جاذبه های گردشگری کردستان در انتظار بازدید مسافران نوروزی

سرویس کردستان- مطمئنا اگر قصد سفر به منطقه غرب کشور را دارید، ناخود آگاه نام کردستان به عنوان یکی از گزینه های اصلی به ذهنتان خطور می کند. استانی مرزی که در همسایگی استان های آذربایجان غربی، همدان، کرمانشاه و زنجان واقع شده است.

به گزارش کردپرس، استان سرسبز و زیبای کردستان بدون شک یکی از قطب های مهم گردشگری غرب کشورمان است که آب و هوای معتدل و مطلوب به خصوص در فصول بهار و تابستان، طبیعت بکر، چشم اندازهای زیبا، فرهنگ غنی و مردمان خونگرم و آثار تاریخی متنوع این خطه باعث شده است تا سالانه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری به این استان سفر کنند.

این استان اگرچه با دریا فاصله اش زیاد است، اما از طریق دره‌های عمیق در هم تنیده، به آب‌های آزاد جهان در جنوب و دریاچه‌های شمالی نظیر دریای خزر و دریاچه ارومیه راه دارد. از همین رو سرچشمه بسیاری از رودخانه‌های بزرگ از جمله قزل اوزن، سیروان، برده سور، زرینه رود و گاورود در کوه‌های کردستان واقع شده‌اند.

رودخانه سیروان

در سفر به کردستان، رودخانه سیروان را از دست ندهید. رودخانه‌ای که در جنوب غربی کردستان جریان دارد و طولانی‌ترین رودخانه این استان به حساب می‌آید. آب‌وهوای معتدل کوهستانی و وجود چشمه‌های فراوان، چراگاه‌هایی سرسبز و باغ‌هایی خرم را در دامنه کوه‌های زیبای اورامان به وجود آورده است. در این ناحیه گونه‌های جانوری و گیاهی متعدد و بسیاری مشاهده می‌شود از جمله سنجاب ایرانی، درختان وون، تنگز، میلو، شرو، بلوط، پسته وحشی، گردو، توت، گلابی، انجیر، انار و ... و گیاهان پر ارزشی همچون ریواس، پیچک، کرس، بنا، هاز، شنگ، به‌ره‌زا، هاله کوک، ترشکه، ته‌ره‌ژه‌ره‌ژا، قازیاخه، گیلاخه، نرمیله، ده‌مه‌رواسله، بنا شوانه، کنگر، سپل، سیدران، گوزروانه، لو، زرده لو، چنور، سیاولو، که‌ما، قومامه، توسی و شب بو، نرگس و گل میخک.

دریاچه سد لگزی (دریاچه زرینه رود)

این دریاچه هم در 62 کیلومتری شمال شهر سقز و بین شهرستانهای سقز و بوکان قرار گرفته است و طول متوسط آن 6 کیلومتر است. آب دریاچه از رودهای زرینه‌رود، خورخوره، سیمینه رود و چم سقز تأمین می‌شود این دریاچه از جاذبه‌های طبیعی استان محسوب می‌ شود که روستاهای اطراف دریاچه هم به ویژه روستای قلندر از روستاهای گردشگری محسوب می شوند.

جنگل های کردستان

علاوه بر این رودخانه های زیبا، در استان کردستان جنگل های زیبایی هم وجود دارد که بیش‌تر جنگل‌های استان دراطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگل‌های شمال کشور در درجهٔ دوم اهمیت قرار دارد. معروف‌ترین درختان جنگلی این جنگل‌ها بلوط، گلابی، گردو، سیب وحشی، پسته وحشی، زالزالک، آلبالو جنگلی، نارون، افرا و درخت‌هایی مانند گز و بید وحشی در کنار رودخانه است.

همچنین استان کردستان به علت دارا بودن شرایط مساعد اقلیمی و زیست‌محیطی، از دوران پیش از تاریخ، به عنوان یکی از استقرارگاه‌های بشری مورد توجه بوده و نتایج حاصل از کاوش‌های علمی باستان‌شناسی در مکان‌های باستانی حاکی از این مطلب است. در کردستان حدود هزار و دویست و سی و چهار اثر باستانی شناسایی شده و حدود پانصد اثر از آن‌ها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌است.

غار کرفتو

یکی از این آثار باستانی غار کرفتو است که نشانگر وجود تمدن و حیات تا دو هزار سال قبل از میلاد در این منطقه است. این غار در 31 کیلومتری شمال غرب شهر دیواندره در استان کردستان قرار گرفته و یکـی از آثـار معـماری صخـره ای مـربـوط به قـرن سـوم مـیـلادی است. این غار، که غاری آهکی است در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است و بخش هایی از آن، دست کند است و کتیبه هایی از دوران پیش از تاریخ دارد.

