به گزارش کردپرس، نیمه اول سال قبل بود که دلار در بازار پر تلاطم ارز کشور خودنمایی می کرد و چشم همه را به سمت بالا و پایین رفتن هایش خیره کرده بود و همه چیز را هم با خودش بالا برد بلاخره اوج گرفتن های دلار تا حدودی کم خیزتر شد و حول و حوش یک قیمت آرام گرفت. اما این روزها سخن از ارز و طلا و ماشین و سکه نیست بلکه سخن از پیاز است همان پیازی که همواره در درآوردن اشک آدم ها دستی بر آتش داشته است قبلا ها برای پاک کردنش و امروز بخاطر قیمتش اشک ملت را در می آورد.
این روزها قیمت پیاز نسبت به چند ماه گذشته چندین برابر شده و همین موضوع دست مایه خوبی برای کاربران فضای مجازی شده است که در وصف پیاز کلیپ های طنزی را بسازند یا به مسئولان طعنه بزنند و یا از جملاتی همچون "پیاز اشک ملت را درآور" ، " پیاز طلای سرخ و سفید" ، رقابت پیاز با دلار" و ... استفاده بشود.
پیاز کیلویی 18 هزار تومان
گران شدن یکبار میوه و سبزیجات مردم را نگران کرد اما در این مدت هیچ محصولی در این ردیف به اندازه پیاز افزایش قیمت نداشت وهمین گرانی دلیلی شده است که بسیاری از مغازه داران از عرضه این محصول خودداری کنند و تنها در چند مغازه می توان آن را مشاهده کرد.
در تعدادی از شهرهای کردستان پیاز کیلوی 15 هزار تومان عرضه می شود و گفته می شود این قیمت در برخی دیگر از شهرها به کیلویی 18 هزار تومان رسیده است و کماکان به روند رو به رشد خود ادامه می دهد و ظاهر مانعی هم برای توقف آن وجود ندارد.
مسئولان کشوری در اظهار نظرهای خبری اعلام کرده اند : بارندگیهای روزهای اخیر در جنوب کشور برداشت محصولاتی چون پیاز را با مشکل مواجه ساخته و کند شدن روند برداشت محصول، مشکلات کاهش صادرات، عرضه و افزایش قیمت را در پی داشته است. پیشبینی میشود طی روزهای آتی و با از سرگیری برداشت محصول قیمتها متعادل و کاسته شود.
گرانی سرسام آور میوه و سبزی
یک شهروند که در حال خرید میوه و سبزی است، می گوید: قیمت ها بسیار سرسام آور است این اقلامی که امروز دارم خریداری می کنم جزو مایحتاج روزانه هر خانوار است و هزینه خرید این اقلام با درآمد ما هم خوانی ندارد و از نظر اقتصادی همه را تحت فشار قرار داده است.
وی اضافه می کند: داریم روزهای سختی را سپری می کنیم در حالی که درآمد ما ثابت و فرقی نکرده است بسیار زجرآور است که یک محصول را با چندین برابر قیمت اصلی اش خریداری کنیم مسئولان باید مدیریت کنند و اجازه ندهند فشار مالی بر ملت وارد شود.
این شهروند ادامه می دهد: پیاز به دلیل اینکه افزایش قیمتش نجومی بود در کانون توجه قرار گرفته این در حالی است که مابقی سبزیجات و میوه جات هم افزایش قیمت بسیاری داشته اند به طوری که در کمتر از چند ماه سبزی از کیلویی 3 هزار تومان قیمت آن به کیلویی 10 هزار تومان رسیده و سیب زمینی به هر کیلو 5 هزار تومان رسید.
تاریخچه پیاز
در گرانی جهشی پیاز بد نیست نیم نگاهی به تاریخچه این محصول داشته باشیم، پیاز از قدیمیترین سبزیها و صیفیجات خوراکی در دنیا و ایران است . این محصول سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت میشدهاست و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت میکردهاند از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده میکردند. پیاز به خانواده آلیاسه (Alliaceae) متعلق است و گیاهی است دو ساله با رشد بوتهای ضعیف، برگهای استوانهای شکل توخالی که در سال اول با توجه به طول روز مورد نیاز خود تشکیل سوخ یا پیاز (Bulb) داده و در سال دوم با کشت سوخها و پس از ظهور ساقه (های) گل دهنده و چترها تولید بذر مینماید.
منشاء پیازها اصولاً از آسیا و خاورمیانه است كه گسترش پیدا كرده اند. پیازها مورد تحسین مصریها قرار میگرفتند . آنها نه تنها بعنوان پول از آن استفاده میكردند بلكه بر سر قبر شاهان میگذاشتند و این به منزله هدیه ای برای مرده بشمار میرفت كه این هدیه اهمیت روحی برای مرده در زمان زندگی پس از مرگ او داشت.
گرانفروشی در سطح شهر بسیار کم است
یک میوه فروش که سابقه طولانی در این شغل دارد ، می گوید: میوه و سبزیجات جزو محصولاتی هستند که هر روز توسط مغازه داران سطح شهر خرید و توزیع می شود و مغازه دار هم بر اساس قیمتی که آن را خریده است نرخ گذاری می کند و تقریبا قیمت در کل سطح شهر یکی است.
وی در مورد گرانی پیاز و سایر محصولات می افزاید: مغازه داران هر محصولی از جمله پیاز را با قیمتی خریداری می کنند و قانونا درصدی سود برای آن تعیین می کنند، این محصول گران یا ارزان شود مغازه دار همان اندازه سود تعیین شده بر قیمت آن می افزاید.
این میوه فروش ادامه می دهد: قیمت های اصلی توسط تولید کنندگان، احتکار کنندگان و دلالان تعیین می شود اگر محصولی گران می شود مغازه دار خرده فروش که از هر محصولی نهایتا 100 کیلو داشته باشد مقصر نیست. مغازه دار دوست دارد محصولات ارزان باشد تا مقدار بیشتر در طول روز به فروش برساند.
وی می گوید: اگر محصولی گران به دست مصرف کنند می رسد ما تقصیری نداریم مغازه دار تنها در برابر گران فروشی، کم فروشی و عرضه محصول بی کیفیت مسئول است که در اینصورت دستگاه های نظارتی تذکرات و جریمه خواهند داد.
ای که دستت می رسد کاری بکن
مردم اگر توانایی خرید خودرو، خانه، اجناس و یا حتی پوشاک را هم نداشته باشند می توانند با وضعیت کنار بیایند اما اگر در محایحتاج روزانه و تغذیه فرزندانشان با مشکل مواجه شوند علاوه بر ضربه جسمی ضربه روحی شدیدی را هم متحمل می شوند و همین موارد استارتی به سوی آسیب های اجتماعی خواهد بود.
هر مسئولی که در حوزه های تولید، توزیع و نظارت آمار عملکردی ارائه می دهد فعالیت مجموعه خود را خالی از هرگونه کم کاری می خواند اما همگان در تعجب هستند با این همه آمار خوب چرا وضعیت بازار و قدرت خرید مردم و ... چندان تعریفی نیست.
گزارش / هیوا محمدپور
نظر شما