زخم بداخلاقی اجتماعی بر بدنه جامعه/جوانان اسیر سرگرمی کاذب

سرویس کردستان- آمارها نشان می دهند نزدیک به 30 درصد جرایم ناشی از بداخلاقی های اجتماعی است، مقوله ای که نه تنها از بروز آن جلوگیری نمی شود بلکه همچنان رشد می کند و سر بر می آورد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، ترافیک خیابان های کم عرض قروه که همه روزه در ساعات اولیه عصر به علت افزایش غیرقابل تصور خودروهای تک سرنشین و در مواقعی دو سرنشین به اوج خود می رسد، باعث شده آرامش و سلامت فرهنگی شهر مختل شود.

این گونه خودروها که بیشتر در برخی مسیرها و خیابان های به اصطلاح مرکز شهر یا منتهی به مرکز همانند «شریعتی» و «سیدجمال» دیده می شوند به خصوص در ساعات ابتدایی عصر با برهم زدن نظم عمومی و ایجاد آلودگی صوتی و مهمتر از همه به وجود آوردن ترافیک با رفت و آمد مکرر در خیابان ها برای خودروهای دیگر و به خصوص عابران پیاده مزاحمت هایی را ایجاد می کنند.

سلب آسایش شهروندان

یکی از شهروندان با تأکید به افزایش ترافیک در ساعات اولیه عصر از وجود خودروهایی که بدون هدف و مقصد خاصی در خیابان ها تردد می کنند انتقاد کرد و خواستار رسیدگی به این وضعیت از سوی نهادهای ذیربط شد. «این خودروها نظم خیابان ها و تردد سایر اتومبیل ها را با اختلال روبرو کرده و در بیشتر مواقع هم با ایجاد مزاحمت برای عابران پیاده باعث برهم زدن آسایش شهروندان می شوند.»

«ساناز کریمی» از بی تفاوتی راهنمایی و رانندگی و همچنین نیروی انتظامی نسبت به این وضعیت گفت. «با وجود شکایت شهروندان از این مزاحمت ها، نهادهای انتظامی و امنیتی برخورد جدی و قاطع با این موارد نگران کننده ندارند.»

او با تأکید به سنگین تر شدن جرایم سایر تخلفات رانندگی، جرایم برخورد با مزاحمان خیابانی را بسیار کمرنگ دانست و این امر را عامل مهمی برای زیر پا گذاشتن عفت عمومی و حریم خصوصی افراد عنوان کرد.

این شهروند هدف اکثر این خودروها را ایجاد هیجان درونی در خود می داند. «در شهری مانند قروه این درجه از بداخلاقی فرهنگی که باعث می شود هر شخصی اراده می کند به خیابان بیاید و مزاحم دیگران شود باور کردنی نیست.»

همچنین یکی از شهروندان ساکن در خیابان شریعتی با انتقاد از افزایش آلودگی های صوتی به ویژه در خیابان های منتهی به مرکز شهر بی توجهی به این مهم را سهل انگاری نهادهای مربوط دانست به گفته «محمود حق جو» معلوم نیست در ساعات اولیه عصر که تمام ادارات و بانک های قروه تعطیل بوده و ساعت کاری بازار هنوز به پایان نرسیده این همه خودرو که در خیابان ها جولان می دهند به چه منظوری باعث ایجاد آلودگی صوتی می شوند.

او نه تنها به ترافیک و آلودگی صوتی که مزاحمت این اشخاص آرامش شهر را بر هم زده و هیچ شهروندی نمی‌تواند در سطح شهر با آرامش به فعالیت های خود رسیدگی کند اشاره دارد، بلکه با تأکید به نیاز هر شهروندی به داشتن آرامش و امنیت روانی در هنگام حضور در سطح شهر، رسیدگی به این مسئله را در اولویت برنامه های فرهنگی دانست.

امکانات تفریحی محدود است

اکثر شهروندان معتقدند اگر جوانان برنامه مدون و زمینه های تفریحی و آموزش جامع و متناسب با نیازهای روز داشته باشند بی شک به سمت چنین تفریحاتی روی نخواهند آورد.

تفریحاتی که بسیاری از جوانان امروزی به سراغ آن می روند کاذب بوده و به جز تخریب سلامت روان شهر و همین طور برهم زدن آرامش شهروندان چیز دیگری را به همراه ندارد.

در واقع بیشتر این جوانان گمان می کنند با بلند کردن صدای ضبط ماشین خود و دور زدن در خیابان های مختلف سرگرم می شوند، این در حالی است که این نوع از سرگرمی از نظر روانشناسان پسندیده نیست و می تواند عامل ایجاد اختلالات روانی هم باشد.

از یک طرف کمبود امکانات تفریحی در سطح شهر و از طرف دیگر آشنا نبودن با فرهنگ شهروندی در کنار بی تفاوتی نهادهای متولی به بهره گیری از ظرفیت های جوانان، باعث شده مقوله تفریح از معنای اصلی خود جدا و به یکسری معانی از من درآوردی تبدیل شود.

اینکه اکثر جوانان دلیل اصلی این برخورد خود را نبود تفریح مناسب با امکانات لازم می دانند شاید در ظاهر قابل قبول باشد اما آیا از نظر روانشناسی هم می توان این علت را پذیرش کرد؟ آیا از نظر سلامت رفتاری اینکه یک شخص برای سرگرم کردن خود دست به ناهنجاری های اجتماعی می زند، پسندیده است؟

افزایش بداخلاقیهای اجتماعی

مطابق تحقیقات روانشناسان، ناهنجاری در رفتارهای اجتماعی شهروندان در حال افزایش است و در واقع این روند غیرقابل انکار بوده و در این خصوص بن بست های آموزش مربوط به حوزه مسائل فرهنگی در بسیاری از موارد دیده می شود.

در همین راستا یکی از روانشناسانی که در این زمینه مطالعاتی را انجام داده معتقد است در خانواده ها آموزش صحیح روابط و رفتار اجتماعی یا به هیچ وجه مطرح نمی شود یا به قدری اندک است که راه درستی را پیش پای جوانان نمی گذارد.

«سیاوش ستاری» در گفت و گو با خبرنگار کردپرس، کوتاهی آموزش و پرورش و نهادهای فرهنگی در رشد این گونه ناهنجاری ها را مهم ارزیابی می کند. «نه تنها خانواده که حتی سیستم های آموزشی هم نیاز امروز قشر جوان را نه می دانند و نه درک می کنند و می توان گفت علت اصلی مزاحمت های خیابانی آگاهی نداشتن و نبود بلوغ فکری جوانان است.»

او جوانانی را که به دلیل سرگرمی مزاحم دیگران می شوند را نیازمند آموزش و افزایش سطح فکری دانست. «این بداخلاقی های فرهنگی و اجتماعی هنوز مسئولان را وادار به چاره اندیشی نکرده و برای برخورد درست با این پدیده هنوز برنامه ریزی نشده است.»

به گفته «ستاری» این که نیروی انتظامی صرفاً در مقاطع خاصی در خیابان ها حضور می یابد و با عده ای برخورد می کند، چاره کار نیست و باید این ضد فرهنگ ها به طور عمیق درمان و برچیده شود.

او علت اینکه جوانان به جای مطالعه، ورزش و روابط سالم به دنبال روابط سطحی خالی از فایده هستند را در نحوه آموزش و تربیت و همین طور ضعف نهادهای فرهنگی دانست. «قروه شهر با طراوتی نبوده و زمینه های تفریحی در آن بسیار اندک است و این مسئله را به راحتی می توان از میزان فضاهای سبز، زیبایی بصری، نبود سالن های ورزشی مجهز و کافی، نبود سینما و تعداد انگشت شمار استخرها، نبود سالن تئاتر و فضاهای تفریحی تشخیص داد.»

این روانشناس اجتماعی کمبود زمینه های تفریحی سالم در کنار نبود آموزش های رفتاری را از عوامل مهم ایجاد مزاحمت های خیابانی عنوان کرد.

اجرای قانون برای کاهش مزاحمت

قانون برخورد با هنجارشکنان را ضروری می داند. اما در این میان تا چه میزان این قانون به اجرا در می آید مهم است. اگر راهنمایی و رانندگی با خودروهای تک سرنشینی که تنها برای سرگرمی و آلودگی صوتی به سطح شهر می آیند آن طور که باید برخورد کند قطعاً برای مردم این مسئله روشن می شود که قانون مدافع حقوق آنان است.

همچنین اگر برای حفظ حقوق شهروندی در مدارس و نهادهای آموزشی تریبونی اختصاص داده شود و در این زمینه صاحب نظران و کارشناسان مرتبط باتوجه به سن مخاطبان خود آموزش هایی را ارائه دهند می توان امیدوار شد که حداقل تلنگری برای تکریم شهروندی در جامعه زده شده است./

کد خبر 111316

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha