گیاهان خوراکی و گردشگری در کردستان

سرویس کردستان – وجود گونه های مختلف گیاهی در کردستان زمینه ساز و بهترین پتانسیل رونق گردشگری است

سالانه ملیون ها نفر از نقطه به نقطه ای دیگر از این کره خاکی به منظور دیدن جاذبه ها سفر می کنند و این سبب شده است تا گردشگری یکی از صنعت های در حال رشد روز دنیا شود. گردشگری انواع مختلفی دارد و هر فرد یا گروهی به منظور خاصی کوله بار سفر را می بندند.

گردشگری ماجراجویی، گردشگری تجاری، گردشگری فرهنگی ، گردشگری غذایی، گردشگری تاریک یا گردشگری تلخ، گردشگری سلامت و اکوتوریسم از انواع گردشگری هستند که دلایلی برای یک سفر را فراهم می آورند.

صنعت گردشگری دارای آثار اقتصادی و اجتماعی قابل ملاحظه ای است. ایجاد اشتغال و دستیابی به درآمد ارزی پایدار و مناسب و همچنین شناخت متقابل فرهنگی در راستای صلح و وفاق بین المللی از آثار اجتماعی و اقتصادی این صنعت است.

کردستان دارای پتانسیل های گوناگونی است که می تواند گردشگران زیادی را به خود جذب کند یکی از این پتانسیل ها وجود دشت ها و مراتع غنی از گیاهان دارویی و خوراکی است از آنجا که در جهان مردم علاقه بیشتری به استفاده از داروها و غذاهای گیاهی دارند با معرفی درست و ایجاد صنایع فراوری گردشگران زیادی را جذب کرد.

کارشناس حوزه گردشگری می گوید: در روزهای با طراوت فصل بهار دشت ها و کوه های کردستان جان تازه ای به خود می گیرند روزهای بعد از بارندگی و روزهای تعطیل افراد زیادی از نقاط مختلف استان راهی کوه های سارال می شوند تا در کنار لذت از طبیعت گیاهان خوراکی را نیز برداشت کنند.

مهران کاظم پور ادامه می دهد: برای گردشگری طبیعت در کردستان نسخه نوشتن و تجویز کردن از دور نتیجه ای در بر ندارد باید در این ایام کارشناسانی را مامور و مستقر در مسیر های پر بازدید نمود تا برنامه ای برای تبدیل منطقه به گردشگری جهانی ارائه دهند.

وی بیان می کند: در حال حاضر یکی از نگرانی ها نسبت به مراتع تخریب آن و از بین رفتن گونه های گیاهی مهم است. مردم باید بدانند که این مراتع برای آن ها سرمایه است و از هر لحاظ روی آن کار شود برای مردم منطقه درآمد زایی خواهد داشت.

کاظم پور ادامه داد: اگر با جذب گردشگران کثیر بتوان رونق اقتصادی و اشتغال در راه های منتهی به مراتع ایجاد کرد نظر مردم نسبت به نحوه برداشت و چرای بی رویه تغییر خواهد کرد و بیشتر در فکر احیا و نگهداری از مراتع خواهند بود چون با تخریب مراتع اقتصاد آنها نیز متضرر خواهد شد.

وی می افزاید: می توان با راهکارها و برنامه های عملی مناطقی را بصورت حفاظت شده انتخاب کنند تا مردم به دلخواه خود از آنجا گیاه مورد نظر خود را برداشت کنند. علاوه بر آن در دیگر فصل ها این امکان به وجود خواهد آمد که گیاهان خشک شده و دمنوش های متنوع را به فروش رساند.

این کارشناس اظهار می کند: نباید گمان کنیم که توسعه گردشگری سلامت، فقط از طریق توسعه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی محقق می‌شود، بلکه می‌توان علاوه بر توسعه مراکز درمانی و تجهیز زیرساخت‌های نظام سلامت، از درمان‌های مکمل و ظرفیت گیاهان دارویی استان هم بهره ببریم. در این زمینه باید رسانه‌ها نیز در جهت تبلیغ و معرفی ظرفیت‌های ایران در زمینه گیاهان دارویی به کمک گردشگری سلامت بیایند و با اطلاع‌رسانی در این حوزه، گامی در جهت جذب بیشتر بیماران خارجی و تقویت اقتصاد ملی کشور بردارند.

