تاثیر جابجایی قدرت در خانواده بارزانی بر وضعیت اقلیم کردستان

سرویس جهان- المانیتور نوشت: مسرور بارزانی، رییس سرویس اطلاعات و امنیت اقلیم کردستان که مرد پشت پرده بوده، برای موفقیت در دولت داری به کمک نیچروان بارزانی پسر عموی خود نیاز خواهد داشت.

روز گذشته نمایندگان پارلمان اقلیم کردستان عراق در جلسه ای به ریاست والا فرید، اولین رییس پارلمان زن در این منطقه پست ریاست اقلیم کردستان را دوباره احیا کردند. این پست بعد از این که مسعود بارزانی، رییس سابق اقلیم کردستان به دنبال اتفاقات بعد از برگزاری رفراندوم در سال 2017 کناره گیری کرد معلق شده بود. همه پرسی اقلیم کردستان با مخالفت های شدید بغداد، ترکیه، ایران و ایالات متحده آمریکا روبه رو شد و زمینه را برای اقدام نظامی نیروهای عراقی در جهت بازپس گیری مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک از کردها فراهم کرد. از آن زمان تاکنون، نیچروان بارزانی، داماد و برادرزاده مسعود بارزانی همزمان به عنوان نخست وزیر اقلیم کردستان، وظایف ریاست اقلیم کردستان را بر عهده داشته است.

چرا این موضوع اهمیت دارد؟ احیای پست ریاست اقلیم کردستان برای تشکیل دولت جدیدی اقلیم کردستان که انتخابات پارلمانی آن در سپتامبر 2018 برگزار شده اهمیتی حیاتی دارد. پارلمان اقلیم کردستان روز گذشته تصمیم گرفت که به جای عموم مردم خود رییس اقلیم کردستان را انتخاب کند.

(مسعود) بارزانی قبلا به صورت مستقیم و با رای مردم به عنوان ریاست اقلیم کردستان و در پی تغییر قانون ریاست اقلیم کردستان انتخاب می شد. دو حزب عمده رقیب حزب بارزانی به نام های جنبش تغییر و اتحادیه میهنی با تاکید بر این که این گونه انتخاب ریاست اقلیم کردستان قدرت زیادی را در اختیار بارزانی قرار می دهد مخالف انتخاب مستقیم ریاست اقلیم کردستان و خارج از اراده پارلمان بودند.

هنوز معلوم نیست که نخست وزیر(مسرور بارزانی) و یا رییس اقلیم کردستان( نیچروان بارزانی) میراث دار قدرت ریاست اقلیم کردستان را که در اختیار مسعود بارزانی بود خواهند بود. بلال وهاب، پژوهشگر مسائل کردی در اندیشکده واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک، درباره نحوه انتخاب ریاست اقلیم کردستان و خلا ایجاد شده به دلیل نبود قانون اساسی در این منطقه به المانیتور گفت: « باید بعد از هر بار برگزاری انتخابات در اقلیم کردستان سیستم سیاسی مورد بازبینی قرار گیرد تا با صحنه سیاسی موجود در اقلیم کردستان تطابق پیدا کند.»

نیچروان بارزانی یا مسرور بارزانی: بدیهی است با توجه به این که مسعود بارزانی، عموی نیچروان قبلا مسئله انتخاب ریاست اقلیم را با دو حزب اتحادیه میهنی و جنبش تغییر یکسره کرده و دو معاون رییس اقلیم کردستان را به این دو حزب واگذار کرده است، رییس بعدی اقلیم کردستان نیچروان بارزانی خواهد بود. مسرور بارزانی، پسر مسعود بارزانی و رییس کنونی سازمان اطلاعات و امنیت اقلیم کردستان عراق بر اساس تصمیم سیستم موجود در حزب دموکرات کردستان مقام نخست وزیری را در اختیار خواهد داشت. سوال این است که کدام یک از این دو بارزانی برتری خواهند یافت؟

نفت و اسلحه: پارلمان اقلیم کردستان همچنین تصمیم گرفته است که تمام قدرتی را که در اختیار مسعود بارزنی بود در اختیار نیچروان بارزانی قرار دهد. این تصمیم بدان معنی است که فرماندهی نیروهای مسلح در اقلیم کردستان که یکی از ستون های نفوذ در این منطقه است، در اختیار نیچروان بارزانی خواهد بود.

نفت و انرژی یکی از مهمترین منابع درآمدی در اقلیم کردستان و نیز ابزار جلب حمایت مردم در این منطقه است. نیچروان بارزانی از ابتدا این بخش را بنیاد نهاده و اقدام به امضای توافقاتی با شرکت های عظیم نفتی جهان و اخیرا روسیه کرده است. گفته می شود رییس بعدی اقلیم کردستان عراق قصد دارد از طریق ابقای آشتی هورامی، وزیر منابع طبیعی دولت اقلیم کردستان که فرد نزدیکی به وی است، نفوذ و کنترل خود را همچنان بر حوزه نفت و انرژی در اقلیم کردستان حفظ کند. با این حال، مسرور بارزانی، پسر عموی نیچروان به دنبال تزریق خون تازه ای به رگ های دولت اقلیم کردستان است. اما اینجا یک استثنای برجسته وجود دارد و آن حفظ موقعیت صفین دزه ایی، سخنگوی فعلی دولت اقلیم کردستان است که تحصیل کرده انگلیس بوده و نماینده خاندان بزرگ دزه ایی در دولت است. از او به عنوان وزیر خارجه جدید اقلیم کردستان یاد می شود.

اتحادیه میهنی و جنبش تغییر نیز به دنبال پست های مهم بعدی مانند وزارت دارایی اقلیم کردستان هستند. قباد طالبانی، معاون فعلی نخست وزیر اقلیم کردستان از حزب اتحادیه میهنی در سمت خود ابقا خواهد شد. به نظر نمی رسد کابینه جدید قبل از اتمام ماه رمضان معرفی شود.

در آینده چه خواهد شد؟ مسرور بارزانی به عنوان رییس دستگاه جاسوسی اقلیم کردستان که توسط هواداران خود احاطه شده بیشتر در سایه حرکت کرده است. او اکنون باید به هنر تعامل و تصالح مجهز شود و برای این کار به نیچروان بارزانی پسر عموی خود نیاز خواهد داشت. حفظ خانواده بارزانی همیشه بر رقابت های شخصی اولویت داشته است بنابر این نباید منتظر از پشت خنجر زدن آنها به هم باشیم. به احتمال زیاد، مناقشه با دو حزب اتحادیه میهنی و جنبش تغییر مانعی برای در پیش گرفتن مسیری برای داشتن دولتی پاک و ایجاد جبهه ای واحد در برابر بغداد خواهد بود.

منبع: المانیتور

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 110076

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha