۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۰
نفوذ آرام روسیه در عراق

سرویس جهان- روسیه همانند رویکردش در مورد سوریه، به دنبال نفوذ در عراق است اما نفوذ این کشور در عراق از طریق شرکت های روسی و توافقات اقتصادی، صنعتی و تجاری میان دو کشور صورت می گیرد.

به گزارش کردپرس، حاکم زاملی، عضو کمیسیون دفاع و امنیت پارلمان عراق روز 9 ماه می اعلام کرد که مذاکراتی برای خرید سیستم دفاعی اس 400 از روسیه در راه است.

یوری بوریسوف، معاون نخست وزیر روسیه در جریان دیدار روز 26 ماه آوریل خود با عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق اعلام کرد که تعداد شرکت های فعال روسی در عراق در حال افزایش است.

احسان الشمری، رییس مرکز افکار سیاسی نیز همین نظر را دارد. او به المانیتور گفت:« روسیه برای رقابت با شرکت های چندملیتی بزرگ در مرکز و شمال عراق و بویژه در حوزه انرژی تلاش می کند.»

او افزود: « مسکو همچنین تلاش می کند با شرکت های فعال آمریکایی در عراق رقابت کند و تعداد زیادی از سرمایه گذاران روسی به همراه سرمایه هایشان در چند ماه اخیر به عراق سرازیر شده اند.»

وی در بیان علت تلاش روسیه برای نفوذ هرچه بیشتر در عراق افزود: « مسکو به شدت تلاش می کند وارد اقتصاد عراق شود تا بغداد را نیز وارد محور سیاسی خود یعنی تهران-پکن کند.»

روسیه در 25 آوریل امسال یک دفتر اقتصادی در سفارت خود ایجاد کرد که ثابت می کند این کشور در حال گسترش حضور اقتصادی خود در عراق است. این امر همچنین نشان می دهد که روسیه برنامه ریزی کرده است تا آن بخش از بازار عراق را که در توافقات دو کشور به آن اشاره شده تحت پوشش قرار دهد.

از جمله نشانه های دیگر رشد حضور اقتصادی مسکو در عراق، تلاش شرکت لوک اویل روسی برای افزایش سرمایه گذاری خود در عراق از 8 میلیارد دلار به 45 میلیارد دلار است.

رسلان مامدوف، پژوهشگر موسسه روابط بین الملل در روسیه می گوید:« به دنبال تشدید تحریم ها علیه روسیه، شرکت های روسی به یکی از بازیگران مهم در بازار نفت تبدیل شده اند. عراق به مهم ترین کانتون توجه در منطقه تبدیل شده و بنابراین، شرکت های روسی در حال سرمایه گذاری در حوزه نفت عراق هستند.

به همین دلیل هم، ممکن است عراق هم به این فکر افتاده باشد که روسیه فرصتی برای ایجاد یک شراکت استراتژیک با یک کشور بزرگ فراهم کرده است، بویژه این که معامله با روسیه آسانتر از معامله با آمریکا یا دیگر کشورهای غربی است. اما ممکن است این مسئله به تقابل با ایالات متحده منجر شود. اگرچه ممکن است آمریکا نخواهد همکاری عراق با روسیه را رد کند اما می تواند برای همکاری عراق و روسیه حد و مرز تعیین کند.

مقامات روسی در چند ماه گذشته سفرهای خود را به عراق افزایش داده اند بویژه این که میخائیل بوگدانف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در خاورمیانه و شمال آفریقا از زمان انتخاب عادل عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر عراق در اکتبر 2018 ، تاکنون سه بار به عراق سفر کرده است.

این سفرها منجر به برانگیختن این سوال می شود که آیا این ها اقداماتی برای رقابت با آمریکا در عراق و افزایش نفوذ در این کشور است تا به این کشور کمک کند نقش خود را در منطقه با کمک نفوذی که در سوریه کسب کرده ارتقا بدهد؟

عادل بداوی، استاد علوم سیاسی در دانشگاه بغداد به المانیتور گفت: « برخی از احزاب سیاسی بویژه آنهایی که با ایران همراستا هستند به دنبال همگرایی با روسیه و جدا شدن از ایالات متحده هستند.»

این مسئله می تواند از طریق معاملات نظامی با روسیه و یا تبدیل این کشور به یک شریک سیاسی در عراق صورت بگیرد.

این استاد دانشگاه افزود: « هدف حرکت در این راستا یکسان سازی با دیدگاه ایرانی است. همچنین، در اینجا یک فاکتر خارجی که ایران است وجود دارد که مسیر را به سمت همگرایی با روسیه سوق می دهد تا همپیمانی روسیه در عراق جایگزین حضور آمریکا در عراق شود و این مسئله در چهارچوب افزایش نفوذ صورت می گیرد. با این حال، همه اینها روسیه را بیشتر به یک دوست تبدیل می کند تا این که شریکی برای آینده و یا همپیمان عراق تبدیل کند.»

عراق و روسیه در روز 25 آوریل امسال 16 توافق در حوزه های تجارت، انرژی، مخابرات، تکنولوژی، حمل و نقل، کشاورزی، بازسازی، توریسم و فرهنگ و دیگر زمینه ها امضا کردند.

آندره آنتکوف، نویسنده روسی به الماینتور گفت: « مسکو به دنبال نفوذ در بغداد نیست اما اگر درباره توسعه روابط سیاسی میان دو کشور صحبت کنیم این تحولات مثبت است.»

وی افزود:« روسیه سلاح های مختلفی برای مقابله با داعش در اختیار عراق قرار داد. قراردادهایی برای فروش سلاح های روسی به عراق امضا شده است. ما شاهد رفت و آمدها و نشست ها و دیدارها میان دو کشور هستیم که نشان دهنده توسطه روابط میان دو کشور است.»

انتکوف گفت: « روسیه به عراق بسیار علاقه مند است و به دنبال تعمیق همکاری با این کشور است. ما شاهد روابط نزدیک دو کشور با چشم اندازهای مثبت هستیم و من مطمئن هستم همکاری های بیشتری در زمینه های اقتصاد، سیاست، امنیت و نظامی صورت خواهد گرفت.»

عراق در راستای تفاهم اخیر خود با روسیه به دنبال منتفع شدن از تخصص روسیه در زمینه های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و نظامی در کنار نفت و انرژی است. روسیه هم قصد ندارد سرمایه گذاری خود را در چهارچوب تفاهم خود با عراق متوقف کند.

روسیه از طریق حضور اقتصادی خود در عراق می خواهد با یک تیر دو نشان بزند: از یک طرف می خواهد نفوذ آمریکا را در این کشور کاهش دهد و یا با این کشور در زمینه نفوذ در عراق رقابت کند. از طرف دیگر، روسیه می خواهد در سایه دیدگاه پوتین برای خاورمیانه، نفوذ خود را در این منطقه بیشتر کند.

اگرچه روسیه قدرت اقتصادی و توانایی نظامی برای حضور در عراق دارد اما این تلاش در چهارچوب محدودیت هایی قرار می گیرد که آمریکا در این کشور تعیین کرده است. بنابراین، حضور روسیه در عراق با چالش ها و مشکلاتی روبه رو خواهد شد. به عبارت دیگر، حتی اگر عراق هم همکار روسیه باشد ممکن است برخی اهداف روسیه در عراق محقق نشود.

منبع: المانیتور

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 110719

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha