به گزارش خبرنگار کردپرس، روز نوزدهم اسفند ماه بود که حالت تهوع، استفراغ، اسهال، دل پیچه، ضعف جسمانی، تب، سردرد و معده درد به جان تعدادی از مردم قروه و سریش آباد افتاد. ابتدا افراد زیادی با این علایم نبودند اما هر چه بیشتر می گذشت بر تعداد شهروندانی که با این موارد مواجه بودند اضافه می شد. به طوری که روز بیستم به نسبت نوزدهم مراجعین بالاتر بود و ناگهان در روز بیست و یکم در این دو شهر تنها 140 نفر با علایم مشابه گفته شده به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه می کنند.
همین افزایش باعث نگرانی میان مجموعه بهداشت و درمان و دیگر مسئولان شهرستان شد و بلافاصله خبر از یک مسمومیت همه گیر و طغیان یک بیماری منتشر گردید.
شیوع بیماری؛ شیوع شایعات
با شیوع این بیماری، شیوع شایعات هم شکل گرفت. نخستین شایعه مبنی بر آلوده بودن آب شهرستان بود که در یکی از کانال های تلگرامی مطرح گردید. همین شایعه کافی بود تا با وجود روند افزایش این مسمومیت نامشخص، دلهره ای به جان مردم بیفتد و مدام با خبرنگار کردپرس تماس بگیرند و از نگرانی خود بگویند.
آب؛ گزینه ای که گرچه به عنوان شایعه منبع مسمومیت اعلام شد اما آن طور که مسئولان بهداشت و درمان قروه می گویند همان ابتدا با افزایش مبتلایان، اولین موردی که آزمایش شد و بر روی آن تحقیق صورت گرفت همین «آب» بود.
متولیان امر آلودگی آب را یکی از گزینه های احتمالی خود دانسته و پس از آزمایشات پی در پی و حتی ارسال نمونه های مختلف به تهران و رصد نتایج به دست آمد مشخص شد که علت مسمومیت مردم قروه از آلودگی آب نیست، چرا که نتایج آزمایشات چنین احتمالی را رد می کرد.
با این بررسی، از لیست منشأ اصلی بیماری گزینه آلودگی آب خط خورد و به مردم اطمینان خاطر داده شد که منابع تأمین آب شهرستان قروه کاملاً سالم است.
ویروسی با کاهش و افزایش
سیر درگیر شدن مردم با این بیماری ادامه داشت تا اینکه در عصر روز بیست و دوم اسفند آمار نهایی اعلام شده توسط مدیر شبکه بهداشت و درمان در نشست شورای اداری شهرستان قروه تا به 200 نفر رسید.
همین افزایش مبتلایان باعث شد تا شامگاه چهارشنبه یعنی 4 روز پس از شیوع بیماری، تیمی از وزارت بهداشت به همراه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان برای بررسی دقیق تر علت این مسئله به شهرستان بیایند.
در همین زمینه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان احتمال داد که علت این بیماری می تواند نوعی عفونت تنفسی باشد که به صورت ناراحتی های گوارشی خود را نشان می دهد.
به گفته «فرزام بیدارپور» این ویروس با تغییرات آب و هوایی رشد کرده و به سرعت انتشار می یابد لذا مردم باید با رعایت نکات بهداشتی و ضد عفونی کردن سبزیجات و میوه و دقت در خرید مواد غذایی در جلوگیری از انتقال این بیماری تلاش کنند.
او همچنین از سیر نزولی و صعودی این بیماری ویروسی گفت. به طوری که امکان دارد مدتی آمار مبتلایان کاهش یابد و به یکباره باتوجه به شرایط جوی و محیطی دوباره افزایش یابد.
صحت این گفته را به خوبی می توان در چهارمین روز از شیوع این ویروس مشاهده کرد که تعداد مبتلایان از 200 نفر گفته شده به 315 نفر در بامداد روز پنجم یعنی بیست و سوم اسفند رسید. با این احتساب در کمتر از چند ساعت 185 نفر دیگر به این بیماری مبتلا شدند.
از طرفی همین سیر صعودی داشت پیش می رفت که تا حوالی صبح روز بیست و چهارم اسفند یعنی ششمین روز از شیوع این بیماری خبر از روند کاهشی آن داده شد به طوری که تنها 27 نفر با علایم مرتبط ثبت گردید و آمار از 315 نفر به 342 نفر تغییر کرد.