غار کرفتو در ارتفاعی بیش از 100 متر از سطح زمین قرار دارد که برای رسیدن به آن باید بیش از 180 پله را طی کرد و محل قرار گیری آن به گونه ای است که باد به درون غار راه پیدا نکند و اصطلاحا بادگیر نباشد. همین موقعیت سبب شده تا در زمستان برف، دامنه جنوبی را نپوشاند اما 500 متر آن طرف تر و در جنوب شرقی غار، زمین را سفیدپوش کند. زمستان های گرم و تابستان های خنک از جمله ویژگی های خارق العاده ی این غار هستند که بسیاری را حیرت زده می کنند. دو چشمه، در پایین غار قرار دارند که با جوشیدن آبی گوارا از قلب زمین زندگی را در این محل، ممکن کرده و سال ها در اختیار انسان های غارنشین بوده اند.

بخش طبیعی و دالان های منتهی به آن در گذشته دارای آب فراوان بوده و در اثر فرسایش، اشکال کم نظیری در آنها ایجاد شده است. اشکال کروی و چند بعدی در جای جای این بخش غار قرار دارند و به سبب وجود سقف و دیواره های رنگی و منحنی و قوس زیبا همچون سالن های موسیقی به نظر می رسد.

تپه قلعه زیویه(اولین دادگستری ایران باستان)

تپه قلعه زیویه هم شاهکار معماری عهد باستان استان کردستان است که در ۴۲ كیلومتری شمال شرقی سقز قرار گرفته و مربوط به سده ۳ و ۴ هجری قمری است. این قلعه در سال ۱۹۴۷ میلادی به طور اتفاقی كشف شده است و آثاری كه از این قلعه به دست آمده نشانه‌هایی از یك تمدن پیشرفته در این ناحیه است.

ساختمان سه طبقه زیویه از روی شواهد غیرقابل انكار همان ساختمانی است كه بنا به نوشته «هرودوت» مادها از روی رضا و رغبت برای «دیوكو» ساختند و در واقع این ساختمان مركز اولین دادگستری ایران باستان بوده است. دیوارهای بنا با سنگ‌های مخصوص تراشیده شده و دیوار خشتی بر روی پی‌ها با مقیاس‌های دقیق هندسی و معادلات ریاضی ساخته شده بود. قطر دیوارهای ساختمان چندین برابر قطر دیوار ساختمان‌های كلنگی امروز و پهنای آن بیش‌تر از دو متر است. ساختمان سه طبقه به شكل ساختمان‌های مهندسی‌ساز امروزی است و دارای پنجره و راهروهای متعدد و خیلی بزرگ، ایوان یا بالكنی زیبا و جالب، دوازده سر ستون سنگی با چند ستون سنگی، و دو دروازه سنگی حجاری شده بسیار بزرگ بوده است.

طبق شواهد و قرائن موجود با استفاده از خاصیت ظروف مرتبطه، ساختمان از آب لوله‌كشی استفاده می‌كرد و آب لازم از چشمه‌ای كه بر بالای كوهی در جوار كوه زیویه است تأمین می‌شده است.

پل شیخ یا قلیچیان سنندج پلی قاجاری

پل شیخ هم از دیگر آثار باستانی کردستان است که در سفر به این استان نباید از دست بدهید. این پل در ۲ کیلومتری شمال شهر سنندج و در مسیر ارتباطی سنندج به بیجار و زنجان بر روی رودخانه قشلاق احداث شده است. تاریخ دقیق ساخت پل و نام بانی آن مشخص نیست اما با توجه به فرم ساخت و شیوه اجرای معماری طاق‌ها و پایه‌ها به نظر می‌رسد که این پل در دوره قاجاریه ساخته و به تدریج در دوره‌های بعد مرمت شده است. این پل دارای ۶ دهانه است که ۴ دهانه میانی بزرگ‌تر از دهانه‌های کناری است. در دوران حکومت پهلوی اول، ۳ دهانه این پل که به صورت جناقی بود، به صورت رومی بازسازی شد و در حال حاضر قوس‌های پل از نوع رومی و جناقی است.