یک کارشناس بازاریابی می گوید: چــون گیاهان دارویی متنوع و متعددی در طب سنتی استان کردستان وجود دارد گردآوری، شناخت اثر دارویی و درمانی گیاهان این استان از ارزش زیادی برخوردار است. در فصول سرد سال و با شروع شیوع سرماخوردگی استفاده از دم‌نوش های گیاهی این استان نقش مهمی در درمان سرماخوردگی در بین مردم مناطق مختلف استان دارد.

هیمن جهانی ادامه می دهد: با توجه به تنوع گیاهان خوراکی و دارویی فروش دمنوش ها و داروهای گیاهی ایجاد اشتغال پایدار خواهد کرد. باید در این زمینه برند سازی شود به عنوان مثال یک محصول در بسیاری از جاها وجود دارد اما مردم دنبال برند خاصی هستند در بعضی از موارد حتی ممکن است یک برند به نقاط مختلف صادر شده باشد اما مخاطب دوست دارد آن را در محل تولید تهیه کند.

وی می افزاید: برند چیزی بسیار بسیار فراتر از یک نشان تجاری و شعار تجاری است. برند مجموعه‌ای منظم از مفاهیمی است که بازدیدکنندگان/ مشتریان از یک مقصد یا یک کسب‌وکار دریافت می‌کنند. امروزه برند را ادراک و تصویر ذهنی گردشگر از مقصد، خدمات دهی مناسب و به نوعی شناسنامه، کارکرد و هویت مقصد گردشگری تعریف می کنند.

جهانی بیان می کند: اهمیت داشتن برند از آن جهت است که برند و برندسازی سبب بالا رفتن سطح اعتماد و وفاداری مسافر به مقصد گردشگری می شود. برند را می توان یکی از مهمترین مسایل برای جذب گردشگر دانست، یک مقصد گردشگری باید طی یک دوره زمانی خود را با یک مشخصه خاص به جهانیان بشناساند تا گردشگران براساس آن مشخصه، مقصد خود را تعیین کننند.

وی می گوید: برای ایجاد یک برند موفق و پرآوازه باید بین سه عامل چشم انداز مدیریت، ارزش های کارکنان و ذهنیت مشتری ارتباط برقرار شود. لازمه تحقق برند ایجاد زیرساخت های گردشگری مناسب، ورود متخصصین امر به حوزه گردشگری، حمایت دولتی از صنعت گردشگری و هتل داری، آموزش تخصصی کارکنان، پشتیبانی مردمی و جامعه میزبان از دولت و گردشگر است.

بیش از 2200 گونه گیاهی در مناطق مختلف کردستان می‌رویند که بیشتر آنها استفاده دارویی و ادویه‌ای دارند و گیاهانی بومی در استان وجود دارد که در هیچ کجای دنیا یافت نمی شود.

مهمترین گیاهان خوراکی کردستان شامل جعفری کوهی، کنگر، ریواس، اسفناج وحشی، شنگ، گیلاخه، گل گاو زبان، رسقا، قازیاغی، سولان، نعناع کوهی، موسیر، قارچ کوهی، پونه و پیچک است. یکی از جاذبه های مصرف گیاهان خوراکی در میان مردم رویش طبیعی آنها در مناطق کوهستانی و عدم استفاده از مواد و کودهای شیمیایی در آنهاست که موجب شده تا شهروندان تمایل بیشتری به استفاده از آن داشته باشند.

گیاهان دارویی استان کردستان ، از جمله مهم ترین دارو ها در طب سنتی محسوب می شوند ازگیل ، اسفناج ، تمیس ، ثعلب ، پونه و سداب بخشی از گیاهان دارویی هستند که در کردستان رویش دارند و برای درمان بیماری های مختلف از آنها استفاده می شود.

کد خبر 111183

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha