به گزارش کردپرس؛ با نزدیک شدن به فصل برداشت محصولات زراعی در استان کردستان، دغدغه های کشاورزان نیز افزایش می یابد. این دغدغه ها در نشست نمایندگان کشاورزان دهگلانی با نماینده شهرستان های دهگلان و قروه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بی رغبتی کشاورزان به تحویل گندم/پلمپ شدن انبارهای گندم
پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم از جمله دغدغه هایی بود که شاید بتوان به عنوان تیتر این نشست از آن نام برد.
به گفته «جمال مرادی»، رئیس هیئت اجرایی خانه کشاورز، قیمت بالای تولید و قیمت پایین خرید تضمینی گندم و همچنین کلزا از کشاورز آنقدر نامتناسب است که کشاورز دیگر رغبتی برای کشت این محصول در سال بعد ندارد.
موضوعی که نماینده بنیاد گندمکاران استان و شهرستان نیز به آن اشاره کرد و این موضوع را اصلی ترین دغدغه کشاورزان عنوان کرد.
به گفته «رستمی»، کشاورزان رغبتی به فروش گندم خود با این نرخ پایین به دولت را ندارند و آنها را انبار می کنند و از سویی دیگر دولت نیز این انبارها را پلمپ می کند.
وی با غیر قانونی خواندن این کار گفت: ما هیچ یارانه ای در بخش کشاورزی نداریم و با این نرخ پایین خرید تضمینی از سوی دولت، در صورت عدم تمایل، کسی نمی تواند مرا مجبور به تحویل گندم کند.
توزیع فله ای کود در میان کشاورزان
در حالی که در فصل کوددهی محصولات کشاورزی قرار داریم، کارخانجات پتروشیمی اقدام به توزیع کود به صورت فله ای در میان کشاورزان کرده اند که این اقدام، مورد اعتراض نماینده کشاورزان بود.
نماینده بنیاد گندمکاران استان و شهرستان با بیان اینکه کارخانجات پتروشیمی، کودها را به صورت فله ای در اختیار کشاورزان قرار می دهند، تصریح کرد: پتروشیمی موظف است کودها را به صورت کیسه ای تحویل دهد نه اینکه قاطی شن و خاک کرده و هزینه کیسه ها را هم از کشاورز بگیرد.
توجه به مدیریت منابع آبی و خاکی شهرستان
"ورود دیر هنگام تکنولوژی به دهگلان یک شانس بود!" . اینها گفته های «محمد نادری» در انتقاد از مدیریت آبخیزداری بود.
به اعتقاد وی، در توسعه پایدار باید اقتصاد، اجتماع و محیط زیست باید به گونه ای با هم در ارتباط باشند که هر سه مولفه حفظ شوند و این توسعه در ایران ناپایدار است و توسعه ناپایدار نیز خیانت به نسل آینده است.
این نماینده کشاورزان خواستار پیگیری جذب بودجه های جهشی به صورت خاص برای حوزه آبخیزداری شد تا بدین وسیله مانع از رانش و فرونشست زمین در این منطقه شد.
«نادری» در ادامه پیشنهاد راه اندازی آزمایشگاه خاک با همکاری دولت را در این نشست داد و آن را برای شهرستان بسیار ضروری دانست.
توجیه وی برای این پیشنهاد این بود که کشاورز نمی داند برای خاکش کدام نوع کود مناسب تر است که این آزمایشگاه از یک سو می تواند به کشاورز مشاوره مناسب دهد و از سویی دیگر باعث اشتغالزایی هم خواهد شد.
صنایع تبدیلی را دریابید!
«میرکی» یکی دیگر از نماینده کشاورزان بود که در این نشست بر روی ضعف شهرستان در صنایع تبدیلی زوم کرد.
به گفته این کشاورز، آنچه که از فروش محصولات نصیب کشاورز می شود تنها حق کارگری هست و زحمت!
وی خواستار حمایت نماینده مجلس و دولت از صنایع تبدیلی چه در سطح استانی و چه شهرستانی در کردستان شد.
وی معتقد است، توسعه صنایع تبدیلی باعث ایجاد سود، درآمد و اشتغالزایی خواهد شد و کشاورز هم قادر خواهد بود از فرا تولید محصولات خود بهره بیشتری ببرد.
چرا در حوزه پایاب هیچ کاری انجام نمی شود؟
آخرین دغدغه و موضوع مربوط به بحث همیشگی تخصیص آب بود. این سوال مطرح شد که با وجود خبرهای خوش در زمینه تخصیص آب به شهرستان و همینطور با توجه به بارندگی های مناسب اخیر و سرریز شدن سدها، چرا سدها هنوز بسته اند و هیچ اتفاقی در حوزه پایاب سد نیفتاده است؟
گفته کشاورزان این بود که آب هست اما نمی توانیم از آن استفاده کنیم! چرا در حوزه پایاب هیچ کاری انجام نمی شود؟
خواسته نماینده مجلس از رئیس جمهور
پس از شنیدن دغدغه های کشاورزان، نوبت به نماینده شهرستان های دهگلان و قروه در مجلس رسید تا به تک تک این سوالات پاسخ دهد.
«علیمحمد مرادی» با اشاره به گرفتن تخصیص 23.5 میلیون مترمکعبی آب برای سد قوچم اظهار کرد: توانستیم 398 میلیارد تومان اعتبار برای انتقال آب از سد آزاد به قوچم را بگیریم که در نوع خود کار بزرگی است.
وی با اشاره به سفر رئیس جمهور به کردستان پس از ماه مبارک رمضان، خواسته های خود از دولت را بزرگ خواند و گفت: درخواست ما از رئیس جمهور در این سفر، برقی کردن ریل راه آهن همدان به کردستان خواهد بود تا بتواند به رونق اقتصادی منطقه کمک کند.
«مرادی» در پاسخ به گله مندی کشاورزان از نرخ پیشنهادی خرید تضمینی گندم از سوی دولت، این گله مندی را به حق دانست و تصریح کرد: من نیز معتقدم که نرخ پیشنهادی برای کشاورز بسیار پایین است و دولت در زمینه تعیین نرخ خرید تضمینی گندم بسیار سختگیری کرده است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه برای افزایش نرخ خرید گندم پیگیری های بسیاری صورت گرفته است، آب پاکی را روی دست کشاورزان ریخت و گفت: با تمام پیگیری ها و استضیاح وزیر کشاورزی توانستیم نرخ خرید تضمینی گندم را به 1850 تومان برسانیم اما بیشتر از آن دیگر امکان ندارد.
وی در ادامه از راهکاری دیگر برای جبران پایین بودن نرخ خرید گندم سخن گفت و اظهار کرد: از دولت خواسته ایم تا کرایه حمل گندم کشاورزان را بپردازد و در حال پیگیری این موضوع برای تحقق آن هستیم.
پس گرفتن امضا در مقابل آزادسازی سیب زمینی!
«علیمحمد مرادی» با اشاره به دستور ممنوعیت صادرات سیب زمینی از سوی دولت در اوج فصل برداشت این محصول در کردستان گفت: حدود 4 هزار سیب زمینی کار در منطقه داریم و با اقدام دولت مبنی بر ممنوعیت صادرات این محصول، درخواست استیضاح وزیر جهاد کشاورزی را مطرح کردیم.
این نماینده مجلس شرط بازپس گیری امضای استیضاح خود از وزیر جهاد کشاورزی را آزادسازی صادرات سیب زمینی عنوان کرد و گفت: خوشبختانه وزیر با این درخواست موافقت کرد و سیب زمینی کاران ما توانستند محصول خود را به موقع صادر کنند.
مرادی در نهایت، گریزی نیز به موضوع کود زد و گفت: پتروشیمی موظف است کودها را با نرخ ارز دولتی در اختیار کشاورز قرار دهد اما اختلال ایجاد کرده اند و به صورت فله ای در اختیار کشاورز قرار می دهند و در این رابطه با وزیر جهاد کشاورزی جلسه ای داشته ام که نتیجه آن را بعداً اعلام خواهد کرد.
نظر شما