به گزارش کردپرس، نشست فوق العاده سران کشورهای عضو اتحادیه عرب بامداد جمعه در مکه مکرمه برگزار شد جایی که سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی و احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه به انتقاد شدید از ایران پرداختند و در بیانیه پایانی نشست نیز ادعاهای زیادی در رابطه با سیاست های تهران در منطقه مطرح شد.
با این حال، در نشست سران عرب در عربستان و در حضور پادشاه این کشور، برهم صالح، رئیس جمهوری کُرد عراق تاکید کرد که ایران یک کشور مسلمان و همسایه اعراب است و به هیچ وجه نمی خواهند امنیت آن مورد هدف قرار بگیرد تا تنها شخصی باشد که در برابر ادعاهای مطرح شده، از ایران دفاع می کند.
پادشاه سعودی در سخنرانی خود در نشست فوق العاده سران عرب با بیان این که "عملیات تخریبی و حمله به کشتی های تجاری در نزدیکی آب های منطقه ای امارات و همچنین حمله به دو جایگاه پمپاژ نفت در عربستان از سوی شبه نظامیان حوثی وابسته به ایران" تهدیدی برای امنیت جهان عرب به شمار می آید، مدعی شد که نظام حاکم در ایران به طور مداوم قوانین و کنوانسیون های بین المللی را نقض، امنیت و ثبات کشورهای عرب را تهدید و در امور داخلی آنها نیز دخالت می کند.
ملک سلمان در ادامه ادعاهای خود اظهار داشت: با وجود دسیسه های رژیم ایران و فعالیت های تروریستی آن به صورت مستقیم یا از طریق عوامل خود در منطقه با هدف بر هم زدن امنیت عربی و فرآیند توسعه در کشورهای عرب، کشورها و ملت های ما توانستند با این دسیسه ها مقابله کنند، در زمینه های توسعه و اقتصاد پیشرفت داشته باشند و امنیت جهان عرب را حفظ کنند؛ در واقع عدم اتخاذ موضع بازدارنده و قاطع برای مقابله با این فعالیت های تروریستی رژیم ایران در منطقه باعث شد این رژیم پا را فراتر بگذارد و دست به تشدید کنونی بزند.
پادشاه سعودی ضمن ادعای این که دست کشورش همواره برای همکاری و گفت و گو با کشورهای منطقه و جهان در راستای تقویت توسعه و شکوفایی و تحقق صلح پایدار برای کشورها و ملت های منطقه از جمله ملت ایران دراز است، خواستار موضع جدی و قاطع رهبران عرب برای دفاع از دستاوردهای خود شده و از جامعه بین الملل نیز درخواست کرد در قبال آن چه "اقدامات ایران، پشتیبانی آن از فعالیت های تروریستی در منطقه و جهان و تهدید امنیت و صلح بین المللی" خواند، به مسئولیت های خود عمل کند و از تمامی ابزارها نیز برای "بازدارندگی این رژیم و جلوگیری از گرایش توسعه طلبانه آن" استفاده کند.
در ادامه این نشست نیز دبیرکل اتحادیه عرب طی سخنانی ضمن تاکید بر این که تهدید امنیت کشتیرانی، مسیرهای دریایی و راه های تجاری یک تشدید خطرناک به شمار می آید و جهان نیز به طور کامل چنین اقداماتی را محکوم کرده و خواستار عدم تکرار آن و عدم تهدید پتانسیل های اقتصادی و منابع انرژی شده، ادعا کرد که نیروهای انصارالله یمن با پشتیبانی ایران تمامی خطوط قرمز را رد کرده و با آتش، بازی می کنند.
ابوالغیط در این باره همچنین مدعی شد: خطر گروه های شبه نظامی و سازمان های تروریستی وابسته به ایران با همه عناوین و تشکیلات آنها، از هر حد و مرزی گذشته و هر کدام از آنها نیز به هر کشوری که وارد شده باشند، با فرقه گرایی آن را نابود کرده اند.
در همین حال، شمار دیگری از سخنرانان نشست فوق العاده سران عرب در مکه مکرمه از جمله عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر بدون آن که نام ببرند، به صورت تلویحی از سیاست های ایران در منطقه انتقاد کرده و مدعی دخالت آن در امور داخلی برخی کشورهای عرب شدند.
از سوی دیگر، شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت به جای اصرار بر رویارویی و دشمنی، بر لزوم برقراری ارتباط با استفاده از روابط خود با طرف های تنش در منطقه برای قانع ساختن آنها به گفت و گو درباره عوامل و فعالیت های اشتباه منجر به تشدید تنش تاکید کرد هر چند که هدف از این کار را اقدام برای "اصلاح رویکردهای اشتباه طرف ایرانی در تعامل با رویدادها، تحولات و مسائل مورد اهتمام کشورهای منطقه" برشمرد.
با این حال، بر خلاف دیگر سخنرانان نشست فوق العاده سران عرب که به انتقاد تند و یا تلویحی از ایران پرداخته و یا این که رویکرد آن را اشتباه خواندند، رئیس جمهوری کُرد عراق در سخنرانی خود ضمن تاکید بر اهمیت راهبردی تقویت روابط با ایران، تنها راه رفع بحران و تنش در منطقه را گفت و گوی مستقیم و راه حل مسالمت آمیز برشمرد و نسبت به آثار شوم هر گونه درگیری احتمالی بر همه کشورها نیز هشدار داد.
برهم صالح درباره تنش در منطقه بدون آن که از ایران و آمریکا نام ببرد اظهار داشت: شاهد یک بحران منطقه ای و بین المللی پیش چشمان خود هستیم که هشدار تبدیل شدن به یک جنگ تمام عیار و نابودگر را می دهد و اگر نتوانیم آن را به خوبی اداره کنیم، در آن هنگام با خطر یک رویارویی منطقه ای و بین المللی روبرو خواهیم بود که احتمال دارد برای کشورهای ما مصیبت و پایان ناگوار را در پی داشته باشد.
رئیس جمهوری عراق در ادامه همانند سایر سخنرانان نشست سران عرب در مکه مکرمه ضمن محکومیت هر گونه اقدام خصمانه علیه عربستان، امارات و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید کرد که هدف قرار دادن امنیت آنها به معنای هدف قرار دادن امنیت همه کشورهای عربی و اسلامی است.
صالح که همچون دو رئیس جمهوری قبلی عراق یعنی جلال طالبانی و فؤاد معصوم، عضو اتحادیه میهنی کردستان بوده و به همراه این دو نفر نیز تنها روسای جمهوری منتخب و غیر عرب تاریخ این کشور به شمار می آیند، در سخنرانی خود در نشست فوق العاده مکه همانند پادشاه سعودی، امیر کویت و دبیرکل اتحادیه عرب از ایران نام برد با این حال بر خلاف آنها از نام رسمی "جمهوری اسلامی ایران" استفاده کرد و به دفاع از ایران پرداخت.
رئیس جمهوری عراق در این باره تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران یک کشور مسلمان و همسایه عراق و اعراب است و به طور قطع آرزو نمی کنیم که امنیت آن مورد هدف قرار بگیرد؛ 1400 کیلومتر مرز مشترک به همراه روابط متعدد، ما و ایران را به یکدیگر متصل می سازد و بدون شک امنیت و ثبات یک کشور اسلامی همسایه جزو مبانی و منافع کشورهای عربی و اسلامی است.
صالح ضمن تاکید بر این که منطقه نیازمند ثبات مبتنی بر امنیت مشترک بر پایه احترام به حاکمیت کشورها، عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر و از بین بردن خشونت و افراط گرایی می باشد چرا که امنیت منطقه، مشترک و مرتبط با یکدیگر است، خاطر نشان ساخت: هر گونه برخوردی در منطقه، امنیت عراق را در معرض تهدید قرار می دهد بنا بر این در راستای منافع خود و اهتمام به امنیت منطقه و کشورهای برادر و جهان عرب، همه تلاش خود را برای گشودن درهای گفت و گوی سازنده انجام خواهیم داد.
رئیس جمهوری عراق همچنین بر لزوم برقراری گفت و گوی مستقیم و جلوگیری از خشونت و جنگ به عنوان راه حل بحران کنونی منطقه تاکید کرده و در این باره افزود: چنین گفت و گویی باید به ایجاد یک سیستم پایدار در منطقه منجر شود که پایه و اساس پایان بحران های کنونی و تبدیل آن به منطقه تفاهم باشد.
صالح در رابطه با سوریه و یمن نیز تنها به وضعیت دشوار دو کشور اشاره کرد بدون آن که کسی را به دخالت در امور داخلی آنها متهم کند و بر لزوم دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران های هر دو کشور و پایان درد و رنج مردم آنها تاکید کرد.
رئیس جمهوری کُرد عراق که علاوه بر زبان مادری، به زبان های انگلیسی و عربی مسلط است و زبان فارسی را نیز به خوبی می فهمد، در پایان سخنرانی خود تصریح کرد: ما در عراق تاکید می کنیم که بهترین راه برای حفاظت از امنیت ملی اعراب، صلح و همبستگی در رویارویی با تروریسم و افراط گرایی است؛ راه امنیت مشترک که به حاکمیت کشورها احترام می گذارد، دخالت در امور داخلی آنها را رد می کند و روابط دوستی را توسعه و روابط اقتصادی و فرهنگی را نیز گسترش می دهد چرا که صلح و سازگاری، راه اندازی فرآیند توسعه مناسب در کشورهای ما را تضمین می کنند.
در همین حال، دبیرکل اتحادیه عرب پیش از قرائت بیانیه پایانی نشست فوق العاده سران کشورهای عضو اتحادیه در مکه مکرمه در محکومیت آن چه دخالت ایران در امور کشورهای دیگر خوانده شده نیز اعلام کرد که عراق به متن بیانیه اعتراض دارد جایی که برهم صالح تاکید کرده برای تدوین و تهیه آن، هیچ گونه مشورتی با هیئت عراقی انجام نشده است.
ابوالغیط در این باره از بیانیه هیئت عراقی نقل کرد: عراق در حالی که بار دیگر بر محکومیت هر گونه اقدامی در راستای هدف قرار دادن امنیت عربستان و دیگر کشورهای برادر در خلیج (فارس) تاکید می کند، می خواهد این مسئله را توضیح دهد که در تدوین بیانیه پایانی شرکت نداشته و به متن کنونی آن نیز اعتراض دارد.
این در حالی است که در بیانیه پایانی و 10 بندی نشست سران عرب، از جنبش انصارالله یمن به عنوان "تروریست های مورد حمایت ایران" نام برده شده و آمده است: اقداماتی که شبه نظامیان تروریست حوثی مورد حمایت ایران انجام دادند از فرستادن پهپاد به سوی دو ایستگاه پمپاژ نفت در داخل عربستان گرفته تا اقدامات خرابکارانه علیه کشتی های تجاری در آب های منطقه ای امارات محکوم است.
در این بیانیه همچنین ادعا شده که رفتار جمهوری اسلامی ایران در منطقه در تضاد با مبانی احترام همه کشورهای منطقه به حسن همجواری و امتناع از استفاده از زور و دخالت در امور داخلی کشورها و نقض حاکمیت آنها و در نتیجه تهدید مستقیم و خطرناک امنیت و ثبات منطقه است.
در بیانیه پایانی نشست مکه ضمن تاکید بر همبستگی، همکاری و هماهنگی کشورهای عربی با یکدیگر در مقابل آن چه دخالت های مستقیم یا غیر مستقیم ایران در امور داخلی آنها با هدف ناامن و بی ثبات سازی و خطرات ناشی از آن خوانده شده، شلیک موشک های بالستیک از یمن به خاک عربستان و ادامه پشتیبانی مداوم ایران از جنبش انصارالله نیز محکوم شده است.
در این بیانیه همچنین ضمن محکومیت و ابراز انزجار از آن چه "دخالت های مداوم ایران در امور داخلی بحرین و کمک به تروریسم و آموزش تروریست ها و قاچاق سلاح و مواد منفجره و اختلاف افکنی با هدف بی ثبات سازی و ناامن کردن این کشور" خوانده شده، ادعای همیشگی امارات در رابطه با جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی و تکرار و "ادامه اشغال آنها از سوی ایران" محکوم شده است.
در دو بند پایانی بیانیه مذکور نیز ضمن تاکید بر تشدید فشارهای دیپلماتیک کشورهای عربی در سطح منطقه و جهان برای تمرکز بر اقدامات ایران در منطقه و درخواست از جامعه بین الملل برای اتخاذ موضع قاطع برای مقابله با آن چه "فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه و تلاش های آن و عوامل خود در راستای تهدید امنیت انرژی و تاسیسات دریایی" در خلیج فارس و دیگر گذرگاه های آبی خوانده شده، همچنین "دخالت ایران در بحران سوریه و پیامدهای خطرناک آن برای آینده، حاکمیت، امنیت، استقلال و وحدت ملی این کشور" محکوم شده است.
نظر شما