چرایی و ابعاد اختلافات و انشقاق در جوان ترین حزب اپوزیسیون اقلیم کردستان

سرویس عراق و اقلیم کردستان – دکتر رابون معروف رهبر جریان ناراضی و منتقد در نهضت سیاسی "نسل نو" در اقلیم کردستان در گفتگو با کردپرس، ضمن تشریح اختلافات داخلی این حزب، به تندی از شاسوار عبدالواحد رهبر حزب، انتقاد و وی را متهم به ثروت اندوزی از راه سیاست و نقض اصول اولیه دمکراسی کرد.

کردپرس: جریانی اعتراضی تحت عنوان "نه به رفراندوم در مقطع کنونی" در سال 2017 سنگ بنای تاسیس نهضتی سیاسی به نام "نسل نو" به رهبری "شاسوار عبدالواحد" بازرگان جوان و معروف سلیمانیه ای بود که توانست در مدت زمان اندکی گروهی از جوانان تحصیلکرده و منتقد به سیاست های دو حزب حاکم در اقلیم کردستان را گرد هم آورد و پس از اعلام موجودیت در سال 2018 با کمک پشتوانه رسانه ای که داشت و همچنین بهره‌ بردن از ظرفیت قشر ناراضی و به‌ حاشیه‌ رفته‌ جامعه‌ اقلیم کردستان توانست در همان سال در انتخابات مجلسین عراق و اقلیم کردستان 12 کرسی را کسب کند (8 کرسی در پارلمان کردستان و 4 کرسی در مجلس نمایندگان عراق). از همان آغاز تاسیس نهضت سیاسی نسل نو، گزارش های رسمی و غیر رسمی حاکی از وجود انتقادات و اختلافات داخلی و انتقاد به عملکرد رهبر جوان آن بود. محور اصلی اعتراض و انتقادها که بیش از هر جای دیگری در رسانه های حزب دمکرات کردستان (پارتی) پوشش داده می شد، نحوه تعامل شاسوار عبدالواحد در منصب رهبری نسل نو با ارگان های آن و همچنین مسائل مربوط به هژمونی وی و خانواده اش بر حزب و بکار گیری آن در راستای تامین منافع مادی و ثروت اندوزی بود.

در نهایت، طی چند روز اخیر فراکسیون نسل نو در مجلس نمایندگان عراق و همچنین شورای عالی حزب با صدور بیانیه مشترکی، اختلافات جدی داخلی و انتقادات تند از رهبری را برای افکار عمومی آشکار ساختند. در نهایت چهار عضو یعنی نیمی از اعضای فراکسیون حزب در پارلمان کردستان حمایت خود را از این بیانیه اعلام کردند. کردپرس برای بررسی ابعاد اختلافات داخلی در نهضت سیاسی "نسل نو" به عنوان جوان ترین جریان سیاسی مخالف در اقلیم کردستان به سراغ دکتر "رابون معروف" از رهبران حزب و همچنین رئیس فراکسیون آن در مجلس عراق رفت. وی در این مصاحبه که در ادامه می خوانید انتقادات تندی را متوجه شاسوار عبدالواحد کرد و آشکار ساخت که از این پس راه آنان از وی جدا خواهد بود.

مشروح مصاحبه :

کردپرس: چه چیزی موجب اعتراض و ایجاد نگرانی نزد شما به عنوان نمایندگان فراکسیون نسل نو در مجلس عراق و شورای عالی حزب و موضع گیری در مقابل رهبری نهضت سیاسی نسل نو شده است؟

رابون معروف: واقعیت این است همان گونه که در بیانیه مشترک شورای عالی نسل نو و فراکسیون حزب در مجلس نمایندگان عراق تبیین کردهایم از نظر ما سه عامل اصلی، فاکتور شکست تمامی پروسه سیاسی و احزاب کلاسیک (تقلیدی) هستند. شکست سیاسی در ایجاد یک نظام حاکمیتی که در آن عدالت وجود داشته باشد و رفاه، آزادی، عزت، احترام و کرامت شهروندان تأمین شده باشد. در سرزمینی که چنین نظام سیاسی حاکم شد، شهروندان، سازمان ها و نهادهای دولتی را عامل حفظ و دفاع از حقوق خود می بینند، نه این که نهادهایی برای سرکوب و نقض کرامت انسانی و محروم کردن آن ها از حقوق مشروع و قانونی شان. سه عامل را دلیل چنین شکستی معرفی کرده ایم. اول: نبود آزادی و دموکراسی در حیات سیاسی و سازمانی. دوم: وجود هژمونی و کنترل کامل احزاب از سوی خاندان و خانواده ها به صورتی که جدا کردن حزب و خانواده ها و حزب و خاندان از هم دشوار و محال باشد. سوم: ترکیب و درهم تنیدگی حزب و تجارت.

در دوره ای تجارت و بازرگانی، بخشی از حزب و فعالیت های حزبی بود. به نحوی که احزاب دارای شرکت های تجاری بودند و این شرکت ها بخشی از احزاب محسوب می شدند. هم اکنون تجارت با احزاب چنان در هم تنیده شده است که حزب،، تبدیل به شاخه ای از شرکت های بزرگ شده است و نه این که شرکت ها بخشی از حزب باشند. ما امیدوار بودیم در تأسیس نهضت سیاسی نسل نو یک پارادیم و مدل سیاسی جدید و مدرن ایجاد کنیم که هم دمکرات باشد و هم در آن سیاست و تجارت به طور کامل از هم سوا شوند. یعنی حزب و تجارت به عنوان دو مقوله جداگانه تعریف گردند و هر کدام در جایگاه خاص خود قرار گیرند و هژمونی یک خانواده بر نهضت سیاسی نسل نو و انحصارطلبی در آن، حرام و ممنوع باشد. اما با صراحت و شفاف اعلام می کنم که هم اکنون نهضت سیاسی نسل نو تحت تأثیر و سوءاستفاده از سوی رهبر آن یعنی شاسوار عبدالواحد قرار دارد و وی، این نهضت سیاسی را از دمکراسی تهی ساخته و پرنسیپ های دمکراتیک را در آن پایمال کرده است. همچنین مرکز تصمیم گیری در یک شخص و آن هم رهبری نسل نو خلاصه شده است. از سوی دیگر؛ خانواده وی و نهضت نسل نو چنان با هم ادغام شده اند که هم اکنون هیچ کس قادر نیست خانواده شاسوار عبدالواحد و نهضت نسل نو را از هم تفکیک کند. حزب و تجارت نیز طوری از سوی رهبری نسل نو در هم تنیده شده اند که به صورت شفاف برای ما که در رأس نهضت هستیم، وضعیت آشکار و مشخص شده است که شاسوار عبدالواحد نسل نو را فقط در راستای تأمین اهداف تجاری خود می خواهد، نه برای اصلاحات و تغییرات ریشه ای در نظام سیاسی اقلیم کردستان و بهبود معیشت و تأمین رفاه شهروندان.

کردپرس: چه عوامل و دلایلی وضعیت و شرایط را به سمت و سویی بردند که شما به عنوان فراکسیون نسل نو در مجلس عراق و نیمی از اعضای فراکسیون حزب در پارلمان کردستان و همچنین اکثریت شورای عالی، تصمیم به اعلام این نگرانی و اعتراض ها برای افکار عمومی گرفتید؟

رابون معروف: قبل از هر چیز ما بر این عقیده هستیم که سیاست از اساس امری عمومی و مرتبط با افکار عمومی است نه امری خصوصی. بدین معنی که ما در مقابل افکار عمومی دارای مسئولیت اخلاقی و سیاسی هستیم. به نوعی که باید واقعیات را برای افکار عمومی تبیین کنیم. ما مسئول این مهم هستیم که افکار عمومی از رویدادهای پشت پرده آگاه باشند. به همین دلیل، هنگامی که ما به قطعیت رسیده ایم بر این باوریم که باید افکار عمومی نیز از واقعیات اطلاع یابند که رهبر نهضت سیاسی نسل نو از تأسیس این حزب دارای چه اهدافی است و قصد دارد نسل نو را به کدام سمت و سو ببرد و نهادها و سازمان های آن را چگونه و در چه راستایی به کار گیرد تا اهداف شرکت های خصوصی خود را در کسب درآمد های میلیون دلاری برای خود و خانواده اش تحقق بخشد.

همچنین باید افکار عمومی از این واقعیات اطلاع یابند، در حالی که رهبر نهضت نسل نو ادعای دموکراسی و آزادی را دارد، اما دموکراسی و آزادی در نهضت سیاسی تحت رهبریش تا پایین ترین سطوح آن مشاهده نمی شود و به صفر رسیده است. به همین دلیل بر این عقیده ایم که افکار عمومی باید از این واقعیات اطلاع یابند.

تصمیم گیری ما برای آگاه ساختن افکار عمومی از واقعیات، زمانی بود که دیگر هیچ امیدی برای اصلاح و بهبود وضع موجود باقی نماند. نیت واقعی رهبر نسل نو برای ما آشکار شد. وی به جز ثروت اندوزی برای خود و خانواده اش هیچ هدف دیگری را در سیاست پیگیری نمی کند. شاسوار عبدالواحد به دنبال آن است که حزب و همه شاخه ها و نهادهای سیاسی وابسته به نسل نو را در راستای تأمین منافع خود و خانواده اش به کار گیرد و این نیز عامل و دلیل اصلی تصمیم گیری ما برای شکستن سکوت بود و این که واقعیات را برای افکار عمومی آشکار سازیم.

کردپرس: شاسوار عبدالواحد رهبر نهضت نسل نو در واکنش به اعتراض و ابراز نگرانی شما به عنوان فراکسیون های پارلمانی و شورای عالی حزب، گفت "حزب دمکرات و اتحادیه میهنی در حال اجیر کردن اعضای نهضت هستند" ارزیابی شما از این واکنش چیست و آیا اعتراضات داخلی نسل نو ارتباطی به دو حزب مذکور دارند؟

رابون معروف: این نوع از موضع گیری و واکنش به دگراندیشی و تفاوت آرا و انتقاد و اعتراضات داخلی نسل نو، موضعی شنیع و زشت است و حاکی از استیصال و درماندگی سیاسی است. هنگامی که هم حزبی ها به عملکرد و نوع تعامل رهبری با بدنه حزب انتقاد داشته باشند و وی در پاسخ، به فرافکنی و دروغ پردازی و بهتان پناه ببرد؛ زشت ترین عمل و واکنش را داشته است. واقعیت این است که به اعتقاد ما، حزب دمکرات و اتحادیه میهنی عامل و مسئول تمامی فاجعه ها و مصیبت هایی هستند که اقلیم کردستان به خود دیده است. افزون بر این، بە عقیده ما، اگر رهبری نهضت نسل نو، جرئت و اراده این را دارد حزبی تشکیل دهد که تنها اهداف آن تجارت و ثروت اندوزی میلیون دلاری باشد، مقصر این وضعیت در درجه اول، حزب دمکرات و اتحادیه میهنی هستند که طی 28 سال گذشته، چنان سیستم سیاسی ای را ایجاد کرده اند که یک بازرگان این گونه جسارت کند و یک حزب سیاسی را فقط و فقط در راستای جمع آوری مال و ثروت اندوزی برای خود و خانواده اش و تحقق اهداف شخصی تأسیس کند. نه تنها اعتراضات ما ارتباطی با مداخله های حزب دمکرات و اتحادیه میهنی در نهضت نسل نو ندارد، بلکه ‌ معتقدیم این دو حزب از اساس عامل ایجاد وضعیتی هستند که هم اکنون شاهد آن هستیم و مصائبی که بر سر مردم ما آمده است. بر خلاف این ادعا اهداف ما پایان دادن به حاکمیت پارتی و یکیتی و وضعیتی است که در آن یک بازرگان حریص چنان شجاعتی پیدا کند که سیاست و تجارت را با هم درآمیزد.

کردپرس: آیا گفتگویی برای رفع نگرانی های شما در نهضت نسل نو انجام شده است و نتایج آن چه بوده است؟

رابون معروف: بله. اعلام و آشکار کردن انتقادات و نگرانی ها از سوی ما برای افکار عمومی پس از کشمکش بسیار زیاد و ادامه دار داخلی بود. در نهایت به این اجماع رسیدیم که شاسوار عبدالواحد کمترین اعتقادی به حداقل آزادی های سازمانی و حزبی ندارد و تعامل با وی در یک فضای آزاد و دمکرات نزدیک به محال است.

کردپرس: پیش‌بینی می کنید که اختلافات داخلی در نهضت سیاسی نسل نو افزایش یابد و در نهایت به انشعاب در حزب بیانجامد؟

رابون معروف: نتیجه گیری ما این است که به هیچ عنوان هیچ پروژه مشترک سیاسی میان ما و شاسوار عبدالواحد باقی نمانده است و آینده سیاسی ما به شاسوار عبدالواحد گره نخورده است و این پایان حیات سیاسی ما نیست و ما در حال احیا رویکرد، فرهنگ و مانیفست سیاسی ای هستیم که نهضت نسل نو را بر پایه های آن ها تأسیس نمودیم. هر چند از نظر ما حزب پرستی بخشی از فرهنگ عشیره ای است، اما به عنوان پروژه سیاسی و سنت سیاسی، ما بر اعتقادات و باورهای سیاسی خود پافشاری می کنیم و به این نتیجه قطعی دست یافته ایم که هیچ رابطه و آینده ای با شاسوار عبدالواحد نخواهیم داشت و این موضوع از نظر ما پایان یافته تلقی می شود.

کردپرس: با وضعیتی که توصیف کردید، آینده و سرنوشت اپوزیسیون سیاسی در اقلیم کردستان را چگونه ارزیابی می کنید؟

رابون معروف: به این امر اذعان دارم که وضعیت اپوزیسیون و اپوزیسیون بودن در اقلیم کردستان در مقابل نظام سیاسی ستمکار کنونی که در انحصار دو حزب و خاندان است، خوب نیست. اما ما به عنوان گروهی جوان به خود اطمینان داریم که خواهیم توانست اصلاح وضعیت موجود را رهبری کنیم و در مقابل افکار عمومی کردستانی و جامعه جهانی اعلام می کنیم که به عنوان یک جریان اپوزیسیون با هدف غایی پایان دادن به حاکمیت حزب دمکرات و اتحادیه میهنی به فعالیت و مبارزات خود ادامه خواهیم داد و به جز پایان دادن به حاکمیت این دو حزب، ایجاد یک نظام سیاسی عدالت محور برای مردممان است که ‌در آن عزت و کرامت شهروندان حفظ شود و مساوات و رفاه مادی و معنوی برای آن ها تحقق یابد و این هدف غایی ما می باشد.

*مصاحبه : حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 109273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha