پیشنهاد ایاد علاوی به مسعود بارزانی برای حل مساله کرکوک

سرویس عراق و اقلیم کردستان - رهبر ائتلاف الوطنیه و معاون سابق رئیس جمهور عراق برای اجرای ماده 140 قانون اساسی این کشور درباره مناطق مورد مناقشه بین اربیل و بغداد، پیشنهادی به رهبر حزب دمکرات کردستان (پارتی) داده است.

به گزارش کردپرس، ایاد علاوی معاون سابق رئیس جمهور عراق به خبرنگار شبکه تلویزیونی کردستان24، گفت: «باید از طریق تشکیل یک کمیته از رهبران جریانات سیاسی کشور، ماده 140 اجرا شود و ما این پیشنهاد را به مسعود بارزانی داده‌ایم و ایشان هم نظر مثبت به آن داشته‌اند.»

رهبر ائتلاف الوطنیه، اظهار داشت: منطقه امنیت ندارد و اگر مشکلات ادامه داشته باشند و امنیت برقرار نشود، ترور بیش از پیش ظهور خواهد کرد.

در همین رابطه نجم الدین کریم استاندار پیشین کرکوک درباره پیشنهاد بغداد به خبرنگار کردستان24 گفت: بایستی قبل از اجرای این پیشنهاد، شروط کردستان برای عادی سازی وضعیت کرکوک تامین شود.

شایان ذکر است امنیت کرکوک پیش از حمله داعش در سال 2014 به صورت مشترک از سوی ارتش عراق، نیروی پیشمرگ و با حضور نیروهای آمریکایی تأمین می شد.

نیروهای پیشمرگ از زمان حمله داعش به عراق در همان سال پس از عقب نشینی نیروهای ارتش عراق، تا سال 2017 به طور کامل کنترل استان کرکوک را در دست داشتند و پس از پایان جنگ داعش بر عدم اجازه به ارتش عراق برای بازگشت به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه تاکید داشتند.

کردها حمله داعش علیرغم هزینه های جانی و مادی آن را موهبتی می دانستند که آرزوی صد ساله آن ها برای تسلط کامل بر کرکوک را تحقق بخشیده بود و چنان پیش رفتند که ماده 140 قانون اساسی عراقی برای تعیین سرنوشت مناطق مورد مناقشه را اجرایی شده می خواندند.

جابجایی نیرو از سوی ارتش و نیروهای وابسته عراقی به سوی کرکوک و خروج کامل نیروهای پیشمرگ از این استان در 16 اکتبر 2017 معادلات را به طور کار تغییر دارد.

بازگشت نیروهای عراقی به کرکوک پس از برگزاری رفراندوم استقلال از سوی اقلیم کردستان انجام شد. علیرغم مخالفت های شدید کردستانی، کرکوکی و عراقی، رفراندوم استقلال 25 سپتامبر 2017 همزمان با اقلیم کردستان در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه عراق که تحت کنترل کُردها بود، برگزار شد و برخی ناظران تحولات سیاسی عراق، رفراندوم را دلیل تصمیم بغداد برای تسلط دوباره بر کل مناطق مورد مناقشه می دانند.

با روی کار آمدن دولت جدید در بغداد و همزمان با گفتگوهای سیاسی با اربیل در راستای عادی سازی روابط، گفتگوهای نظامی میان طرفین در راستای ارتقای همکاری انجام شد. اما تاکنون تلاش های کردها برای بازگرداندن نیروهای پیشمرگ به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه بدون نتیجه بوده است.

همزمان با این تلاش ها، مقامات سیاسی و نظامی اقلیم کردستان و رسانه های وابسته به برخی احزاب کردستانی، وضعیت امنیتی کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه را وخیم گزارش و دولت مرکزی عراق را متهم به ناتوانی در تأمین امنیت کامل این مناطق کرده اند. این در حالی است که مقامات عراقی، بر وجود ثبات و استقرار کامل امنیت در کرکوک تاکید و گزارش ها مبنی بر عدم امنیت را تبلیغات سیاسی می دانند.

کد خبر 108292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha