رابطه غرب با کردها بویژه اتحادیه اروپا و آمریکا همواره محل مناقشه میان کارشناسان بوده است. برخی یادآوری می کنند که غرب در سال های اولیه قرن 20 به کردها در ترکیه قول داد کیان مستقلی برای آنها در نظر بگیرند اما آنها زیر قولشان زدند. موارد دیگری هم ذکر می کنند که غرب و بویژه آمریکا در مقاطع حساسی حمایت از کردها را در منطقه قطع کرده است و در نتیجه فعالیت های آنها نتیجه ای در بر نداشته است. این دسته از محققان به قطع حمایت آمریکا از کردهای عراق در دهه 1970 میلادی و شورش کردها و شیعیان عراق در دهه 1990 میلادی و نیز اعلام بی طرفی آمریکا در جریان تصرف کرکوک از سوی نیروهای عراقی در 16 اکتبر 2016 اشاره می کنند که نیروهای پیشمرگ مجبور شدند تمام مناطق مورد مناقشه را که در طی جنگ با داعش به دست آورده بودند به نیروهای عراقی واگذار کنند.
همپیمانی چهار ساله کردهای سوریه و آمریکا هم سست به نظر می رسد. آمریکا در جریان حمله ترکیه سال 2018 به منطقه کردنشین عفرین در شمال غرب سوریه سکوت را برگزید و هم اکنون هم بر سر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه با ترکیه مذاکره می کند. نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه گفته است نیروهای کرد نباید در این منطقه حضور داشته باشند.
روند صلح کردهای ترکیه با آنکارا هم که در سال 2015 قطع شده امیدی به از سر گیری آن نیست. تحلیلگران حوزه مسائل ترکیه بر این باورند کشورهای غربی از جمله کشورهای حوزه اروپا و نیز ایالات متحده آمریکا همپیمانی با ترکیه عضو ناتو را بر تلاش برای بهبود وضعیت کردها ترجیح می دهند.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی این موضوعات با تد گالن کارپنتر، پژوهشگر حوزه مسائل دفاعی و سیاست خارجی در اندیشکده کاتو مصاحبه کرده است. دکتر تد کارپنتر بر این باور است که نه آمریکا و نه کشورهای غربی به دنبال خیر و صلاح کُردها نیستند و از آنها به عنوان ابزار استفاده می کنند.
وی در مورد رابطه آمریکا با کردهای سوریه پس از شکست گروه تروریستی داعش در مناطق شمال و شرق سوریه که با همپیمانی میان کردها و آمریکا ممکن شد گفت: « حالا که داعش در سوریه شکست خورده است نشانه های سردی روابط میان کردهای سوریه و آمریکا ظاهر شده است. نیروهای کرد سوریه متحد مفیدی برای جنگ با داعش بودند اما روابط نزدیک آمریکا با کردهای سوریه باعث پیچیده شدن رابطه آمریکا با ترکیه متحد عضو ناتوی واشنگتن می شود. این که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا کردها را مورد تکریم قرار داده زیاد ارزشی ندارد و شاید هم هیچ ارزشی ندارد.»
نویسنده 12 کتاب درباره مسائل سیاست خارجی و دفاعی تاکید کرد که « رهبران آمریکا هیچ گونه تلاش جدی نخواهند کرد تا به کردها برای تاسیس یک منطقه مستقل در شمال سوریه کمک کنند.»
دکتر کارپنتر درباره عدم دخالت اروپا و آمریکا برای حل مسئله کردها در ترکیه به کردپرس نیز گفت: « نه اتحادیه اروپا و نه آمریکا نمی توانند ترکیه را مجبور کنند با کردها صلح کند. شواهدی هم وجود دارد که در واقع، آنها تلاش نمی کنند تا میان دولت ترکیه و کردها صلح دائمی برقرار شود.»
پژوهشگر انستیتو کاتو درباره سیاست کلی آمریکا پیرامون کردها گفت که « کردها هم در سوریه و هم در عراق ابزار سیاسی و نظامی مفیدی برای آمریکا علیه صدام حسین و بشار اسد بودند اما واشنگتن تمایل کردها برای استقلال را خواسته ای غیرمفید، مخرب و تهدیدی برای یکپارچگی خاک کشورهای سوریه، عراق و ترکیه می داند. رهبران آمریکا از این ایده حمایت نخواهند کرد.»
پژوهشگر ارشد مسائل سیاسی به موضع روسیه در قبال کردها هم اشاره کرد و گفت: « سخت بتوان موضع روسیه را در قبال کردها تبیین کرد. در مورد رویکرد روسیه نسبت به ترکیه و مسئله کردها باید گفت که مسکو نیز در مورد ایجاد کیان مستقل برای کردها قائل به قربانی کردن کردها است.»
وی هشدار داد کردها نباید به ابرقدرتها اطمینان کنند زیرا به گفته وی « ایالات متحده آمریکا و دیگر قدرت های بزرگ جهان بارها از کردها به عنوان همپیمان استفاده کرده اند اما هر زمان که مناسب بوده به آنها خیانت کرده اند. ایالات متحده آمریکا هم در این مقطع کنونی همین رویکرد را دنبال می کند و تعامل با ترکیه، عراق و حتی سوریه را بر کردها ترجیح می دهد.»
مصاحبه: اشرف بیننده
کد خبرنگار: 40101
نظر شما