به گزارش کردپرس، پس از پیگیری های مداوم سازمان بهداشت مناطق شمال و شرق سوریه برای دریافت واکسن کرونا، سرانجام سازمان بهداشت جهانی (WHO) 17 هزار و 500 دوز واکسن آسترازنکا را مستقیما به این منطقه ارسال کرد.
اگرچه بر اساس معاهده های بین المللی همگان باید به طور برابر به امکانات بهداشتی دسترسی داشته باشند، با این همه گویا دسترسی به واکسن کرونا در مناطق شمال و شرق سوریه دستمایه رقابت های سیاسی شده است.
بر اساس خبر VOA سازمان بهداشت جهانی در راستای کمک به 92 کشور فقیر جهان برای دسترسی به واکسن کرونا، در 22 آوریل سال جاری 200 هزار دوز واکسن کرونا (AstraZeneca) را به حکومت بشار اسد در سوریه، همچنین 53 هزار و 800 دوز واکسن را به مناطق شمال غرب سوریه ارسال کرد. این در حالی است که بر اساس خبر VOA بشار اسد و همسرش در 30 ماه مارس یعنی نزدیک به یک ماه پیش از آن واکسن کرونا را دریافت کرده بودند.
از چند ماه پیش رسانه های خبری نزدیک به دولت ترکیه نیز با انتشار اخبار کمک رسانی حکومت ترکیه به مردم جنگ زده در شمال و شرق سوریه اعلام کردند که ترکیه در حال کمک رسانی رایگان به مردم این مناطق است.
پیش تر روزنامه اورنسل، رسانه منتقد حکومت ترکیه، با انتشار گزارشی با عنوان «دیپلماسی واکسن» مدعی میانجیگری روسیه برای تامین واکسن سوریه شده بود. اورنسل در این گزارش توضیح داده بود که چگونه روسیه با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی خود در منطقه توانسته برای خرید واکسن برای دولت بشار اسد میانجیگری کند، و ترکیه با این که خیلی مایل بوده که این میانجیگری را انجام بدهد، اما به دلیل نداشتن قدرت اقتصادی و نظامی لازم در منطقه در حدی نبوده که این کار را بر عهده بگیرد.
در پاسخ به انتقادات رسانه های اپوزیسیون، حکومت ترکیه آغاز به تبلیغ فعالیت های بشردوستانه خود در شمال و شرق سوریه کرد. کرم کنیک رئیس هلال احمر ترکیه (Kızılay) در مصاحبه با رسانه های مختلفی چون صدای آمریکا خبر از خدمت رسانی رایگان وزارت بهداشت و هلال احمر ترکیه به مردم این منطقه با راه اندازی 8 بیمارستان، و دایر کردن 40 مرکز درمانی خبر داد. کرم کنیک تاکید کرد که ترکیه بدون تبعیض نژادی و مذهبی به همه مردم این مناطق کمک می کند. لازم به ذکر است که ترکیه تنها در بخشی از مناطق شمال سوریه حضور دارد و این کمک ها مناطق تحت کنترل نیروهای کرد را شامل نمی شود.
پس از این که سازمان بهداشت جهانی از ارسال واکسن به شمال سوریه خبر داد، خبرگزاری آناتولی با انتشار این خبر در ابتدای ماه می گفت که روند واکسیناسیون در مناطق ادلب، شاخه زیتون و فرات کالکانی آغاز شده است. این خبرگزاری وابسته به حکومت ترکیه اعلام کرد که واکسیناسیون در این منطقه در دو مرحله اجرا می شود؛ در مرحله اول کارمندان بخش بهداشت و درمان و در مرحله دوم افراد بالای 60 سال در این مناطق واکسینه می شوند.
این خبر را محسن گوولی اوغلو رئیس بهداشت گروه ویژه سوریه (گروهی که از طرف حکومت ترکیه در این مناطق مستقر شده است) اعلام کرد. خبرگزاری آناتولی نیز در اخبار خود فیلم هایی را از انجام این واکسیناسیون منتشر کرده و این خبر را دستمایه تبلیغات سیاسی کرد.
پس از این بود که دکتر ژوان مصطفی رئیس سازمان بهداشت در شمال و شرق سوریه در 5 ماه می اعلام کرد که از 253 هزار و 800 دوز واکسن ارسال شده به سوریه، تنها 645 دوز واکسن کرونا به کردستان سوریه رسیده است. این در حالی بود که تا آن تاریخ 636 نفر تنها در کردستان سوریه بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده بودند.
کمی پس از این، رسانه های خبری نزدیک به حکومت ترکیه اعلام کردند که واکسیناسیون در «مناطق امن» شمال و شرق سوریه در حال انجام است. خبرگزاری «ینی آکیت» با انتشار خبری نوشت: «203 هزار دوز واکسن کرونا به مناطق امن شمال و شرق سوریه جایی که سربازان نیروهای مسلح ترکیه (TSK) آنجا را امن کرده اند رسیده است.»
ینی آکیت با انتشار تصاویر سربازان ترکیه که کودکان اهل مناطق شمال و شرق سوریه را در آغوش دارند اعلام کرد «پزشک نماهای تروریست PYD/YPG (حزب اتحاد دموکراتیک/یگان های مدافع خلق) به دنبال واکسن کرونا برای اعضای PKK (حزب کارگران کردستان) هستند.»
با این همه سازمان بهداشت مناطق شمال و شرق سوریه تلاش کرد تا WHO واکسن های ارسالی را مستقیما به دست نیروهای شمال و شرق سوریه برساند، زیرا واکسن های قبلی که به مناطق شمال غربی ارسال شده بودند به روژاوا تحویل داده نشده بودند.
سرانجام سازمان بهداشت جهانی 17 هزار دوز واکسن کرونا را برای اولیت بار مستقیما به کرذستان سوریه ارسال کرد. ژوان مصطفی با اعلام این خبر به آژانس خبری هاوارنیوز گفت: «پس از پیگیری های فراوان سر انجام سازمان بهداشت جهانی 17 هزار دوز واکسن آسترازنکا تولید انگلیس را برای ما ارسال کرد.»
مصطفی گفت که واکسیناسیون در منطقه حسکه آغاز شده است و قرار است تا پایان ماه ژوئن محموله های دیگری از واکسن برای این مناطق ارسال شود. مصطفی اعلام کرد که نزدیک به 1 میلیون واکسن در شمال و شرق سوریه مورد نیاز است.
نظر شما