دلالی در پزشکی

سرویس ایران-عضو هیأت مدیره انجمن اقتصاد سلامت ایران، گفت: در بسیاری از مواقع تعرفه درمانی بیماران خارجی مشخص نیست و مراکز درمانی در این زمینه سلیقه‌ای عمل می‌ کنند.

هزینه عمل ۴ هزار دلار میشه، نهایتا بخوام کم کنم تا ۳۵۰۰ دلار نمی‌تونم پایینتر بیام. ۲۰ درصدم سهم توست.پول بیمارستان و اتاق عمل و بیهوشی‌و خودم‌ حساب می‌کنم،تو مبلغ‌و یا به دلار به من بده یا چنج کن و به حسابم بریز،من‌ خودم‌ ترتیب بقیه‌ کارها رو میدم!
به گزارش کُردپرس،یکی از صنعت‌هایی که امروز ارز فراوانی را از طریق کشورهای همجوار و بویژه عراق و اقلیم کُردستان به کشور وارد می کند،موضوع توریسم و بخصوص مبحث توریسم درمانی است.این صنعت توانسته است علاوه براینکه ارز آوری فراوانی را عاید کشور کند به توسعه کسب و کارهای مرزی و بین راهی نیز کمک نماید.درحال حاضر 170 بیمارستان در کشور مجوز پذیرش گردشگر سلامت را دارند. با اینکه کشورمان ظرفیت پذیرش یک و نیم میلیون بیمار خارجی را در سال دارد اما سالانه بین 260 تا 300 هزار گردشگر سلامت به ایران می آیند.در چند سال گذشته در این حرفه، دست ها و رابطه هایی بوجود آمده و افراد و گروهایی توانسته اند در زمینه ترانزیت (مسافر- درمان)خدماتی به توریست‌های خارجی بدهند،به نحویی که بازار دلالی گرم‌ شده و حتی پای پزشکان‌ سودجو را نیز به میان آورده است.
عصر هنگام بود،«کاک بوار» از سلیمانیه زنگ زد و از وضعیت خواهرزاده‌اش گفت؛گفت که تک و تنها برای مداوای درد ستون فقرات به تهران آمده است؛تاکید کرد که خواهرزاده‌اش جایی را نمی‌شناسد اما همراه یک "مترجم" به چند دکتر سرزده ، ولی گویا پزشک‌ها برای عمل مهره دوم و سومش ۴ هزار دلار درخواست کرده‌اند.شماره «ژیار» را از «کاک‌ بوار» گرفتم و ماوقع را از زبان خواهرزاده جویا شدم.صبح روز بعد به دنبالش در یکی از هتل‌های نزدیک میدان‌ فردوسی رفتم و به‌همراه او به یک بیمارستان‌ خصوصی سر زدیم.ابتدا پزشکی ۶۰ ساله نگاهی به عکس(MRI)انداخت و او هم تایید کرد که نیاز به عمل دارد اما گفت من بیمار خارجی عمل نمی‌کنم.دلیلش را پرسیدم،جواب داد،مترجمی؟گفتم نه،دوست هستیم.دکتر با قیافه‌ای جدی اینگونه پاسخم را داد که از مترجم‌ها خوشش نمی‌آید! قدری مشوش شدم ،اما شامه‌ی خبرنگاریم تیز شد و احساس کردم‌ ، این قضییه می‌تواند سوژه خوبی برای یک گزارش تحقیقی باشد.از او خداحافظی کردیم و منتظر پزشک‌ متخصص دیگری در کلینیک‌ بیمارستان شدیم.پزشک آمد و معاینه کرد و بعد از بررسی عکس‌ها گفت،بیمار نیاز به عمل دارد.پزشک رو به من گفت:مترجمی؟ من که به دنبال فرصتی برای پیگیری این سوژه بودم،اینبار جواب دادم، بله مترجم هستم.پرسید، اینجا ندیدمت.گفتم،تازه مشغول شده‌ام.
دکتر رو به من به نحویی که بیمار متوجه نشود،گفت: به بیمار بگو ۴ هزار دلار میشه ،نهایتا بخوام کم کنم تا ۳۵۰۰ دلار نمی‌تونم پایینتر بیام. ۲۰ درصدم سهم توست.پول بیمارستان و اتاق عمل و بیهوشی‌و خودم‌ حساب می‌کنم،تو مبلغ‌و یا به دلار به من بده یا چنج کن و به حسابم بریز،من‌ خودم‌ ترتیب بقیه‌ کارها رو میدم!
اما مسئله‌ای که از لحاظ حقوقی دارای الزاماتی است،چگونگی تعرفه و حقوق میان پزشک و بیمار است.در چند سال اخیر موضوع "بازرگانی پزشکی" ومعامله پزشکان با بیماران و دلالان چه در قالب زیرمیزی و چه در قالب توریسم‌ درمانی در اذهان عمومی سوال های بی جوابی ایجاد کرده است. سوال هایی از جمله اینکه آیا پزشکی که سوگند یاد کرده‌ به وظایفش در قبال آموزشی که دیده عمل کند، می‌تواند معامله‌گر شود! حوزه سلامت دارای کمبودهایی است.کمبودهایی از جمله عدم‌ برنامه‌ریزی منظم‌ برای جذب توریسم‌ درمانی و همچنین‌سوء استفاده برخی دلالان از وضعیت بیماران خارجی است.اغلب بیماران‌ خارجی در برخورد با بیمارستان‌های کشور با یک‌ رقم و تعرفه مشخص روبرو نیستند و قیمت‌های متفاوتی به آن‌ها داده می‌شود.کامران حاج نبی عضو هیأت مدیره انجمن اقتصاد سلامت ایران در مصاحبه‌ای با فارس گفت: در بسیاری از مواقع تعرفه درمانی بیماران خارجی مشخص نیست و مراکز درمانی در این زمینه سلیقه‌ای عمل می‌کنند.
البته بخشی از این‌ قضیه، به عدم یک سیستم‌ مدیریت سلامت در حوزه بین‌الملل و همچنین نظارت سلیقه‌ای نهادهای درمانی-بهداشتی مسئول در کشور برمی‌گردد.در همین رابطه وزیر پیشین بهداشت و درمان در همایش گردشگری سلامت در جمع روسای بیمارستان های دارای واحد پذیرش بیماران بین المللی،می‌گوید: تعیین تعرفه خدمات پزشکی برای بیماران خارجی می تواند به عهده بیمارستان های ارائه کننده خدمات باشد.یعنی بیمارستان‌ها و پزشکان‌ خودشان‌ می‌توانند قیمت به مشتری‌های خارجی ارائه کنند.
از دکتر خداحافظی کردیم و از طریق یکی از دوستان،شماره یکی از پزشکان جراح ستون‌ فقرات در کرمانشاه را پیدا کردم.می‌خواستم تفاوت قیمت هزینه عمل تهران با شهرستان و این دکتر تا آن دکتر را درآورم.از طریق واتساپ عکس‌های(MRI) را برایش فرستادم.پس از بررسی او هم تشخیصش عمل بود،منتهی با ۱۵۰۰ دلار کمتر.یعنی پزشک کرمانشاهی درخواست ۲۵۰۰ دلار داشت،در صورتی که برخی از پزشکان تهرانی روی ۴ هزار دلار تمرکز کرده بودند.
باز هم به دنبال جای دیگر و پزشک دیگر بودم.پزشکی میانسالی در یکی از بیمارستان‌های خصوصی را ملاقات کردم.عکس‌ها را دید و گفت، هزینه این عمل با گرانی امروز ۲ هزار دلار است و نه بیشتر و اگر کسی بیشتر درخواست کرد،یقینا از این بی نظارتی سوء‌استفاده می‌کند.از او تشکر کردیم و قرار شد عمل را پیش او انجام دهیم.در این میان موضوعی که‌ نظرم را جلب کرد پیامک بانک پس از تسویه مالی پیش از عمل بود،چیزی که برخی پزشکان به آن عمل نمی‌کردند و ورای آن دکانی برای خود باز کرده‌اند.در این پیامک بانک آمده بود(ضمن خير مقدم و تشكر از انتخاب بيمارستان......:دقت فرماييد كليه هزينه هاي درماني فقط بصورت حضوري و توسط صندوق بيمارستان دريافت ميگردد.لطفا از هرپرداخت ديگري از جمله انتقال كارت به كارت خوداري نماييد.)
اما در دولت نهم بود که وزیر بهداشت در راستای سیاست‏های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری، به منظور جلوگیری از وقوع تخلفات در بخش سلامت و رسيدگی به شکایات از عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در بخش سلامت کشور، "شیوه نامه اجرایی بسته نظارتی اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت"را ابلاغ کرد. بر اساس این شیوه نامه هرگونه دریافتی بالاتر از سقف تعرفه خدمات سلامت مصوب هیئت وزیران به هر طریقی از جمله قید خدمات ارائه نشده در صورت حساب بیمار، دریافت هرگونه وجه بدون ارائه رسید رسمی هرگونه دریافتی خارج از بیمارستان ها و مراکز جراحی محدود بابت ارائه خدمات در این موسسات، عقدهرگونه قرارداد یا پرداخت بالاتر از تعرفه های مصوب هیئت وزیران توسط سازمان های بیمه گر پایه و تکمیلی و سایر نهادهای حمایتی و سایر سازمانهای دولتی و غیر دولتی خریدار خدمات سلامت و هرگونه تبانی مالی بین موسسات و مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت به ضررگیرندگان خدمات تخلف محسوب می شود. بر اساس این شیوه نامه در صورت وقوع تخلف در هر یک از مراکز خصوصی و خیریه و عمومی غیر دولتی، مراکز دولتی وابسته به دانشگاه یا دانشکده های علوم پزشکی و نیز تخلف پزشکان شاغل در بخش خصوصی و خیریه و عمومی غیر دولتی، مجازات های متفاوتی در نظر گرفته شده است.
تعريف تخلفات:
منظور از تخلف در اين شيوه نامه موارد ذيل است:
1- هرگونه دريافتي بالاتر از سقف تعرفه خدمات سلامت مصوب هيئت محترم وزيران به هر طريقي از جمله قيد خدمات ارائه نشده در صورت حساب بيمار
2- دريافت هرگونه وجه بدون ارائه رسيد رسمي
3- هرگونه دريافتي خارج از بيمارستان ها و مراكز جراحي محدود بابت ارائه خدمات در اين موسسات
4- عقدهرگونه قرارداد يا پرداخت بالاتر از تعرفه هاي مصوب هيئت محترم وزيران توسط سازمان هاي بيمه گر پايه و تكميلي و ساير نهادهاي حمايتي و ساير سازمانهاي دولتي و غير دولتي خريدار خدمات سلامت .
5- هرگونه تباني مالي بين موسسات و مراكز ارائه دهنده خدمات سلامت به ضررگيرندگان خدمات.
«ژیار»لباس‌هایش را پوشید و به سمت آسانسور آمدیم،درب آسانسور باز شد.در داخل آسانسور دکتری شیک‌پوش با کت شلوار مشکی و کراوتی آبی ایستاده بود.سوار شدیم به طبقه همکف آمدیم.مرد کت‌شلواری رفت.رو به ژیار کردم و گفتم، شناختی ؟ گفت، همان دکتر چند روز پیش نبود؟ جواب دادم چرا،همان دکتر ۴ هزار دلاری بود!
کد خبر 108706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha