مقایسه سفر ترامپ و روحانی به عراق/ تاثیر سفر روحانی بر روابط با کُردها

سرویس جهان- محمد الوائلی، کارشناس مسائل عراق و ایران به خبرگزاری کردپرس گفت: سفر مخفیانه ترامپ به عراق یک شکست مفتضحانه دیپلماتیک برای آمریکا بود اما در سفر روحانی همه پروتکل های دیپلماتیک رعایت شد و این سفر به تقویت روابط میان ایران و عراق و همچنین ایران با کردهای عراق منجر خواهد شد.

به گزارش کردپرس، حسن روحانی، رییس جمهور ایران دو روز پیش در راس یک هیئت بلندپایه سیاسی- اقتصادی وارد عراق شد و مورد استقبال مقامات بلندپایه عراقی قرار گرفت. وی تا امروز با بسیاری از مقامات ارشد سیاسی عراق دیدار کرده است و انتظار می رود امروز چهارشنبه 22 اسفندماه با برخی مراجع هم دیدار کند.

خبرگزاری کردپرس برای بررسی ابعاد سفر آقای روحانی به عراق با محمد الوائلی، پژوهشگر مسائل عراق مصاحبه کرده است. وی در این مصاحبه به مقایسه ای میان بازدید اعلام نشده ترامپ، رییس جمهور آمریکا از عراق و سفر رسمی روحانی به این کشور پرداخت. محمد الوائلی تاثیر این سفر را بر گرم تر شدن رابطه ایران به عراق و نیز اقلیم کردستان مثبت دانست.

سفر ترامپ به عراق؛ شکست دیپلماتیک

دکتر محمد الوائلی، کارشناس مسائل عراق و ایران درباره اهمیت سفر آقای حسن روحانی، رییس جمهور ایران به عراق به خبرگزاری کردپرس گفت: « بدون شک سفر مخفیانه دونالد ترامپ به عراق، یک شکست فاجعه بار دیپلماتیک برای آمریکا در بسیاری از سطوح بود که نه تنها محکومیت های عمومی و نخبگان سیاسی بسیاری در عراق به همراه داشت بلکه در سطح گسترده ای، در داخل آمریکا نیز مورد انتقاد قرار گرفت. بسیاری از ناظران سیاسی غرب آن را ضربه ای به روابط آمریکا و عراق دانسته اند که دارای تبعات منفی بسیاری برای عراقی ها بوده و درخواست ها برای خروج نیروهای آمریکا از عراق را تقویت کرد. با این که باید منتظر بود که آیا تصمیم گیران عراق از آمریکا خواهند خواست نیروهای خود را از عراق بیرون ببرد یا خیر، اما سفر مخفیانه ترامپ به عراق بدون توجه به توجیهات ارائه شده، حضور این کشور در عراق را با مشکل روبه رو خواهد کرد. علاوه بر آن، معمولا سفر مقامات آمریکا به عراق به توافقات اقتصادی ارزشمند برای عراق ختم نمی شود بلکه روی موضوعات سیاسی و امنیتی متمرکز می شود.»

مقایسه سفر ترامپ و روحانی به عراق

آقای الوائلی درباره مقایسه سفر روسای جمهور آمریکا و ایران به عراق گفت: « سفر آقای حسن روحانی، رییس جمهور ایران به عراق، برخلاف سفر مخفیانه ترامپ بر اساس همه پروتکل های دیپلماتیک صورت گرفت و مقدمه سفر روحانی به عراق توسط جواد ظریف، وزیر خارجه ایران فراهم شده بود. انتظار می رود که نتایج بسیار مهمی از نظر اقتصادی به همراه داشته باشد که برای ایران و عراق حیاتی است. در این سفر کنونی روحانی توافقاتی در مورد صدور ویزای رایگان برای دو طرف، ایجاد شهرک های صنعتی، افزایش حجم مبادلات بازرگانی و به هم پیوستن شبکه ریلی دو کشور به دست آمد. اما باید دید با توجه به شرایط پیجچیده بر اثر اعمال تحریم ها بر ایران و وجود کمپهای ضدایرانی در عراق، چگونه و چه وقت این توافقات اجرایی می شوند.

تاثیر سفر روحانی بر رابطه عراق و کردهای این کشور با ایران

وی درباره تاثیر سفر روحانی به عراق بر روابط میان دو کشور افزود: «مطمئنا، سفر روحانی به عراق یک سفر پربار است که نقطه عطفی در روابط میان ایران و عراق خواهد بود. با این حال، این مسئله بخشی از توسعه دیپلماتیک در روابط دو کشور است که از سال 2003 در جریان بوده است. همچنین تلاشی برای مرمت آسیب وارد شده بر ورابط دو کشور بود زیرا عراق مجبور شده بود با تحریم های آمریکا علیه ایران که تبادل اقتصادی میان این دو همسایه را بسیار پیچیده کرده بود، همراهی کند.»

محمد الوائلی با بیان این که انتظار می رود آیت الله سیستانی، مرجع عالی عراق رییس جمهور ایران را به حضور بپذیرد، تاکید کرد که « با توجه به این که آیت الله سیستانی معمولا مقامات عراقی و یا خارجی را که برای دیدار با وی تلاش می کنند به حضور نمی پذیرد، دیدار رییس جمهور ایران با آیت الله سیستانی غیرمنتظره خواهد بود.» وی تاکید کرد که «دیدار روحانی با آیت الله سیستانی نشاندهنده این است که سطح روابط میان دو کشور فقط سیاسی نیست و به سطح دینی-اجتماعی هم توسعه پیدا رسیده است.»

اهمیت دیدار روحانی از عراق برای کُردها

محمد الوائلی درباره تاثیر سفر روحانی به عراق بر رابطه ایرن با کردهای عراق گفت: «در مورد کردهای عراق، روابط با ایران پس از بحران کرکوک در سال 2017 که کاهشی در آن دیده می شد به سرعت در حال توسعه و بهبود بوده است. این مسئله از نحوه استقبال و پذیرشی که چندماه پیش در جریان سفر جواد ظریف به عراق و ملاقات وی با مقامات کرد در اربیل بوجود آمد کاملا روشن است. می توان گفت که در جریان دیدار حسن روحانی از عراق، حضور برهم صالح جدای از نقش وی به عنوان ریس جمهور عراق، به صورت غیررسمی نماینده کردها نیز بود. بویژه با توجه به این که برهم صالح رابطه گرمی با ایرانیها دارد و به عنوان رییس جمهور عراق انتخاب شده است، انتظار می رود رابطه میان کردهای عراق با ایران قدرتمندتر شده و از سمت گرایش به واشنگتن به ایران تغییر پیدا کند.»

تاثیر سفر روحانی به عراق بر کاهش اثر تحریم ها

محمد الوائلی در مصاحبه با کردپرس یکی از اهداف سفر ریس جمهور ایران به عراق را کاستن از اثر تحریم های آمریکا بر این کشور دانست و گفت: « مطمئنا یکی از اهداف اصلی این سفر کاستن از فشار تحریمها خواهد بود و مقامات ایران به دنبال رسیدن به این هدف در عراق هستند. مطمئنا عراق نمی تواند به طور کامل نقش دور زدن تحریمها را برای ایران ایفا کند اما می تواند عامل تامین کننده فضای لازم برای تنفس ایران باشد. در غیر این صورت، عراق به سبب نقشی که این کشور در تحریمها علیه ایران بازی می کند تحت فشار عظیم از سوی آمریکا قرار خواهد گرفت. اما عراقیها همچنین واقعیت های موجود را که ظرافت ها و تاریخ رابطه با ایران در سطوح اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن را دیکته کرده است درک می کنند.»

وی افزود: «علاوه بر آن، آمریکا نمی تواند کار زیادی در مورد توسعه روابط میان ایران و عراق بویژه پس از سفر مخفیانه ترامپ به عراق کند. بویژه این که این سفر مخفیانه به قیمت از دست دادن اهرم مهمی بود که ایران با خرسندی به دست آورد. من معتقد هستم که مقامات آمریکایی تا سطح بالایی به این نتیجه رسیده اند که در مورد مشکلات با ایران، نمی توان عراق را مانند گذشته بدون در خطر قرار دادن توازن پیچیده میان ایران و آمریکا در منطقه مورد استفاده قرار داد.»

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 107110

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha