و هرگز با آنها در رابطه با آینده منطقه نیز مذاکره نمی کنیم؛ آمادگی خارجی زیادی وجود داشت با این حال ما آن را رد کردیم و همواره در برابر افراط گرایی ایستادیم.
ظریف در این باره افزود: سیاست ما علیه هیچ یک از کشورهای منطقه نیست و هیچ گاه برای حذف عربستان و کشورهای اسلامی از منطقه تلاش نکردیم با این حال متاسفانه برخی کشورهای منطقه در کنار صدام و طالبان ایستاند و از داعش و گروه های افراط گرا در یمن و لبنان نیز حمایت کردند؛ باید این را نیز در نظر بگیریم که برخی اطراف در منطقه می خواستند حشد الشعبی را حذف کنند و آن را در فهرست گروه های تروریستی قرار دهند.
وی در مورد گفت و گوی میان ایران و عربستان نیز اظهار داشت: من همواره آمادگی خود برای گفت و گو با همسایگان را اعلام کرده ام با این حال متاسفانه همسایگان ما در عربستان تمایلی به گفت و گو ندارند؛ من آمادگی آن را دارم هنگامی که به منطقه سفر می کنم به عربستان نیز سفر کنم؛ پنج سال پیش هنگامی که به عربستان رفتم، آنها پیام دادند که منطقه ربطی به شما ندارد و مسئولان سعودی از فرصت حضور من در آن جا استفاده نکردند با این حال هر گاه آمادگی آن را داشته باشند، ایران نیز آماده گفت و گو است.
وزیر خارجه ایران همچنین تصریح کرد: من بر این باورم که ما در جهان جدیدی زندگی می کنیم که ویژگی های خود را دارد و آخرین کتابی که نوشتم در مورد جهان پساغربی بود و این که چگونه ما در این جهان برای تحقق آن تلاش کنیم؛ ما به سیاست همسایگی و منطقه قوی باور داریم نه این که یک کشور بر منطقه تسلط یابد و این مسئله امنیت در ایران را نیز تضمین می کند.
ظریف در اشاره به هنری کیسینجر، وزیر اسبق امور خارجه آمریکا نیز یادآور شد: هنگامی که در (سازمان ملل متحد) در نیویورک سفیر بودم، با جامعه آکادمیک آمریکا در ارتباط بودم و دیدارهای مداومی با کیسینجر داشتم، وی هنگامی که به ایران برمی گشتم کتابی به من هدیه داد که در آن نوشته بود "تقدیم به مخالف محترم".
وی همچنین خاطر نشان ساخت: ما باید دنبال دیپلماسی گفت و گو باشیم و آن چه بدان نیاز داریم این است که به یکدیگر گوش دهیم، این گوش دادن نیز باید با روی گشاده باشد تا بتوانیم آمادگی آن را داشته باشیم؛ ما یک مکتب را دنبال می کنیم که می گوید "فبشر العباد" (به بندگان بشارت بده) با این حال دیپلماسی در جهان در زمینه شنیدن رنج می برد و ما نمی دانیم با چه کسی صحبت کنیم.
ظریف در رابطه با برجام و دیدارهای خود با جان کری، وزیر وقت امور خارجه آمریکا نیز اظهار داشت: توافق هسته ای میان ایران و شش کشور و اتحادیه اروپا بود، هر چند دیدار میان دو طرف بیشتر بود با این حال این توافق نتیجه کار صدها کارشناس بود و تکرار شدنی هم نیست؛ نمی دانم آمریکایی ها می خواهند چه کاری انجام دهند چرا که گفت و گو نیازمند یک مبنا بوده و آن مبنا نیز احترام است؛ در صورتی که به سخنان خود احترام نگذاری، امکان ندارد توافق با تو قابل اعتماد باشد؛ به همین دلیل نیز گفت و گو با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا را مفید نمی دانم؛ مسائل زیادی پیش آمد با این حال ما با یکدیگر نشستیم اما این بدان معنی نیست که دو طرف کوتاه آمدند و امتیاز دادند چرا که توافق معمولا در وسط راه به دست می آید نه این که یک طرف خواسته های خود را بر طرف دیگر تحمیل کند.
وزیر خارجه ایران در ادامه نیز تصریح کرد: نکته مهمی در رابطه با آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی وجود دارد و آن نیز آمادگی ایشان برای شنیدن نظر مخالف است؛ ایشان با وجود برنامه سنگین کاری خویش، آمادگی شنیدن دیدگاه ها را دارند؛ هنگامی که به عنوان سفیر به نیویورک می رفتم، ایشان به من فرمودند که باید دیدگاه خود را برای من بفرستی حتی اگر مخالف دیدگاه من باشد، اگر بدان قانع شدم دیدگاه خودم را عوض می کنم و اگر قانع نشدم، محکم تر خواهم بود و از دیدگاه خودم دفاع می کنم؛ من چنین چیزی را در میان مسئولان ارشد در جهان بسیار نادر می بینم.
در رابطه با طرح آمریکا برای صلح میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیان موسوم به قرارداد قرن نیز ظریف اظهار داشت: این قرارداد محکوم به شکست است و امکان ندارد به نتیجه برسد چرا که حق فلسطین را نادیده می گیرد؛ مسئله اصلی حقوق ملت فلسطین است در حالی که قرارداد مذکور مبتنی بر انتقاد از حقوق فلسطینیان است و به همین دلیل نیز به هیچ وجه آینده ای ندارد.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال نامزدی خود در انتخابات آینده ریاست جمهوری نیز خاطر نشان ساخت: در چنین انتخاباتی شرکت نخواهم کرد؛ من عضو هیچ گونه جریان سیاسی در کشور نیستم و هیچ وقت نیز نبوده ام.
وی در پایان نیز تاکید کرد: ملت های عراق و سوریه با مقاومت در برابر افراط گرایی و تروریسم، برای منطقه افتخار آفریدند و ملت لبنان نیز در رویارویی با رژیم صهیونیستی باعث افتخار است، ما نیز افتخار می کنیم که در کنار آنها بودیم و امیدواریم که همه مردم منطقه در کنار ملت های مذکور بایستند و بدانند که نمی توانند امنیت را نه از آمریکا و نه از بنیامین نتانیاهو (نخست وزیر رژیم صهیونیستی) خریداری کنند.
نظر شما