به گزارش خبرگزاری کردپرس، سلام امینی در یادداشت خود مینویسد:
بودجه ۹۸ به شکل طبیعی ممکن است دارای نقاط قوت و ضعف و یا با فرصت ها و چالش هایی مواجه باشد، همگان استحضار دارند که بودجه پیشنهادی اولیه دولت، با تذکر مقام معظم رهبری مواجه شد و به همین خاطر دولت آن را برگرداند و مقداری از آن را جمع و جورتر کرد و به آن، رنگ و بوی بودجهی شرایط تحریمی داد و سپس با اصلاحاتی جمعاً با رقمی معادل ۱۷۸۸هزار میلیارد تومان به شرح زیر تفکیک کرد:
۴۴۲هزار میلیاردتومان بودجه عمومی؛
۷۱هزار میلیاردتومان درآمداختصاصی وزارتخانه ها؛
۱۲۷۴هزارمیلیاردتومان بودجه شرکت ها، بانک ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت؛
که پس از بحث و بررسی فراوان در کمیسیون تلفیق و کمیسیون های تخصصی و صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب نمایندگان رسید.
فرصت ها:
موضوع «نگاه تحریمی داشتن به بودجه» از نقاط قوت بودجه ۹۸ بشمار می آید.
شفاف سازی بودجه ۹۸ از نظر توزیع اعتبارات و نقش دستگاه های اجرایی بعنوان یک نقطه قوت ، عیان تر است.
رویکرد بودجه ۹۸ بر حفظ اشتغال موجود و اشتغالزایی مضاعف در حد توان و کشش دولت است که نقطه عطفی در بودجه به حساب می اید.
همچنین حمایت از اقشار آسیب پذیر و مستمری بگیران و پرداخت یارانه نقدی ، هرچند بدون افزایش نسبت به سنوات گذشته در بودجه ۹۸ لحاظ گردیده است که این نیز نکته ی مثبتی به شمار می آید.
افزایش نسبی حقوق کارکنان دولت هرچند با فاصله معنادار از نرخ تورم در این شرایط سخت تحریمی از نقاط مثبت بودجه ۹۸است.
یارانه های غیرمستقیم و حمایت از کشاورزی و صنعت از نقاط قوت بودجه است.
کمک به بازسازی ناوگان حمل ونقل عمومی و گسترش زیرساخت های جاده ای و ریلی و آب و برق و آموزش و آموزش وپرورش و مسائل فرهنگی و بهداشت و درمان از اولویت های بودجه۹۸ است .
در بودجه مذکور حدود ۱۸هزار میلیاردتومان از طلب شرکت و پیمانکاران از دولت با بدهی آنها به بانک ها و بدهی بانک ها به بانک مرکزی تهاتر شده است که این نقطه نیز مثبت ارزشیابی می شود.
چالش ها:
معمولاً دولت ها در بخش هزینه ها مشکل آنچنانی ندارند و تنها مشکل آنها تشخیص صحیح نیازها و چگونگی هزینه کرد برمبنای اولویت های درست بر مبنای کار کارشناسی است.
اما مشکل اصلی ، در جریان وصول درآمدها است به گونه ای که اگر کل یا بخشی از درآمدها وصول نشود ، دولت ها دچار چالش می شوند و بر چگونگی هزینه کرد آنان اثر منفی می گذارد.
به عبارت دیگر اگر درآمد با هزینه (دخل وخرج) همخوانی نداشته باشد دولت با مشکل و چالش مواجه می گردد.
لایحه بودجه ۹۸ انحراف معنادار از شاخص ها و الزامات قانون برنامه ششم توسعه دارد به عنوان مثال مطابق قانون برنامه ششم توسعه بایستی ۳۰ درصد درآمد خالص منابع هدفمندی یارانه ها به امر تولید اختصاص یابد که این رقم به چیزی در حدود یک نهم کاهش یافته است.
ارقام مربوط به بودجه عمرانی، ممکن است در سال ۹۸ با کاهش معناداری نسبت به سال ۹۷ مواجه شود که از نقاط ضعف بودجه است.
اتکای بیش از حد دولت به انتشار اوراق مالی اسلامی که مساوی با مقروض شدن دولت در سنوات آتی است از ضعف ها و چالشهای بودجه ۹۸ است.
منابع پیش بینی شده:
از محل درآمد صادرات نفت خام چیزی حدود ۱۳۷هزارمیلیاردتومان کمی بیشتر از یک سوم بودجه عمومی منابع مطمئنی نیستند و ممکن است با نوسان مواجه شوند و در سال آتی دستگاه ها مجبور شوند با اولویت بندی و بنا به صلاحدید و یا به اصطلاح به شیوهی ترتیب اولویت عمل نمایند.
البته ساز و کار لازم برای جبران کسری درآمدهای نفتی پیش بینی شده است که به جاهای دیگر آسیب وارد می کند. درهر صورت این موضوعات آثار و تبعات خاص خود را خواهند داشت که از نقاط ضعف بودجه مذکور است.
سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی به ۲۰ درصد کاهش یافته است و ممکن است دولت در سال آتی به دلیل عدم وصول بخشی از درآمدها مجبور به برداشت مقدار بیشتری از این صندوق شود و این هم از نقاط ضعف بودجه ۹۸است.
سه چهارم بودجه کشور:
(۱۲۷۴هزار میلیاردتومان) مربوط به بودجه شرکت ها، بانک ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت است که وقت کمتری از سوی مجلس شورای اسلامی به آن اختصاص داده شد و شاید همین موضوع باعث شده است که مجلس، مبلغ قابل توجهی تحت عنوان کمک به شرکت های زیان ده به این شرکت ها اختصاص دهد که این مقوله از نقصهای بودجه ۹۸ است.
به گزارش کردپرس، این دومین یادداشت دکتر سلام امینی در مورد بودجه 98 است که از این نماینده مجلس منتشر شده است. یادداشت نخست وی با عنوان «تلاش مجلس برای کاهش هزینهها و حمایت از اقشار آسیبپذیر در بودجه 98» پیشتر در کردپرس منتشر شده است.
نظر شما