موزه سنندج(شاهکار هنری)

عمارت سالار سعید که ساختمانی تاریخی و محل موزه سنندج است یکی دیگر از بناهای شاهکار تاریخی استان کردستان است که تبدیل به موزه شده‌است. این عمارت در اواخر دوره ناصر الدین شاه قاجار بنا شده‌است و روش و سبک ساخت آن تحت تأثیر معماری دوره قجر بوده‌است. این عمارت دارای حوض و سقفی گنبدی شکل است که به طرز زیبایی آذین شده ‌است. این بنا از سنگ، آجر و چوب با پشت بام شیروانی ساخته شده و زیباترین و جالبترین قسمت ساختمان، پنجره‌های ارسی بزرگ هال است که هفت در دارند و به خودی خود یک شاهکار هنری هستند.

شهرستان مریوان و دریاچه زریوار

بدون شک یکی از زیباترین دریاچه های کشور، دریاچه زریوار مریوان است که یکی از مشهورترین و زیباترین جاذبه های گردشگری کردستان است و در سفر به این استان نباید فراموش شود. این دریاچه در فاصله سه کیلومتری غرب مریوان قرار دارد و داستان ها و افسانه های متعددی در مورد پیدایش آن وجود دارد. یکی از ویژگی های منحصربفرد دریاچه زریوار این است که هیچ منبع خاصی برای آب دریاچه ندارد و از طریق بارش باران و چشمه ها به وجود آمده است. به همین دلیل است که مردم کردستان و مریوان این دریاچه را اسرارآمیز می دانند. سفر به دریاچه زریوار می تواند یک روز مفرح و هیجان انگیز را برای شما رقم بزند. می توانید در دریاچه زریوار قایق سواری کنید و بعد برای ناهار ماهی کباب مشهور این منطقه را میل کنید. البته علاوه بر ماهی کباب، انواع آش و نان محلی نیز به فروش می رسد و می توانید آن ها را هم امتحان کنید. زریوار در تمام فصول سال زیبایی خاص خود را دارد و در زمستان که سطح دریاچه یخ می زند زیبایی خاصی به این دریاچه می بخشد.

هورامان بهترین جاذبه طبیعی کردستان

یکی از دیدنی های کردستان که در چند سال اخیر سر زبان ها افتاده است هورامان است. این منطقه کوهستانی فوق العاده زیبا بین مرز ایران و عراق قرار دارد و هرساله مسافران زیادی برای بازدید به این منطقه می آیند. وقتی به اورامانات سفر می کنید در برابر ابهت و شکوه طبیعت غافلگیر خواهید شد. کوه های سر به فلک کشیده، دره های پرپیچ و خم، رودخانه های فراوان و ابرها که در نزدیک ترین به فاصله به شما قرار دارند منطقه اورامانات را به یکی از بهترین جاذبه های طبیعی کردستان تبدیل کرده اند.

پل تاریخی گاران

این پل تاریخی در فاصله ۱۰ کیلومتری مریوان و در امتداد جاده مریوان-سقز قرار گرفته است. پل گاران روی رودخانه گاران واقع شده است و به همین دلیل پل گاران نامیده می شود. پل گاران یکی از جاذبه های دیدنی کردستان است و به دوران صفوی برمی گردد که در سال ۱۳۷۹ به عنوان اثر ملی هم به ثبت رسیده است.

آبشارگویله

جاذبه های کردستان تمامی ندارد و الان می خواهیم یکی از زیباترین آبشارهای منطقه را به شما معرفی کنیم. آبشار گویله در مسیر مریوان به سقز قرار گرفته است و با جاده حدود یک کیلومتر فاصله دارد. در فصل بهار که این آبشار پرآب می شود در کنار سرسبزی منطقه، فضایی دل انگیز و زیبا به وجود می آورد و مسافران زیادی برای تفریح به این منطقه می آیند.

قلعه تاریخی و با ارزش قمچقای بیجار

قلعه قمچقای هم که در فاصله چهل و پنج کیلومتری شهرستان بیجار بر روی یکی از کوه‌ های بلند منطقه قرار دارد، از مکان های تاریخی و گردشگری استان کردستان است که هر سال پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر ایران است. ارتفاع دیواره های این قلعه به ۲۰۰ متر می رسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکی است که ساخته و پرداخته دست صاحب هنری است که یک نفر به دشواری می تواند از آن عبور کند. وسعت قلعه بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع با مخازن متعدد آب است که در سنگ کنده شده و پناهگاه زیرزمینی آن با عمق ۴۱ پله به صورت تونلی از سنگ کنده شده و به زیر قلعه هدایت می شود. از قلعه بزرگ قمچقای در عصر پارت ها و ساسانیان نیز استفاده شده که هم زمان با محاصره آتشکده آذر گشسب در تخت سلیمان (۱۰۰ کیلومتری شمال همین قلعه) به وسیله هراکلیوس امپراتور روم، موجبات تخریب آن فراهم شده است. این قلعه از نظر قدمت بسیار حائز اهمیت است و در برهه های گوناگون مورد استفاده اقوام مختلفی واقع شده است. بنابراین قلعه و دژ قمچقای یکی از قلعه های با ارزش و تاریخی شناخته شده ایران است.

چشمه آب معدنی دنگز(باباگورگور)

چشمه «دنگز» یکی از مهمترین چشمه های آب معدنی کردستان است که در 18 کیلومتری شهر قروه و در روستای‌ "باباگورگور" واقع شده است. آب‌ این‌ چشمه‌ که از دل زمین می جوشد،‌ در استخری‌ عمیق‌ و مدور به‌ محیط 200 متر جمع‌ می‌شود و منظره جالبی ایجاد می کند. این‌ آب به‌ علت‌ وجود املاح‌ معدنی‌ به‌ ویژه‌ گوگرد رنگ‌ آن‌ مایل‌ به‌ سرخ‌ است‌ و در بعضی‌ مواقع‌ به‌ رنگ‌ زرد مایل‌ به‌ نارنجی لیمویی‌ در می‌آید. این نوع آب ها از دسته آب های کلر و بیکربناته مخلوط گازدار و دارای طعم مخصوص هستند که در ترکیب خود انیدرید کربنیک دارد و آرام بخش هستند و ظاهرا برای برخی بیماری های دستگاه گوارش مانند سوء تغذیه و نیز راشیتیسم‌ و درمان‌ تورم‌ امراض‌ سودایی‌ و پوستی‌ بسیار موثر اند. چشمه‌ "دنگز" و "امامزاده‌ باباگورگور" و برجستگی مربوط به اژدها در کنار آن‌ از مکان‌های‌ طبیعی‌ و تاریخی‌ و از قابلیت‌های جهانگردی و زیارتی مناسب این بخش یکی از جاذبه ها و تفرجگاه های مهم کوردستان محسوب می شود.

روستای پالنگان ماسوله ای بر قامت کوه های کردستان

پالنگان روستایی از توابع بخش مرکزی کامیاران است. این روستا دارای قدمتی پیش از اسلام با چشمه‌های پرآب است و دره زیبای تنگیور در فاصلە 800 متری آن قرار دارد، پالنگان در ابتدای هورامان کوردستان قرار دارد و دارای خانه‌هایی با ساختار پلکانی است. این روستا در طول تاریخ حیات خود چندین بار ویران گشته است و بار دیگر بنا شده است. پالنگان تا قبل از زمان هەڵۆخان اردلان مرکز حکومت اردلان بوده است.

حدود 20 چشمه ی جوشان در دره تنگی ور و در فاصله 700 تا 800 متری جنوب شرقی پالنگان وجود دارند که آب زلال خود را از قلب زمین در رودخانه ی تنگی ور جاری می سازند. در میانه ی راه آبشارهای دیدنی به چشم می خورند که بر زیبایی منطقه می افزایند. این رودخانه بعد از پشت سر گذاشتن روستا در حدود 300 متری غرب پالنگان به رودخانه پرآب سیروان می ریزد. امسال جشن نوروز در 3 اسفندماه در آنجا برگزار می گردد.

مقبره ی سلیمان بگ

سلیمان بیگ فرزند میر بیگ خود را به دربار شاه طهماسب رسانیده و فرمان حکو مت بانه به افتخار او صادر می شود. او قریب به 20 سال با کمال عدالت در بانه حکومت کرده و به واسطه ی زهد و تقوایی که داشته از حکومت استعفا کرده است. سپس دختر خود را به عقد نکاح برادرزاده ی خود بدربیک پسر بداق بیک در آورده است و حکومت بانه را به او ارزانی می دارد و خود رهسپار حجاز می شود. در آنجا رحل اقامت انداخته و پس از ۷ سال به بانه مراجعه می کند. مقبره ی سلیمان بگ در سه کیلومتری غرب بانه قرار دارد و بر روی قبر ۱۰۱۰ هجری یعنی زمان مرگ وی حک شده است .

این مقبره با توجه به اینکه در منطقه ی باصفا و سرسبز و پرگل قرار گرفته , برای گردش و تفریح از آن استفاده می شود و مردم بانه بیشتر جشن ها و شادی های خود را در آن جا برگزار می کنند . توجه زیاد مردم کرد به مقبره ی سلیمان بگ سبب شده در اشعار و سرودهای ملی بارها از مقبره ی سلیمان بگ بانه و گل های زرد و قرمز اطراف آن یاد کنند و به عنوان مکانی زیارتی و دیدنی شهر معرفی و شناخته می شود .

کد خبر 107598

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha