محیط زیست در حال نابودی و روز جهانی تنوع زیستی / محمد فیضی*

سرویس ایلام - محیط زیست در عصری که در آن هستیم بیش از هر زمان دیگری مورد تاخت و تاز و ویرانی قرار گرفته که مهم ترین تهدید در این زمینه از سوی ما آدمهای روی کره زمین بر آن وارد شده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، به گفته دانشمندان حوزه محیط زیست در قرن حاضر حیات بیش از یک میلیون گونه جانوری و گیاهی از بین رفته و یا در معرض حطر انقراض قرار گرفته اند که همه اینها لزوم توجه به محیط زیست و موضوع تنوع زیست محیطی را مورد تأکید قرار داده است.

دکتر محمد فیضی نویسنده و فعال حوزه زیست محیطی در یادداشتی که به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی نگاشته شده و آن را در اختیار خبرگزاری کردپرس قرار داده است، مخاطرات حوزه زیست محیطی وتهدیدات مربوط به تنوع زیست محیطی را مورد تحلیل قرارداده است که متن آن در پی می آید:

به گفته نظریه پردازان حوزه بوم شناسی، تنوع انواع حیات در کره زمین، شامل: ژن ها، گونه ها، زیست بوم ها و فرآیند بوم شناختی (اکولوژیکی) موجود را تنوع زیستی می گویند.

تنوع گونه های گیاهی وجانوری نیز بخشی از تنوع زیستی است. تعداد و نوع گونه های موجودات زنده از نقطه ای به نقطه دیگر زمین متفاوت است و به تنوع زیستگاه ها، میزان ونوع مواد غذایی، تغییرات طبیعی، وضعیت جغرافیایی و شرایط محیطی بستگی دارد.

روند کلی تنوع زیست محیطی از قطب به سمت استوا رو به افزایش است. بارندگی زیاد موجب افزایش غنای محیط و افزایش گونه ها و خشکی آن نیز منجر به کاهش گونه ها می شود.

وجود تنوع زیستی حقی برای انسانها و نسل های آینده است و به منظور واگذاری این حق به آنان باید در حفظ شرایط طبیعی محیط زیست کوشش شود.

تنوع زیستی عرصه های مطلوب بهره گیری چند جانبه را برای کلیه افراد بشر در حال و آینده فراهم می سازد.متأسفانه هم اکنون تنوع زیستی به نحو مخاطره آمیزی در حال زوال و از بین رفتن است.

روز جهانی تنوع زیستی در حالی گرامی داشته می شود که تالابهای ما وضعیت مناسبی ندارند، به عنوان مثال با خشک شدن دریاچه ارومیه، دشت ها و بیابانها به محلی برای احداث چاههای نفت تبدیل شده اند، احیای گونه های جانوری با چالش های فراوانی رو به رو شده اند که نمونه آن عدم احیای پروژه ببر و موارد دیگر است.

البته اوضاع محیط زیست در نقاط مختلف دنیا نیز هم چندان مساعد نیست، از این رو اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت هشدار داده که بیش از یک سوم گونه های جانوری و گیاهی در تمام دنیا در معرض خطر انقراض قرار دارند.

طبق گزارش این اتحادیه در مجموع ۴۷ هزار و ۶۷۷ گونه گیاهی و جانوری وارد لیست قرمز این اتحادیه شده اند. از این تعداد ۱۷ هزار و ۲۹۱ گونه برابر با ۳۶ درصد، با تهدید جدی مواجهند. این درحالی است که دوزیستان با بیشترین میزان خطر انقراض رو به رو هستند همچنین خطر انقراض، حدود ۷۰ درصد از گونه های گیاهی را به شدت تهديد مي كند.

شعار امسال (2019) روز جهانی تنوع زیستی از سوی کنوانسیون جهانی تنوع زیستی تحت عنوان "تنوع زیستی، غذای ما، سلامتی ما" اعلام شده است که اميد است طبيعت دوستان، طرفداران و دغدغه مندان عرصه محیط زیست این هشدارها را دریابند و در رسانه های در دسترس خود و شبكه هاي اجتماعي گوناگون و پرتنوع بيشتر از گذشته به اهميت توجه به محیط زیست و ضرورت تنوع زيستي بپردازند.

*فعال حوزه زیست محیطی

کد خبر 111197

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha