به گزارش کردپرس، بارشهای گسترده و جاری شدن سیلاب در سطح کشور، افزایش حجم و تراز دریاچه ارومیه را در پی داشت. این مورد اما از سوی معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور "احیای دریاچه ارومیه" خوانده شد و انتقادات فراوانی را در پی داشت.
به گفته عیسی کلانتری، دولت با احتساب بهای دلار در سالگذشته، تاکنون حدود یک میلیارد دلار برای احیای دریاچه ارومیه خرج کرده است.
وی اظهار داشت: اگر دولت روحانی نبود، دریاچه ارومیه خشک میشد و قابلیت احیا را از دست میداد. این دریاچه با اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه، مرحله به مرحله به تراز اکولوژیک نزدیک می شود و در صورت تکمیل شدن پروژه هایی اجرایی مانند کانال انتقال آب و انتقال پساب تصفیه شده، تراز دریاچه تا سال ۱۴۰۷ به ١٢٧۴٫١ متر خواهد رسید که در این شرایط میزان آب آن ۱۴ و نیم میلیون متر مکعب خواهد شد و در نتیجه، شرایط برای برگشت جانداران موجود در آن از جمله آرتمیا فراهم می شود.
اما علیرغم این هزینه کلان، در حال حاضر این باران و سیلاب بود که دریاچه ارومیه را به وضع پر آب کنونی با حجم 4 میلیارد متر مکعب رساند.
با باران های سیل آسای بهاره دریاچه ارومیه جانی تازه گرفت. افزایش حجم بارندگی بههمراه رهاسازی آب تعدادی از سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه در استانهای آذربایجان غربی، لایروبی بستر تمام رودخانههای منتهی به دریاچه باعث شد ارتفاع و حجم آب افزایش یابد.
اما اکنون که سطح تراز دریاچه با بارش ها و رها سازی آب افزایش یافته است، نقش ستاد احیا در این میان چیست؟
به گفته مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه؛ پنجاه درصد اعتبارات ستاد احیا تا امروز برای پروژه هایی خرج شده که یک قطره آب را هم وارد دریاچه نکردهاست.
انتقاد از عملکرد مالی ستاد احیای دریاچه ارومیه/ دریاچه ارومیه هنوز احیا نشده است
عملکرد این ستاد تا کنون مورد انتقاد برخی از مسئولین و نمایندگان مجلس در آذربایجان غربی بوده است. آن ها خواستار شفاف سازی نحوه هزینه کرد اعتباراتی هستند که به بدنه ستاد احیا از سوی دولت تزریق شده است و معتقدند که اعتبارات این ستاد بدون کار کارشناسی و در محیطی خارج از برنامه های احیای دریاچه ارومیه صرف می شود.
اخیرا نماینده اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاهها بیان کرد: مدیری که به بهانه احیای دریاچه ارومیه بودجه فراوانی را گرفته ولی با پول آن صندلی خریده و سالن جلسات ساخته و در نهایت هم باران دریاچه را احیا کردهاست، باید جوابگو باشد.
در همین خصوص روح الله حضرت پور طلاتپه نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز بر لزوم شفافسازی در خصوص نحوه هزینهکرد اعتبارات اختصاص یافته به احیای دریاچه ارومیه تاکید دارد و معتقد است: ستاد احیای دریاچه ارومیه مبالغی که به این ستاد اختصاص داده شده را بدون هیچ کار کارشناسی هزینه میکند.
اعلام احیا شدن دریاچه ارومیه صدای بهادری دیگر نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی را نیز درآورد.
او در صحن علنی مجلس با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه هنوز احیا نشده، خطاب به وزرای نیرو و جهاد کشاورزی گفت: دریاچه ارومیه هنوز احیا نشده و اطلاعات غلط به مردم میدهند. به دلیل بارندگیها سطح تراز آب بالا آمده و برای احیای دریاچه آب باید سطح آب دریاچه سه متر بالا بیاید. باید پروژههای ستاد احیا با سرعت بیشتری ادامه یابد.
مدیر دفتر برنامه ریزی ستاد احیا: عملکرد ستاد احیا دریاچه ارومیه شفاف است
اما در لابه لای انتقاداتی که کم و بیش از عملکرد مالی ستاد احیا دریاچه می شود، مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه معتقد است؛ سیاست عملکرد ستاد احیا شفافیت است. تمامی قراردادهای امضا شده در سایت سازمان برنامه بودجه موجود است و مشخص است از هر دستگاهی ما چقدر دریافت اعتبار داشتیم.
مسعود تجریشی در گفت و گو با فارس گفته بود؛ بارگذاری اطلاعات در سایت ستاد احیای دریاچه ارومیه مسئله سادهای است، ما با دانشگاه شریف قرارداد بستیم که گزارشهای نهایی موجود که امکان بارگذاری دارند و نهایی شده در این دامنه بارگذاری کند و از 500 گزارش نهایی شده، 100 گزارش برگزیده در سایت قرار داده شود اما این سایت دچار مشکلات فنی است که به زودی حل میشود، البته در کنار این سایت، مابقی گزارشها در کتابخانه دانشگاه بارگذاری میشود.
وی افزود: برخی لایههای اطلاعاتی عملکرد ستاد احیا نیز در سایت دولت بارگذاری شده است، بنابراین سیاست ما بر است به صورتی که اگر کسی بخواهد اطلاعات بگیرد از سایت دانشگاه بتواند استفاده کند و برای اطلاعات کارشناسان ها هم دامنه دیگری فعال است.
نتیجه سازمان بازرسی کل آذربایجان غربی در خصوص شفافسازی بودجههای کلان احیای دریاچه ارومیه چه شد؟
سال گذشته نیز نماینده مهاباد و نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با کردپرس گفت: متاسفانه ستاد احیاد دریاچه ارومیه به محلی برای حقوق مزایای افرادی تبدیل شده که تا کنون حتی یک بار هم از استان آذربایجان غربی دیدن نکرده اند و از نزدیک با وضعیت این استان آشنایی ندارند. این افراد بهتر است در خصوص پولهای کلانی که به نام ستاد احیای دریاچه ارومیه اخذ می کنند اما آن را در ماموریت های خارج از کشور یا حقوق و مزایای افرادی در دانشگاه شریف هزینه می کنند، پاسخگو باشند.
نادر قاضی پور نیز نماینده ارومیه در خصوص عملکرد ستاد احیای دریاچه اعلام کرد: ستاد احیای دریاچه ارومیه، ستادی ناموفق است که بنده آن را ستاد مرگ آذربایجان نامگذاری کردهام، متاسفانه برخیها در پایتخت از ساختمانهای مجلل و شیشهای اقدام به تصمیمگیری نسبت به احیای این دریاچه میکنند که به نوعی میتوان گفت نتایج این اقدام فقط شکست برنامههای ستاد احیای دریاچه ارومیه را به دنبال داشته است.
به گفته قاضی پور؛ از دو سال گذشته سازمان بازرسی کل استان وارد عمل شده و در حال اجرای اقدامات مقتضی نسبت به شفافسازی صرف بودجههای کلان احیای دریاچه ارومیه است.
نظر شما