اغلب خبرهایی که در جریان مبارزه با داعش شنیده و یا خوانده ایم روایت های معمول از اخبار جنگ بوده است اما اتفاقاتی نیز وجود داشت استه که معمولا پس از پایان جنگ ها بیان می شود. کردها یکی از اقوامی بودند که مورد هجوم مستقیم داعش قرار گرفتند. کردهای ایزدی در شنگال با بی رحمانه ترین رفتار داعش مواجه شدند و شهر کردنشین کوبانی در سوریه پس از ماهها محاصره توسط داعش، با کمک ائتلاف ضدداعش آزاد شد. اما مقاومت این شهر چنان شهرت یافت که به مقاومت مردم استالینگراد شوروی در مواجهه با آلمانها مقایسه می شد. اکنون که شعله جنگ با داعش خاموش و یا بهتر بگوییم فروکش کرده، بازماندگان این جنگ داستان هایی از رشادت، ترس و حماسه برای گفتن دارند.
آزاد جندی 35 ساله که یکی از کردهای ساکن انگلیس بوده مانند بسیاری از کردهای ساکن اروپا وقتی می بیند که هم نژادهایش هدف حمله بی امان داعش قرار گرفته اند زندگی در اروپا را رها کرد تا برای مقابله با دشمن قسم خورده به اقلیم کردستان باز گردد. اما او آن طور که برای روزنامه سان اسکاتلند تعریف کرده، ترجیح داد به مناطق کردنشین سوریه برود و در کوبانی از پیشروی داعش جلوگیری کند. او کتابی هم درباره حماسه تک تیراندازان کرد به زبان انگلیسی به نگارش در آورده است.
وی در این نبردها بارها با مرگ روبه رو بوده است اما می گوید هیچ وقت دوست نداشته است که داعش او را اسیر کند و سپس او را در برابر دوربین سر ببرند و فیلم کشته شدن وی در یوتیوب به نمایش گذاشته شود. برای همین او که سه اسلحه برای مسافت های مختلف و به جهت از پای در آوردن داعشی ها همراه خود داشت، همواره برای هر کدام از سلاح هایش یک فشنگ تمیز کنار گذاشته بود تا به قول وی اگر با خطر دستگیر شدن توسط داعش روبه رو شد، با یکی از این گلوله ها خود به زندگیش پایان دهد. اما او خوش شانس بود که زنده به انگلیس باز گردد.
جنگجوی سابق نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg می گوید که تنها او نبوده که نمی خواسته زنده به دست داعش بیفتد. او داستان اندوهناکی از محاصره شدن 12 تن از نیروهای زن کرد در سوریه موسوم به یگان های مدافع زنان تعریف می کند که به محاصره 600 تن از نیروهای داعش در آمده بودند.
باورکردنی نبود؛ جنگجویان زن کرد سوریه که نمی خواستند زنده به دست داعش بیفتند همزمان نارنجک هایشان را منفجر کردند و او از دیدن صحنه بعد از رفتن به آن ساختمان تاسف می خورد. نیروهای زن کرد نمی خواستند زنده به دست داعش بیفتند و مورد آزار قرار گیرند.
جندی می گوید از کشتن آدمها لذت نمی برد حتی اگر داعش باشند اما وقتی دید که جان هزاران شهروند کرد در خطر است و داعش در کمین آنهاست، زندگی در غرب را رها کرد. تعداد زیادی از شهروندان انگلیس نیز به نیروهای کرد پیوستند. اما او خوش شانس بود که زنده ماند زیرا تاکنون شش تن از اتباع انگلیس که به کردها پیوستند تا با داعش مبارزه کنند جان خود را از دست داده اند و آنهایی هم که به انگلیس بازگشته اند باید محاکمه شوند. تاکنون کسی به سراغ او نیامده است.
او داستان های دیگری هم برای تعریف کردن دارد. جندی می گوید نیروهای کرد سوریه در برخی از مواضع نیروهای داعش مواد مخدر پیدا کرده اند آنها موادی از قبیل هروئین، کوکائین و آمفتامین در پناهگاه های آنها پید کردند. جندی می گوید این مواد به آنها کمک می کرد که مدت زمان زیادی بیدار بمانند و بجنگند.
داستان داعش و پیامدهای آن تمامی ندارد. همین چند روز پیش بود که ولادیمیر ویلگنبرگ، خبرنگار حوزه جنگ در خاورمیانه گزارشی از خودکشی افرادی تهیه کرد که بعد از اتمام جنگ با داعش دچار افسردگی شده اند. او نوشت: این خودکشی در میان کسانی اتفاق می افتد که از کشورهای غربی به سوریه آمدند و در کنار کردها با داعش مبارزه کردند. آنها بعد از بازگشت به کشورهایشان دچار افسردگی شده اند. وی می گوید خودکشی حداقل 6 تن از این افراد بر اثر افسردگی ثابت شده است.
داعش در حال حاضر منطقه خاصی را تحت کنترل ندارد و ابوبکر البغدادی، خلیفه خودخوانده داعش هم همین چند روز پیش در ویدیویی به شکست داعش اعتراف کرد. اما به این معنی نیست که داعش به طور کلی از بین رفته است. مایکل نایتس، پژوهشگر مسائل خاورمیانه شب گذشته به نقل از منابعی از حاکم شدن شبانه نیروهای داعش در برخی مناطق مرکزی عراق خبر داد. کردهای سوریه هم می گویند هنوز راه درازی در پیش دارند تا هسته های مخفی این گروه را از بین ببرند.
در پایان هم باید به آزار کردهای ایزدی اشاره کرد که هنوز از سرنوشت تعداد زیادی از آنها خبری در دست نیست. شاید بتوان گفت که داستان به اسارت گرفتن زنان و دخترکان ایزدی و سوء استفاده از آنها به عنوان برده جنسی دردناکترین داستانی باشد که گروه خشن داعش آفریده است.
نظر شما