به گزارش کردپرس، رسول خضری نماینده مردم پیرانشهر و سردشت در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خانه ملت به تشریح آخرین وضعیت کولبران و تمامی مشکلات این قشر پرداخته است.
موضوع درآمد و سودهای هنگفت کولبری صحت ندارد
وی با بیان اینکه سال ۸۴ شورای عالی امنیت ملی آمد و موضوع مبادلات مرزی را انجام و یک امتیازی به مرزنشینان داد.یعنی به جای اینکه برای واردات تعرفه گمرکی را پرداخت کنند،یک عوارض مشخص و کمتری را از طریق معابر مرزی و معابر کولبری بیایند پرداخت کنند و این پرداخت در واقع به حسابی واریز میشود که ۴۰ درصد آن برای مرکز استان و ۶۰ درصد آن برای تهران ،در حساب هنگ مرزی و وزارت کشور وارد می شود و این وضعیت ادامه داشت، گفت: متاسفانه سال گذشته دولت انسداد کامل معابر کولبری را اعلام کرد و ما گفتیم که آقای رییس جمهور اول جایگزین ها را معرفی کنید، بعد این کار را بکنیم چون عمدتا بالای ۵۰ تا۶۰ درصد درآمد کارگری، کولبری حتی اصناف، کسبه و بازار مرزی از طریق همین مبادلات انجام میشود. برای این که این شهرها محروم هستند و اینکه جاذبه توریستی و مسافرتی گردشگری داشته باشند، یک تفاوت قیمتی وجود دارد که مردم شهرهای دیگر بیایند و از بازارچههای مرزی خرید کنند.هم گردشی انجام می دهند و هم خرید می کنند و مابه تفاوت مسیر رفت و برگشت آنها، بابت ارزان بودن کالا درمی آید ؛این در واقع باعث رونق اشتغال و درآمدزایی و ایجاد شغل در شهر مرزی می شد.
برای حدود شش هزار خانوار در پیرانشهر و هفت هزار خانوار در سردشت کارت های بازرگانی صادر شد
وی افزود: متاسفانه پس از انسداد مرزها، موضوع کارت های الکترونیکی مطرح شد،الان برای حدود شش هزار خانوار در پیرانشهر و 6 یا 7 هزار خانوار در سردشت کارت های بازرگانی صادر شد.جمعا 12هزار خانوار که اگر هر خانوار ۴ نفر حساب کنیم 40یا 50 هزار نفر از این قضیه منتفع می شود اما این شامل شعاع ۲۰ کیلومتری مرز میشود یعنی روستاهایی که در شعاع ۲۰ کیلومتر از مرز کمتر فاصله دارند و حاشیه شهرهایی که محرومیت دارد.
در موضوع کارتهای الکترونیکی سر کولبران مرزنشین بی کلاه مانده است
خضری گفت: ما گفتیم این ساز و کار چگونه است. گفتند ما بخشودگی داریم که حداکثر تا 4 نفر که می شود حدودا 2 میلیون ۷۰۰ هزار تومان می شود، ولی عملا این کارتها به جای اینکه به این قیمت فروخته شود؛ ۵۰ هزار تومان هر امتیاز فروخته می شود و عملا باز سر کولبر و مرزنشین بی کلاه می ماند.درحالی که ما گفتیم که زمان تحریم ها است و برای دور زدن تحریم ها در کمیسیون اقتصادی مجلس طرحی را نوشتهایم و هنوز در حال بررسی است و تایید نشده است که به صحن بیاید.
وی گفت: مشخص کردیم به ازای هر مرزنشین چه سهمیه ای،چه وضعیتی و چه عوارضی گرفته شود،ولی متاسفانه چون دولت این قضیه را آورده است،این طرح کولبران در کمیسیون اقتصادی مجلس همچنان مراعا مانده است.
خضری افزود: منتظر هستیم که ببینیم کارت الکترونیکی برای مرزنشینان که دولت وعده و وعید ان را داده به کجا میرسد و فعلا به جایی نرسیده است در واقع آن رضایتمندی کامل ندارد، چون ۱۳۳۰ قلم کالا را ممنوع کردند و اخیرا هم 100 و 60 قلم را آزاد کرده اند آن هم کارهای زیادی برای ثبت سفارش و کارهای بازرگانی دارد که برای کولبران مشکل است چراکه کولبر یک کارگر است و تاجر و بازاری نیست.
۹۹% کولبران کارگرانی هستند که نان بخور نمیر دارند
این نماینده مجلس با بیان اینکه این کولبران همین که سفره شان خالی نباشد و فرزندانشان را به مدرسه بفرستند به مدرسه و گرسنه نباشند،راضی هستند. متاسفانه با این کمترین سود زندگی می کنند.، گفت: این شائبه سود هنگفت کولبران درست نیست. آنها تاجر و بازرگانان نیستند. کولبر،کولبر است و هیچ کسی حاضر نیست که پول داشته باشد و ۳۰۰ کیلو بار را حمل کند.این کار قاچاق نیست و از معابر کولبری می آید که هنگ مرزی و وزارت کشور آن را نظارت میکنند. عمدتاً 60 یا 70 قلم مانند پوشاک،گردو ،وسایل خانگی،برقی کولر گازی،تلویزیون،یخچال و این مسائل وارد می شود ،اجناسی در کشور وجود دارد و جزو کالای اساسی است و قیمتشان بالا است که تعرفه کمتر می دهند که این مابه تفاوت قیمت باعث میشود مردم شهرهای دیگر بیایند هم برای گردشگری و هم برای خرید.
وی افزود: ما به وزیر کشور،آقای روحانی و وزیر اقتصاد گفتیم که اجازه بدهید از ۱۵ اسفند معابر کولبری آزاد بشود تا کالا بیاید.مردم برای خرید به شهرهای مرزی بیایند؛بتوانند در این گرانی و تورم خرید کند؛خودمان را تحریم داخلی نکنیم.
روند موضوع بیمه کولبری و توافقنامه با بیمه صندوق بیمه عشایری، روستایی وکشاورزان کند است
وی افزود: در موضوع بیمه کولبری توافقنامه با بیمه صندوق بیمه عشایری،روستایی وکشاورزان امضا کردیم و روند آن کند است.چراکه اعتبارات باید وزارت کشور و قسمتی هم وزارت تعاون بدهد.وزارت تعاون این آمادگی را داشت وزارت کشور هم اعلام آمادگی کرد،اما در عمل آنچه مدنظر ما بود متاسفانه ناقص و نیمبند انجام شد؛ ولی خوشبختانه از محل سوخت مرزنشینان مشغول هستیم. تا شعاع 20کیلومتری تمام خانه های روستایی و محروم را در نوار مرزی بیمه کردیم. بیمه حوادث خانگی،سیل و آتش سوزی، بیمه روستاییان و عشایر را با همکاری استاندار فعلی شروع کردیم.
نظر شما