به گزارش کردپرس، روز سه شنبه 7 خرداد/ 28 می، نچیروان بارزانی نامزد حزب دمکرات (پارتی) با دارا بودن سابقه 18 سال تصدی منصب نخست وزیری اقلیم، با کسب 68 رأی به عنوان رئیس جدید اقلیم کردستان انتخاب شد.
این نشست در حالی برگزار شد که پیشتر مقامات اتحادیه میهنی (یکیتی) رأی به نچیروان بارزانی را منوط به همکاری حزب دمکرات در عادی سازی وضعیت کرکوک و انتخاب و تعیین استانداری از حزب یکیتی برای این استان مورد مناقشه اعلام کردند و در پی عدم اجرای این خواسته، با انتشار اطلاعیه رسمی، نشست پارلمان برای انتخاب بارزانی را بایکوت کرده و حزب دمکرات را به نقض توافقی صورت گرفته میان دو طرف برسر تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان، روابط با بغداد و به ویژه مسائل مربوط به کرکوک، متهم کردند.
اما در مقابل محمود محمد سخنگوی حزب دمکرات در اطلاعیه ای رسمی اعلام کرد که این حزب علیرغم دارا بودن بیشترین تعداد کرسی های پارلمان، تشکیل دولت جدید را با هدف گفتگو با دیگر احزاب و به ویژه یکیتی و حفظ توازن و سازش در اقلیم به تعویق انداخته و برای اجرای مطالبات آنان تلاش کرده و در این راستا دو توافقنامه را بر سر تشکیل دولت و تقسیم مناصب با یکیتی، به امضا رسانده است.
محمود محمد در این اطلاعیه اشارهکرده که بر اساس توافقات امضا شده میان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و توافق صورت گرفته میان مسعود بارزانی و کوسرت رسول علی رهبران این دو حزب، طرفین تصمیم گرفتند که مشکلات کرکوک همزمان با روند تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان حل شده و در این راستا یک استاندار کرد با همکاری پارتی و یکیتی برای کرکوک، تعیین شود و بارزانی و کوسرت رسول بر سر انتخاب فریدون عبدالقادر برای تصدی این منصب توافق کردند.
وی خاطر نشان کرده که بارزانی و کوسرت رسول همچنین بر سر انتخاب فردی بی طرف و بدون گرایشات حزبی برای تصدی منصب وزارت دادگستری دولت عراق، توافق کرده اند، اما اتحادیه میهنی با نقض این توافقات، تنها چند ساعت پیش از برگزاری نشست پارلمان برای رأی گیری و انتخاب رئیس جدید اقلیم نام سه نامزد جدید را برای تصدی استانداری کرکوک به پارتی داده است و بدون در نظر گرفتن شرایط اقلیم و مطالبات مردمی و با زیر پا نهادن تمامی توافقات، نشست را بایکوت کرد.
سخنگوی حزب دمکرات وجود اختلافات داخلی در اتحادیه میهنی را عامل اصلی در بروز این شرایط و تضعیف جایگاه اقلیم کردستان و مانع تشکیل دولتی متحد و مقتدر در اقلیم قلمداد کرده و این حزب را متهم کرده که از چند ماه پیش و به صورت هدفمند، با وقت کشی پرسه سیاسی اقلیم و تشکیل دولت و فعال سازی نهاد ریاست اقلیم را به تعویق انداخته است.
از سوی دیگر حزب اتحادیه میهنی در پاسخ به این اطلاعیه توافق بارزانی و کوسرت رسول بر سر انتخاب فریدون عبدالقادر برای تصدی استانداری کرکوک را تکذیب کرده و لطیف شیخ عمر سخنگوی این حزب اعلام کرد که تنها توافق انجام شده میان رهبران دو حزب در مورد انتخاب فردی از ساکنان کرکوک برای استانداری این استان و نیز تشکیل کمیته اجرایی مشترک در این خصوص بوده و اقدمی عملی نیز در مورد این کمیته صورت نگرفته است.
وی در پاسخ به اتهام پارتی که وجود اختلافات داخلی در یکیتی را عامل تعویق تشکیل دولت اقلیم قلمداد کرده، تأکید کرد که تعویق تشکیل دولت و پروسه سیاسی اقلیم به دلیل سوءاستفاده از اکثریت پارلمانی برای تحمیل سیاست های یک طرفه و به حاشیه راندن دیگر احزاب و نادیده گرفتن شراکت واقعی در اقلیم بوده است.
سخنگوی یکیتی هدف حزب خود از بایکوت نشست پارلمان را مخالفت با سیاست تحمیل یک طرفه سیاسی و خواست حزبی از طریق استفاده از اکثریت پارلمانی اعلام و ابراز امیدواری کرد که پارتی این پیام یکیتی را دریابد.
این در حالی است که دو حزب، پس از تنش های فراوان بر مناصب کردها در دولت عراق و نیز مناصب داخلی در اقلیم، با نشست های طولانی موفق به امضای دو توافقنامه بر سر تشکیل دولت و دیگر نهادهای حکمرانی اقلیم شدند و تشدید تنش های میان دو حزب می تواند موجب تبعات بسیاری برای اقلیم از جمله جدایی سیاسی دو استان اربیل و سلیمانیه و نیز ایجاد مانع در تشکیل و فعالیت دولت جدید اقلیم و در نتیجه تضعیف جایگاه اقلیم کردستان شود.
نظر شما