این کاهش آمار داشت از کنترل اوضاع می گفت که ناگهان به یکباره از ظهر 24 اسفند تعداد مبتلایان افزایش چشم گیری داشت و 315 نفر تنها در این چند ساعت با علایم مشابه به مراکز درمانی مراجعه کردند. بدین ترتیب آمار نهایی تا روز بیست و چهارم یعنی شامگاه جمعه 657 نفر اعلام شد.
افزایش آمار و باز هم شایعه
در این مدت با روند کاهش و افزایش مبتلایان به این مسمومیت ناشناخته، بازار شایعات هم داغ بود. به طوری که با افزایش ناگهانی آمار بیماران این بار گزینه دیگری به دست بنگاه های شایعه پراکنی مجازی افتاد.
گوشت منجمد؛ گزینه ای که بعد از اطمینان از سالم بود آب شرب شهرستان مطرح شد. مقوله ای که این روزها برجسته بوده و قطعاً به دلیل اینکه نیاز جامعه است و بیشتر به چشم می آید دست گذاشتن روی آن بازار شایعه را گرم نگه می دارد.
همین شایعه باعث شد رسانه های استان به غیر از دو خبرگزاری، که در این مدت چندان پیگیر این مقوله نبوده و حتی در سکوت به سر می بردند ناگهان به تکذیب شایعه آلوده بودن گوشت یخ زده بنا به اطلاعیه دامپزشکی کردستان بپردازند. اطلاعیه ای با مستندات لازم که نشان می داد گوشت های توزیع شده از نظر بهداشتی سالم بوده و هیچ گونه مشکلی نداشته اند.
از طرفی دیگر شایعه آلودگی گوشت به گونه ای حساس گردید که در همین زمینه وزارت بهداشت به طور جدی وارد کار شده و سریع با انتشار اطلاعیه ای هرگونه شایعه مرتبط به آلودگی گوشت و آب را رد کرد.
«نورواک»؛ عامل احتمالی ویروس در قروه
با وجود آنکه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان از همان ابتدا احتمال عفونت تنفسی یعنی انتشار ویروسی که با ناراحتی گوارشی همراه می شود را داد، اما قطعیت احتمال «فرزام بیدارپور» را وزارت بهداشت در اطلاعیه خود بیان کرد.
در این اطلاعیه عنوان شد که عامل این بیماری ویروس «نورواک» است و این مسئله هیچ ربطی به آلودگی آب و گوشت ندارد چون که براساس آزمایشات صورت گرفته همه این موارد سالم هستند.
در این اطلاعیه منشأ اصلی این بیماری عنوان نشده و تنها بر رعایت نکات بهداشتی تأکید شده است.
در واقع ویروس «نورواک» یا نورو ویروس که با نام «ویروس استفراغ زمستان» هم شناخته می شود عامل ایجاد کننده بیماریهای گوارشی مسری است و باعث التهاب معده و دیواره روده بزرگ می شود. این ویروس با اینکه شباهتی با آنفولانزا ندارد اما بسیاری از آن با نام آنفولانزای معده یاد می کنند.
ویروس «نورواک» به نام شهر نورواک در ایالت اوهایو کشور آمریکا به دلیل اینکه در نوامبر سال 1968 در میان بچه های دبستان برانوسون این شهر به صورت حاد نفوذ کرد، نامگذاری شده است.
منبع انتشار نورو ویروس
نوروویروس عمدتاً برای کودکان سن بالا و بزرگسالان عفونت زاده بوده و گرچه آب آلوده به عنوان منشأ آن شناخته می شود اما عامل این ویروس مسمومیت غذایی هم می تواند باشد. به گونه ای که در شناسنامه این ویروس عنوان شده با خوردن غذا یا آب آلوده فرد «نورواک» را می گیرد.
همچنین افراد با لمس اشیاء یا سطوح آلوده به این ویروس و سپس تماس دست با بینی، دهان و یا چشم ها به این بیماری مبتلا خواهند شد.
نکته دیگر در این زمینه این است که نورو ویروس ها در مکان های عمومی به ویژه فضاهای پر ازدحام و بسته مثل مهدکودک ها، مدارس، خانه های سالمندان، پادگان ها و آسایشگاه ها، رستوران ها و ... به دلیل مسری بودن به شدت پخش و گسترش می یابد.
اگر فردی به این ویروس مبتلا شود به سرعت از طریق دست دادن، یا غذای مشترک می تواند بیماری را به افراد دیگر منتقل کند و همچنین کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مستعد ابتلا به این ویروس هستند.
دیگر مورد مرتبط به این ویروس این است که اسهال و استفراغ در این بیماری موجب کم آبی بدن می شود لذا این مهم برای کودکان، افراد مسن و کسانی که سایر بیماریهای زمینه ای را دارند خطرناک است.
نورواک درمان خاصی ندارد
درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد و حتی انتی بیوک ها هم بر آن اثر نداشته و داروی ضد ویروسی اختصاصی هم در دسترس نیست. لذا پیشگری و کنترل در کنار رعایت نکات بهداشتی بهترین راه درمان است.
همچنین برای افرادی که دچار کم آبی هستند مراجعه به پزشک و مصرف مایعات بسیار توصیه می شود و اینکه در حال حاضر برای این بیماری واکسنی وجود ندارد اما تحقیقات و آزمایشات برای اینکه سرعت انتشار آن کاهش یابد و یا باعث از بین رفتن ویروس شود در دست کار بوده و امید می رود نتایج مثبتی در این زمینه حاصل شود.
حقایقی در رابطه با نورو ویروس
گرچه علایم ابتلا به این ویروس ظرف یک تا سه روز بهبود می یابد اما باید دانست افراد مبتلا به نورواک می توانند تا ماه ها ویروس را به دیگران انتقال دهند و انتشار ویروس در افراد سالم تا ماه ها و در افراد با نقص ایمنی تا سال ها رخ می دهند و از آنجایی که شدت علایم بیماری با میزان انتشار ویروس ارتباط ندارد حفاظت در برابر آن سخت تر می شود.
همچنین نورو ویروس می تواند محرک شروع دیگر مشکلات گوارشی از جمله سندرم روده تحریک پذیر و بیماری التهابی روده باشد. در شرایط خاص عفونت نورو ویروس باکتریهای نرمال روده ای را تغییر می دهد و باعث بروز عفونت های دیگر می شود.
این بیماری مسری گوارشی سالانه 685 میلیون نفر در جهان را آلوده می کند و بهترین راه پیشگیری از انتقال آن رعایت موارد بهداشت عمومی و فردی است.
زمان بر بودن نتایج قطعی
با وجود آنکه براساس علایم مشاهده شده در بیماران احتمال شیوع ویروس نورواک داده شده است اما به گفته مدیر مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نتیجه قطعی برای بیان علت این بیماری نیازمند زمان بوده و بعد از تحقیقات بیشتر اعلام خواهد شد.
محمدمهدی گویا با بیان اینکه پس از اطمینان از سالم بودن منابع آبی در خصوص مواد غذایی و سبزیجات و دیگر موارد مصرف شده توسط بیماران نمی توان به طور جدی اظهار نظر کرد، افزود: چرا که هنوز آزمایشات در حال انجام بوده و باتوجه به شرایط یکسری از نمونه ها زمان لازم برای بیان نتیجه نیاز است.
او همچنین با اشاره به اینکه نتایج آزمایشاتی که از نمونه های اولیه گرفته شده نشان می دهد یک عفونت ویروسی در کار است، تصریح کرد:اگر این عفونت باشد باید خیلی دقیق در مواد غذایی بررسی شود تا منبع انتشار ویروس مشخص گردد.
افزایش مبتلایان به 900 نفر
بنا بر اطلاعات داده شده توسط مدیر شبکه بهداشت قروه در مدت چند ساعت گذشته آمار مبتلایان تا روز بیست و پنجم اسفند 734 نفر بود که بعد از گذشت چند ساعت تا صبح امروز یکشنبه به 900 نفر رسیده و همچنین بنا بر آمار اعلامی بانوان به نسبت مردان با اختلاف حداقلی، بیشتر به این ویروس مبتلا شده اند.
این روند افزایشی گرچه کنترل می شود اما تا زمانی که موارد بهداشتی آن طور که باید رعایت نشوند همچنان ادامه خواهد داشت.
گرچه در خصوص این بیماری عنوان شد که برای افراد خاصی خطرناک است و امکان انتقال ویروس تا مدت ها وجود دارد اما نباید این موضوع را فراموش کرد که مسمویت ایجاد شده حاد نبوده و تا کنون منجر به بستری بیماران نشده است و همین جای امیدواری دارد که این بیماری خفیف بوده و تا حدودی بی خطر.
در هر صورت پایان سال قروه ای ها چندان خوش نبود و با درگیر شدن به این بیماری دلهره و نگرانی را با خود همراه داشته و امید است تا آغاز سال جدید این ویروس شیوع یافته و مسری از شهر قروه چهره برگرفته و برای همیشه از بین رود./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما