دیده می شویم با فرهنگ دیرینهی پربار، با زبان اصیل و شیرین، با آثار تاریخی بی نظیر، موسیقی، معماری و طبیعت بی مثالمان؛ با کوه های ستبر و سر به فلک کشیده، رودهای خروشان و جاری، چهار فصلی که همزمان درمنطقه داریم، با آئین های باستانی و سنت های متعالی، با لباس های زیبای فاخرمان؛ با هرآنچه خداوند مهربان به این خطه بخشیده و پیشینیان به یادگار نهاده اند؛ با صفات انسانی مردم مهمان نواز و میهن پرستمان.
دیده می شویم با همهی خوبی ها و داشته های بی نظیرمان؛ «اگر جهان، اورامانات را در آغوش بگیرد»!
فکر نمی کنم واژه ای مناسب تر از صلح، دوستی و عشق، برای معنا کردن دستاوردی که ثبت جهانی یک اثر در یونسکو می تواند داشته باشد، بشود یافت.
وقتی اثری تاریخی، فرهنگی یا ترکیبی از هر دو، ثبت جهانی می شود، در اولین قدم با خارج شدن از انزوا و محدوده ای کوچک، به یک جهان تعلق می گیرد.
مأمن یک اثر جهانی وسعتی به بزرگی آغوش مردم بیش از 190 کشور جهان است که هم پیمان هستند در راه صلح و اهداف والای دیگری، دست در دست یکدیگر برای حفظ آن اثر تلاش کنند و مراقبش باشند. شانس دیده شدن و بقای اثری که در آغوش مردم جهان جای بگیرد، هزاران بار بیشتر از آثار دیگر است. شانسی که در ایران این بار سراغ منطقهي اورامانات آمده و نظر مسئولان را نیز جلب کرده است.
گرچه به گفتهی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، چند سالی می شود پایگاه منظر فرهنگی تاریخی اورامانات، برای مطالعه بر روی توپوگرافی، مردم شناسی، معماری، آداب و رسوم و... اورامانات تشکیل شده تا بتواند تصویر و اطلاعات مشخصی از این منطقه ارائه کند، اما تشکیل ستاد رفع موانع ثبت جهانی اورامانات به پیشنهاد استاندار کرمانشاه در اسفند97 و گفتگوی روز گذشتهی فرهاد عزیزی مدیرکل دفتر امور پایگاه های جهانی کشور با خبرگزاری ایرنا، از جدیت مسئولان برای تحقق این موضوع در سال جاری خبر می دهد.
عزیزی در این گفتگو، تکمیل پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی فرهنگی اورامانات را اولویت نخست کاری دفتر امور پایگاه های جهانی کشور در سازمان میراث فرهنگی برای ثبت جهانی اعلام کرد.
وی با بیان اینکه این دفتر سالانه تنها یک سهمیه دارد و تا آخر شهریور لازم است پرونده اثر انتخابی را ارسال کند، تأکید کرد: ما قول داده ایم که این پرونده را با تکیه بر غیرت و شرافت مردم منطقه برای ارسال به یونسکو برسانیم و الان باید همه با همه توان و به سهم خود کمک کنند تا این پرونده به سرانجام برسد.
عزیزی منطقه اورامانات را بسیار غنی دانست که هم به لحاظ کالبدی، مهندسی و معماری و هم به لحاظ محتوای فرهنگی و آداب و رسوم در دنیا بی نظیر است.
اگر جهان، اورامانات را در آغوش بگیرد، همه خواهند دید منطقهی اورامانات با این ویژگی ها و با این مقیاس و گستردگی بی نظیر است. ویژگی هایی که می تواند هر یک به تنهایی زمینه ای برای توسعه پایدار منطقه غرب کشور باشد.
ثبت جهانی اورامانات هم اکنون به یکی از مطالبات مهم مردم منطقه تبدیل شده است و در این فرصت که شاید فرصتی تاریخی باشد، از مسئولان استان انتظار می رود در زمان باقی مانده، موانع ثبت تاریخی اورامانات را از میان بردارند و پروندهی آن را به سرانجام برسانند.
قرار گرفتن اورامانات در لیست مقاصد گردشگری مهم دنیا و پیرو آن رونق گردشگری و اقتصادی در منطقه، جذب کمک های بین المللی برای حفظ و نگهداری آثار طبیعی و تاریخی منطقه و... همه و همه به راحتی قابل دستیابی است اگر «جهان، اورامانات را در آغوش بگیرد»!
نظر شما