واکاوی بازگشت بولنت آرنج به عرصه سیاست فعال ترکیه

سرویس ترکیه - یکی دلایلی که می توان برای بازگشت بولنت آرنج به صحنه فعال سیاسی ترکیه از آن نام برد تغییر محسوس حاکمیت سیاسی ترکیه در برخورد با مسئله کردها است. بولنت آرنج یکی از مدافعان سرسخت روند مذاکرات صلح بوده و حتی بعد از اتمام این روند بارها از آغاز دوباره آن سخن گفته و بارها تأکید کرده است که "ترکیه به طور قطع به روند مذاکرات صلح میان کرد – ترک" نیاز دارد.

نام بولنت آرنج برای کسانی که روند سیاسی ترکیه به خصوص در بین سال های 2013 میلادی تا 2015 میلادی و روند مذاکرات صلح کرد – ترک را دنبال می کردند بسیار آشنا خواهد بود. عضو موسس حزب عدالت و توسعه (AKP)، 13 سال رئیس پارلمان ترکیه، معاون نخست وزیر ترکیه و یکی از اعضای مهم حاکمیت سیاسی ترکیه در روند مذاکرات صلح کرد – ترک بعد از 4 سال دوری از عرصه سیاست فعال ترکیه بار دیگر با حکم 15 می رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به عرصه سیاست فعال ترکیه بازگشته و در لیست شورای عالی مشاورین نهاد ریاست جمهوری این کشور قرار گرفت.

بولنت آرنج که دوران پر افت و خیزی در داخل حزب عدالت و توسعه (AKP) داشته است یکی از اعضای حکومتی در دوران روند مذاکرات صلح کرد – ترک بود که بعد از اتمام این روند و آغاز درگیری های در جنوب شرق ترکیه او نیز مانند بسیاری از سیاسیونی که در این روند نقش داشتند از کادر حکومتی کنار گذاشته شده و در پی برخی انتقاداتی که از ریاست جمهوری داشت دوران پرتنشی را با اردوغان آغاز کرد.

در واقع در تاسیس حزب آک پارتی اگر بخواهیم از سه ضلع مهم موسسین این حزب سخن بگوییم باید آن را سه ضلع رجب طیب اردوغان – عبدالله گل – بولنت آرنج معرفی کنیم. آرنج یکی از مهمترین فاکتورهای این حزب چه در زمان تاسیس و چه در دوران حاکمیت این حزب در ترکیه بوده است که از سال 2014 میلادی بعد از انتقادات شدیدی که از ملیح کوکچه شهردار آنکارا از AKP کرد و کوکچه را متهم به "فروش آهسته آنکارا" کرده بود به همراه برخی انتقاداتی که از نحوه حکومتداری انجام داد دوران دور شدن از این حزب را آغاز کرده بود. آرنج بعد از آن که در سال 2015 میلادی از لیست نمایندگان AKP در انتخابات به دلیل قانون سه دوره کنار گذاشته شد خود را از عرصه فعال سیاسی در کشور کنار کشید. وی در این اواخر بعد از طرح مسئله تاسیس حزب جدید توسط محور عبدالله گل – احمد داوود اوغلو – علی باباجان به حمایت بی حد و حصر از حزب عدالت و توسعه و رجب طیب اردوغان پرداخته و به یکی از مخالفان پر حرارت تاسیس حزب جدید توسط جریان های جدا شده از AKP تبدیل شد. از همین رو جای گرفتن ایشان در لیست شورای عالی مشاورین نهاد ریاست جمهوری بیشتر نشأت گرفته از این اظهارات به نظر می رسد. در واقع آرنج با موضع گیری در خصوص یکی از حساس ترین مسائل این روزهای اردوغان یک بار دیگر توانسته است تا اعتماد این دوست قدیمی خود را کسب کرده و به عنوان مشاور اردوغان درهای کاخ بش تپه بر روی وی باز شود.

یکی دیگر از دلایلی که می توان برای بازگشت بولنت آرنج به صحنه فعال سیاسی ترکیه از آن نام برد تغییر محسوس حاکمیت سیاسی ترکیه در برخورد با مسئله کردها است. بولنت آرنج یکی از مدافعان سرسخت روند مذاکرات صلح بوده و حتی بعد از اتمام این روند بارها از آغاز دوباره آن سخن گفته و بارها تأکید کرده است که "ترکیه به طور قطع به روند مذاکرات صلح میان کرد – ترک" نیاز دارد. بنابراین با توجه به تغییرات آشکار در سیاست های حاکمیت ترکیه در خصوص مسئله کردها به خصوص بعد از انتخابات 31 مارس که به دیدار عبدالله اوجالان رهبر دربند PKK با وکلای خود در زندان امرالی و شکستن حصر مطلق وی در زندان انجامید انتصاب آرنج به عنوان مشاور ارشد ریاست جمهوری ترکیه ادعاهای مطرح شده در خصوص آغاز یک روند مذاکرات صلح دیگر در ترکیه علی رغم رد این ادعا از سوی مقامات این کشور را یک مرحله دیگر به جلو برده و تقویت می کند.

خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه

کد خبر 111199

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha