به گزارش کردپرس، کردهای عراق بعد از ظهور داعش و حمله این گروه تروریستی به موصل و مناطق همجوار کرکوک، با اعزام نیرو به این شهر مناقشه بر انگیز، ضمن کنترل کامل آن و اقدام به برگزاری رفراندوم در آن به همراه سایر مناطق مورد مناقشه در جهت تثبیت کنترل خود بر آن تلاش کردند.
اما ارتش عراق به دنبال خشم دولت عراق از برگزاری رفراندوم استقلال، در 16 اکتبر 2017 شهر کرکوک و دیگر مناطق تحت کنترل کردها را بازپس گرفت و بر کنترل کردها بر آن پایان داد. اختلافات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق بر سر کنترل کرکوک همچنان باقی است.
مدرسه اقتصاد لندن که در گزارش ها و تحلیل های ویژه به بررسی وضعیت کردها می پردازد اقدام به بررسی وضعیت کنونی کرکوک و تاثیر آن بر روابط میان اربیل و بغداد کرده است.
دیاری صالح، پژوهشگر حوزه مسائل کردی در مقطع پسادکترا در لهستان، اختلافات کردها، اعراب و ترکمان ها را بر سر کنترل کرکوک یکی از موانع اصلی عادی شدن روابط میان این سه تشکل اصلی ساکن در کرکوک و همچنین میان اربیل و بغداد دانسته است.
این پژوهشگر به اقدامات چند ماه گذشته از جمله در مورد ایجاد نیروی مشترک برای کنترل کرکوک، بازگشت نیروهای پیشمرگ به این منطقه و حضور نیروهای آمریکایی در آن اشاره کرده و این اقدامات را در راستای کاستن از تنش های موجود بر سر کنترل این منطقه توصیف کرده است.
بر اساس تحلیل مدرسه اقتصاد لندن، کرکوک غنی از نفت همچنان یکی از اختلاف برانگیزترین مسائل میان اربیل و بغداد است و به دلیل اهمیت این منطقه کشورهای منطقه و قدرت های خارجی نیز برای افزایش نفوذ خود در آن تلاش می کنند.
دیاری صالح معتقد است حزب حاکم دموکرات کردستان عراق با برگزاری رفراندوم استقلال در کرکوک در 25 سپتامبر 2017 تلاش کرده است این منطقه مورد منازعه را به اقلیم کردستان عراق الحاق کند که با واکنش شدید بغداد روبه رو شد و این حزب را در رسیدن به این هدف ناکام گذاشت.
وی معتقد است کردها با سر کار آمدن دولت جدید عراق به رهبری عادل عبدالمهدی تعامل تازه ای با بغداد آغاز کرده اند و این تعامل و فضای دوستانه می تواند امید به حل مسئله کرکوک را افزایش دهد. با این حال وی هشدار داده است ادبیات اعراب، ترکمان ها و کردهای ساکن در کرکوک که هر کدام بر کنترل این منطقه تاکید می کنند می تواند مانع دست یابی اربیل و بغداد به توافق در مورد اداره کرکوک شود.
این پژوهشگر مسائل عراق، دیدار میان مسرور بارزانی، رییس دستگاه اطلاعات و امنیت اقلیم کردستان با فالح فیاض مسئول شورای امنیت ملی عراق را در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، یکپارچه کردن تعرفه های گمرکی میان اربیل و بغداد و همچنین تمایل بغداد به حمایت از نیروهای پیشمرگ را از جمله اقدامات مثبت در راستای ادامه همکاری میان اربیل و بغداد و به دبنال آن امکان توافق میان کردها و بغداد بر سر اختلاف در مورد کرکوک دانسته است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما